Færøyene-spiller etter norsk seedingssmell: – Vi kunne slått Norge

Det norske herrelandslaget er nede på samme seedingsnivå som lille Færøyene. Rógvi Baldvinsson (25), som har 20 kamper for det færøyske landslaget, tror Norge ville fått det tøft mot øynasjonen.

Per-Mathias Høgmos menn, her representert ved Martin Ødegaard og Joshua King, ligger stadig langt nede på FIFA-rankingen.
  • Fredrik Saltbones

Samtidig som Norge spilte 0-0 mot Aserbajdsjan på Ullevaal, sto Færøyene bak en av helgens største sensasjoner da øy-landet slo Hellas 2-1 i Torshavn.

Dermed havner utrolig nok det bitte lille øyriket – med sine 50.000 innbyggere – på samme FIFA-seedingsnivå som Norge. Begge nasjonene befinner seg nå på nivå fire – noe som gjør at de vil møte tre antatt bedre motstandere i kvalifiseringen til Russland-VM i 2018. Rógvi Baldvinsson, som har over 20 A-landskamper for Færøyene, spiller for tiden i 3. divisjonsklubben Ålgård. 25-åringen ser ikke bort i fra at Færøyene kunne slått Martin Ødegaard og resten av det norske landslaget.

Rógvi Baldvinsson spiller til daglig for Ålgård i norsk 3. divisjon. Han mener nivåforskjellen på Færøyene og Norge er liten.

– Færøyene kunne vunnet– I en enkeltkamp, slik lagenes form er nå, ville det blitt jevnt, sier Rógvi Baldvinsson.

– Norge ville vært storfavoritter før kampen, men i internasjonal fotball er det vanskelig å vinne kamper, uansett. Individuelt er de norske spillerne dyktigere, men kollektivt er Færøyene bedre. Vi kunne slått Norge, sier Ålgård-spilleren.

Han følger godt med både det norske og færøyske landslaget. Og uttalelsene kommer han ikke med for å være frekk. Baldvinsson mener bare at forskjellige mellom de største og små nasjonene har blitt mindre i internasjonal fotball de siste årene.

– Jeg mener Norge har gjort det greit ut i fra forventningene de siste 20 årene. Men jeg tror samtidig at mange overvurderer Norge litt. Det er tross alt bare fem millioner som bor her. Landslaget er nå inne i et generasjonsskifte, og de må bare få lov til å sette det. Det skal nok bli bra. Norge har mange gode spillere, sier han 25-åringen.

Frister med landslagscomeback

Rógvi Baldvinsson har vært fast inventar på Færøyene på de siste årene.

– Jeg startet alle kampene fra 2010 til siste kamp mot Gibraltar (4-1-seier i 2014), sier 25-åringen.

Rógvi Baldvinsson (t.v), her i duell med Tysklands Miroslav Klose, er lysten på å komme seg tilbake på landslaget.

Da han trappet ned og gikk til Ålgård i 3. divisjon i fjor, fikk han beskjed av landslagssjefen at han burde komme seg til en klubb på et høyere nivå hvis han skulle være med videre på landslaget.Nå er han lysten på mer landslagsspill, og derfor melder han trolig overgang til den danske klubben Vendsyssel FF på nivå to i Danmark.

– Det hadde vært utrolig kjekt å komme tilbake på landslaget, og det frister veldig, sier Baldvinsson.

Færøyene står med seks poeng i EM-kvalifiseringsgruppe F, etter to seirer mot Hellas (2-1 og 1-0), og ligger med det på fjerdeplass. Lagene foran har henholdsvis 14, 13 og 11 poeng. Dermed ser det vanskelig ut å nå Frankrike-EM.

Til sammenligning ligger Norge på tredjeplass i gruppe H med ti poeng etter seks kamper. Kroatia og Italia er foran (14 og 12 poeng).

Slik blir seedingen, ifølge ESPN:

*Nivå 1: Tyskland, Belgia, Nederland, Romania, England, Wales, Portugal, Spania, Kroatia/Italia.

*Nivå 2: Kroatia/Italia, Slovakia, Østerrike, Sveits, Tsjekkia, Frankrike, Island, Danmark, Bosnia-Hercegovina.

*Nivå 3: Polen, Ukraina, Skottland, Ungarn, Sverige, Albania, Nord-Irland, Serbia, Hellas.

*Nivå 4: Tyrkia, Slovenia, Israel, Irland, Norge , Bulgaria, Færøyene, Montenegro, Estland.

*Nivå 5: Kypros, Latvia, Armenia, Finland, Hviterussland, Makedonia, Aserbajdsjan, Litauen, Moldova/Kasakhstan.

*Nivå 6: Moldova/Kasakhstan, Luxembourg, Liechtenstein, Georgia, Malta, San Marino, Andorra.

Russland er direktekvalifisert som vertsnasjon.