Fotball

Vil fortsette med Henriksen som anker

<p>Markus Henriksen var et aktivum da han ble flyttet fram mot LSK. Jan Jönsson mener 18-åringen fremdeles er mannen som skal løse den defensive floken på midtbanen.</p>

Fotball , 4. februar 2011 , Copa del SolRosenborg - Shakhtar Donetsk 1-4Trond Henriksen og Markus Henriksen , RBK
 • Ole K. Sagbakken
  Ole K. Sagbakken

Etter LSK-kampen kom spørsmålene om endringer i RBKs forsvarsstrategi. Med svært offensive backer ble det tidvis svært store rom å dekke for de to sentrale midtbanespillerne, og fire baklengs er uvant kost. Samtidig endret kampen karakter på 1-3, mye takket være Markus Henriksens offensive bidrag.

Trener Jan Jönsson tror uansett ikke at store endringer er nøkkelen for å snu resultatene:

– Vi vil fortsatt ha en sentral midtbaneduo hvor én har større ansvar defensivt enn den andre. Jeg tror vi har best av at Per (Ciljan) er den mest offensive. Markus var veldig god da vi flyttet ham fram, men han var god også defensivt i 1. omgang , sier Jönsson til Adresseavisen.

– Markus kan bekle flere roller på midten. Hvor han er best individuelt, er én ting. Det handler også om hva som er best for laget, mener sportslig leder Erik Hoftun.

– Jeg er mer offensiv enn defensiv av legning, og føler meg aller best når jeg kommer meg rettvendt med ballen. Men det går helt fint å spille anker, også. Jeg spiller der treneren trenger meg mest, sier Henriksen selv.

Hoftun: — Vi føler et visst press

Etter 4-4 og kun 11700 på tribunene ble gårsdagen nok en mandag preget av spørsmål på RBK-brakka. Erik Hoftun har måttet tåle kritikk for kjøpene i år, og innrømmet– som resten av gjengen – at han føler et visst press etter ett poeng på tre kamper. Han skjønte også at spørsmålene om RBKs forsvarsspill dukket opp, men roste angrepsspillet.

Etter pause løsnet da også RBKs angrepsspill. Og akkurat som i fjor høst tok Markus Henriksen ansvar fra indreløperplass, hvor hæl-driblingen midtveis i omgangen ble et bilde på 18-åringen offensive kvaliteter.

– Legg vekk «Annan-rollen»

Tidligere RBK-profil Gøran Sørloth mener Henriksen nå må få større ansvar offensivt.

– Legg vekk begrepet «Annan-rollen» en gang for alle. Og rendyrk dagens spillere i de rollene de passer best. Både Ciljan og Henriksen bør bidra offensivt. Det trenger ikke bli noe problem, så lenge de kommuniserer godt og demmer opp for hverandre defensivt.

Sørloth mener RBK i angrep framsto på en god måte offensivt søndag, og roser Henriksens bidrag.

– Markus' ferdigheter bør utvikles på det Markus er best til, sier han.

Henriksen er enig i at Annan-tiden nå bør være forbi.

– Han er ferdig i klubben for lengst. Det er en Markus-rolle nå, ingen «Tony-rolle». Jeg skjønner at folk gjerne skulle hatt ham på banen. Folk skulle gjerne hatt Bent Skammelsrud og Ørjan Berg utpå der , også.

– Jeg føler vi har fått litt mye pepper i forhold til hvordan vi har prestert, sier han.

Også Erik Hoftun og Jan Jönsson sier at «Annan-rollen» ikke er der lenger. Selv om begge henviste til mangelen av nettopp Annan i går igjen.

– Vi har mistet Annan, som tok mye av trøbbelet. I tillegg er det en del nytt som har kommet inn samtidig. Det tar litt tid å sette samspillet, sa Hoftun.

Henriksen og Winsnes?

Selv om Jönsson fortsatt vurderer Henriksen i rollen hvor han har vært siden La Manga, innrømmet han i går at det ikke er utenkelig med en formasjonsendring på sikt, dersom poengene uteblir. Fredrik Winsnes gjorde et godt innhopp, og Henriksen selv har ingenting mot å dele på ansvaret med Winsnes, for eksempel i en 4-2-3-1-formasjon.

– Det kan være en mulighet. Fredrik er en god balansespiller. Samtidig skal det ikke være noe problem å spille 4-4-2. Dette kommer til å ordne seg, mener Henriksen.

 1. Les også

  Har mål om 17.000 mot Vålerenga

 2. Les også

  RBK-duo fortviler over forsvarsfeil

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18133238172142
2Lillestrøm17114232151737
3Bodø/Glimt17104344192534
4Rosenborg1787231201131
5Viking188553225729
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien