Fotball

Kvalikdramaet i Afrika

<p>Senegal kunne sendt Elfenbeinskysten ut av afrikamesterskapet.</p>

Zambia players hold the trophy of the African Cup of Nations after their final soccer match against Ivory Coast at Stade de L'Amitie in Libreville, Gabon, Sunday, Feb. 12, 2012. (AP Photo/Francois Mori)
  • Roy Ellingsen

Siden afrikamesterskapet skal flyttes fra partalls— til oddetalsår, pågår det nå en ekspresskvalifisering til mesterskapet i Sør-Afrika til vinteren. Opplegget er til forveksling likt kvalifiseringen til Mesterligaen, med lag som kommer inn i forskjellige runder.

Denne helgen spilles første kamp i den siste kvalifiseringsrunden. Hjemme-borte-oppgjør der vinneren går til mesterskapet, mens taperen må vente i to år på neste mulighet.

Tidlig lørdag spilte de regjerende mesterne Zambia hjemme mot Uganda og vant 1-0, etter scoring av deres stjernespiller Chris Katongo.

Det var imidlertid i Abidjan det største dramaet skulle komme. At kun ett av Senegals eller Elfenbeinskystens landslag skal kvalifiseres til mesterskapet kan i seg selv virke merkelig, men de to ble trukket mot hverandre i siste runde.

Ti minutter før slutt var stillingen 2-2 og Senegal så ut til å kunne ta med seg et godt uavgjortresultat og to viktige bortemål hjem til Dakar. Slik skulle det ikke gå. Gervinho deiset i bakken og Drogba satte straffesparket i mål. I kampens siste minutt gikk Yaya Touré på et vanvittig løp, spilte igjennom til Max Gradel og dermed sto det 4-2. Alt håp kunne vært ute på overtid, da Drogba trodde han hadde økt til 5-2, men scoringen ble annullert for offside eller hands.

Norgesvennen Anthony Annan scoret for øvrig Ghanas annet mål i 2-0-seieren over Malawi fredag.

Den store bomben kom i Praia, der Kapp Verde-øyene vant 2-0 over de en gang så mektige løvene fra Kamerun, etter scoringer av Ricardo og Djaniny.

Her er resultatene fra første kamp i tredje kvalikrunde til afrikamesterskapet.

Elfenbeinskysten – Senegal 4-2

Gabon – Togo 1-1

Ghana – Malawi 2-0

Kapp Verde – Kamerun 2-0

Mali – Botswana 3-0

Sentralafrikanske Republikk – Burkina Faso 1-0

Sierra Leone – Tunisia 2-2

Sudan – Etiopia 5-3

Zambia – Uganda 1-0

Liberia – Nigeria 2-2

Spilles i morgen:

DR Kongo – Ekvatorial Guinea

Guinea – Niger

Libya – Algerie

Mosambik – Marokko

Zimbabwe – Angola

Returoppgjørene spilles 12. og 13 oktober.

Sør-Afrika er kvalifisert til mesterskapet som vertsnasjon. Turneringen kommer til å spilles på fem av stadionene vi kjenner fra VM i 2010; Soccer City i Johannesburg, Moses Mabhida Stadium i Durban, Nelson Mandela Bay Stadium i Port Elizabeth, Mbombela Stadium i Nelspruit og Royal Bafokeng Stadium i Rustenburg.

Les mer om

  1. Internasjonal fotball