Fotball

Bradleys første klubbjobb

Den Stabæk-aktuelle treneren har aldri vært tilknyttet et europeisk klubblag. Det har han alltid drømt om.

REISENDE: Bob Bradley har hatt høyt profilerte jobber i USA og Egypt, men han har aldri ledet et klubblag i Europa.
  • Roy Ellingsen

Når Stabæk snart presenterer USAs og Egypts tidligere landslagstrener som sin nye sjef, henter de en trener fra øverste hylle, men samtidig en mann helt uten erfaring fra europeisk klubbfotball.

– En jobb i Europa har alltid vært målet, og jeg ville virkelig ha likt å få sjansen hvor som helst i Europa, som hovedtrener eller assistent, sa Bradley til ESPNi september.

Som så mange av de moderne trenerne startet Bradley sin trenergjerning tidlig. Allerede som 22-åring ble han trener i systemet til Ohio University. Han jobbet i college-systemet for flere ulike universiteter i 15 år, før han i 1996 ble assistenttrener under USAs fotball-gudfar Bruce Arena, både på U23-landslaget og i Major League Soccer-klubben DC United.

Suksess i MLS

I 1998 trådte Bradley ut av Arenas skygge og ble hovedtrener for den nye klubben Chicago Fire i samme serie. Der endte det med serie— og cupmesterskap den første sesongen og en årets trener-tittel for Bradley.

Etter tre år i Chicago ble Bradley trener for MetroStars, men han fikk sparken i 2005. Han var ikke lenge uten jobb, men måtte flytte et stykke. Los Angeles-klubben Chivas USA ansatte ham som sin trener for 2006-sesongen, men større jobber skulle komme.

Klinsmann sa nei

USA skuffet stort i VM i 2006, og fotballforbundet i USA, US Soccer, ansatte Bob Bradley som midlertidig manager, etter mislykkede kontraktsforhandlinger med Jürgen Klinsmann. Bradley startet et generasjonsskifte på landslaget og han ble i 2007 fullt ut landets manager.

Seier i CONCACAF Gold Cup (Nord- og Mellom-Amerikas kontinentale mesterskap) i 2007, med seier over erkerival Mexico i finalen, ga Bradley arbeidsro. Det gjorde ikke en dårlig opptreden i Copa America senere samme år.

Les også

Stabæk nærmer seg merittert landslagstrener

I 2009 fortsatte dog fremgangen. USA kom på en sensasjonell annenplass i Confederations Cup, som det året også var prøve-VM, i Sør-Afrika, etter 2-0-seier over Spania i semifinalen. Laget ble også klare for VM i 2010. Ingen som så avslutningen i gruppe C vil noensinne glemme det. USA lå an til å bli utslått i gruppespillet, men en Landon Donavan-scoring på overtid i siste kamp, gjorde at amerikanerne i stedet vant gruppen, foran England, Slovenia og Algerie. Det skulle bli amerikanernes eneste seier i turneringen, da de ble utslått av Ghana i annen runde.

Fikk sparken i USA

KOKO: Landon Donovan scorer mot Algerie og sender USA videre i VM. Det er tid for å rable gal i Pretoria.

Bare ett år etter at han sto på Loftus Versfeld Stadium i Pretoria og jublet for VM-avansement, sto Bradley uten jobb. Han hadde nettopp signert en ny avtale til og med VM i 2014, men mistet jobben etter 2-4-tap for Mexico i Gold Cup-finalen, tross en 2-0-ledelse. Denne gang takket Klinsmann ja til jobben.Bare to måneder senere ble Bob Bradley presentert som Egypts nye landslagssjef.

– Når du mister jobben i juli, er ikke timingen perfekt. Egypt var på jakt etter en trener, og jeg kjente litt til forholdene der, etter at vi hadde møtt dem i Confederations Cup i 2009, sa Bradley.

Gjennom to år der ledet han laget i hele 36 kamper. 24 av dem endte med seier, men det var likevel ikke nok til å lede dem til VM neste år. Dermed ble ikke Bradleys kontrakt fornyet, slik at han nå var ledig på markedet.

Vanskelig

Bradley tror det er vanskelig for en amerikaner å få de rette jobbene.

– Amerikanske spillere og trenere vet at det ikke er så lett å få respekt rundt i verden. Jeg tror at etter min periode som landslagstrener for USA, ville jeg ha fått tilbud om klubbtrenerjobber i Europa, dersom jeg hadde vært fra Tyskland, Nederland, Spania, Frankrike og så videre. Men det hjelper ikke å klage. Du må ta det som det kommer, sa Bradley til ESPN.

I Egypt opplevde han et land i opprør og landets fotballtragedie i Port Said, da hele 80 mennesker ble drept og ligaen ble stoppet for en periode.

– Det forandret hele situasjonen. Spillerne visste ikke lenger om de hadde levebrød, og midt oppe i alt dette forandret ikke målet seg – VM i 2014. Vi måtte tilpasse oss, arrangere treningsleirer og kamper, for klubbene spilte jo ikke , sier Bradley.

Bob Bradley er far til Roma-stjernen Michael Bradley. Han var trener for sin sønn i MetroStars og for landslaget, men det er lite trolig at midtbanespilleren blir med på flyttelasset til Bærum.

Fakta: Bob Bradley

Født: 3. mars 1958 i New Jersey

Spillerkarriere: West Essex High School og Princeton University

Trenerkarriere: Ohio University, University of Virginia (assistant), Princeton University, USA U23 (assistant), DC United (assistant), Chicago Fire, MetroStars, Chivas USA, USA U23, USA, Egypt.

Aktuell: Blir trolig Stabæks nye trener

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18133238172142
2Bodø/Glimt18114348202837
3Lillestrøm17114232151737
4Rosenborg1897236221434
5Viking188553225729
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Stabæk Fotball