Fotball

«OBS-varsel: Se opp for årets største bananskall, TIL!»

KOMMENTAR: Når eliteseriens slaktoffer venter på bortebane på søndag, skal det på papiret være tre enkle poeng for TIL, skriver Rune Robertsen.

Tromsø og Bård Flovik kan gå på årets største bananskal i Kristiansand.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Start har for lengst rykket ned til 1.-divisjon, og står med 12 poeng på 26 kamper. I denne kampen har derfor sørlendingene alt å vinne. På den andre siden står Tromsø Idrettslags elleve utvalgte. Og de har alt å tape fordi alle med rette forventer seier.

Utgangspunktet for Gutan er derfor langt fra enkelt når de i dag reiser ned for å forberede seg til oppgjøret et døgn senere. Tre poeng foran Stabæk på kvalikplass og fire poeng foran Lillestrøm på direkte nedrykksplass med fire kamper igjen å spille om, er langt fra det scenarioet hovedtrener Bård Flovik og resten av klubben hadde ønsket seg.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

Og av flere grunner passer det dårlig å møte Start borte i helgen. Det ene er at TIL i år og tidligere sesonger har hatt en evne til å gi bort poeng mot antatt svakere motstand. 0–0 hjemme mot Start, 2–2 hjemme mot Stabæk og 1–2 hjemme mot Aalesund vitner om et lag som sliter med å avgjøre oppgjør som skal vinnes dersom klubbens ambisjonsnivå skal innfris.

Les også

Se, en TIL-spiller som kan havne i et mesterskap

Til syvende og sist holder ikke argumentasjonen som ofte kommer om at «spillet var periodevis bra» eller «vi skapte mange sjanser» når resultatene ikke står i stil. Når poeng gis bort mot bunnlag en rekke ganger gjennom en sesong, er det et sykdomstegn, og forteller strengt talt at TIL selv er et bunnlag.

Tromsø Idrettslag er eliteseriens svar på Robin Hood. Tar fra de rike, og gir til de fattige.

En annen grunn er at Start i forrige hjemmekamp vant sin første eliteseriekamp siden juli i 2015. Når et lag har fått smaken på seier, kommer selvtilliten. Går det lang tid og TIL ikke får en ledelse, kommer tankene i hodet på spillerne. En rekke av spillerne i stallen i dag var med på den tunge sesongen i fjor, der man ventet til nest siste serierunde før ny kontrakt var sikret. Disse gutta har kjent på følelsen av nedturer tidligere.

Les også

Får trolig starte sin første kamp på tre måneder: - Jeg har spilt for dårlig

Motgang er vanskelig å komme ut av, og det TIL har vist i serien etter Lillestrøm-seieren 17. september har ikke skremt noen. 0–1 i Bergen mot Brann og 0–2 mot Molde i Tromsø var voldsomme nedturer for dem som følger klubben.

Realiteten er likevel ikke til å komme unna. TIL er for tredje eliteseriesesong på rad i fare for å rykke ned. Det virker som en annen tidsalder da TIL var et topp seks-lag hvert år fra 2007 til 2012. Vi er nærmest blitt vant til at Gutan er et lag som hvert år er i sjiktet som kan rykke ned, og det er ingen god situasjon for noen. En grå og trist hverdag langt nede på tabellen i eliteserien gir ikke den jevne tromsøværingen den stoltheten man burde føle over TIL.

Det nevnte bananskallet som denne gangen heter Start er lett å trå feil på. Kvalitetene i TIL bør være til stede for å styre inn til tre enkle poeng. Så er jeg spent på om TIL makter å ta tak i kampen offensivt.

Jeg tar for gitt at spillerne har en innstilling om at oppgjøret blir en krig, men holder gutta hodet kaldt, og får frie nok tøyler, skal det både bli to, tre og fire mål i rett kasse.

Ser vi et TIL-lag som ikke lykkes, kan heller ikke alt ansvaret legges på dem som spiller. På sidelinja står Bård Flovik som er mannen med ansvaret for at TIL skal prestere. Og poengtap mot Start vil være en prestasjon – med svært negativt fortegn.

I likhet med alle andre trenere i eliteserien handler Bård Floviks tillit internt og eksternt mye om resultater.

Tap mot Start vil være den største nedturen i Floviks drøye 13 måneder lange TIL-karriere. Jeg er spent på om han får det svaret som vi andre forventer på søndag:

Tre poeng.

Eliteserien

SVUTMP
1Viking86111761119
2Lillestrøm7520134917
3Molde7412137613
4Sarpsborg 086312107310
5Strømsgodset731389-110
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Tromsø IL