Fotball

«Vi bør alle heie på Rosenborg»

KOMMENTAR: Det er bra for norsk fotball om Rosenborg går videre, sier de andre klubbene. Mener de det?

Rosenborg er eneren norsk fotball trenger, mener Ola Bernhus. Foto: Blom, Christian / NTB scanpix

 • Ola Bernhus
  Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten

Hvorfor det er grunner til å tvile på om Rosenborg-suksess er et felles ønske i Fotball-Norge?

Fordi det alltid vil være slik at andres suksess ikke alltid smaker godt. Det har å gjøre med rivalisering og behov for å lykkes med eget lag. Det er naturlige følelser i all idrett, fordi idrett på konkurransenivå går ut på å vinne.

Det blir vanskelig å slå Rosenborg dersom de øker sitt sportslige og økonomiske forsprang på de andre norske klubbene. Forskjellen er brysom stor allerede i dag. Dessuten er det helst slik at de store ønskes alt vondt, i alle land.

Les også

Celtic-stjerne friskmeldes til RBK-kampen

Jevnhetens gleder

Så da skal vi vel alle ønske at Celtic slår ut trønderne? Norsk klubbfotball blir jevnere og morsommere, de andre lagene løfter seg i håp om å slå Rosenborg og oppmerksomheten rundt klubbfotballen blir større. Kanskje blir det flere tilskuere også.

Tjener RBK 100 millioner ekstra denne vinteren, kan vi gå inn i en ny, lang periode der de er uovervinnelige. Pengene kan brukes til å kjøpe dyrere og bedre spillere, også fra de norske konkurrentene.

Det klages en del på det siste. Uten grunn, for norske lag vil så gjerne selge sine beste folk, og da må da vel være bedre at de blir i Norge enn at de selges ut.

Les også

Lerkendal utsolgt før returkampen mot Celtic

Nå eller aldri?

Når alt dette er sagt – vi bør alle holde med Rosenborg mot Celtic. Vi bør se gleden i å se et norsk lag på høyest mulig nivå i Europa.

Ja, det gjør Rosenborg enda rikere, mens de andre blir like fattige. Men det ligger noe mer her.

Suksess er en naturlig drivkraft i idrett, og det er flott at Rosenborg så tydelig forteller at deres ambisjon er Champions League.

Det er vanskeligere å komme dit nå enn på 90-tallet, sier Nils Arne Eggen. Utvilsomt, konkurransen er mye skarpere. Neste år blir det enda mer vrient, for pengejegerne i UEFA har sørget for at de mindre klubbene får det enda vanskeligere. Det er i år det gjelder.

Les også

Reginiussen kan rekke Celtic-kampen

De fortjener det

Rosenborg rotet bort det meste av gevinsten fra 90-tallet, men har kommet seg igjen og er på nytt det norske laget med klart høyest budsjett.

Ikke rart at Rosenborg vinner, de har jo så mye penger, sier folk. Ja, men de har skaffet seg pengene selv, uten flaks eller gaver fra snille onkler, bare ved egen dyktighet.

Derfor fortjener Rosenborg sin posisjon, og så kan vi lure på hvordan klubbene i store byer som Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand har skikket seg når de har latt økonomisk vanstyre ødelegge for det sportslige. Og hvor lenge Molde klarer å henge med.

Også fotballmessig er Rosenborg en foregangsklubb, med en tydelig ambisjon om å samspille seg til sjanser og mål. Spille fotball slik de beste gjør.

I en liga der 10-12 lag spiller som om nedrykk venter bak neste hjørne og der ballen sparkes vekk, ikke til medspillere, er Rosenborg og noen få andre opptatt av noe som kan gjøre norsk fotball bedre.

Med Rosenborg som eneren.

Les mer om

 1. Norsk fotball
 2. Eliteserien

Relevante artikler

 1. MENINGER

  «Idrettslig var det bare to verdige gullkandidater i Eliteserien i år. Heldigvis vant en av dem.»

 2. FOTBALL

  Da Molde var et bunnlag, ble Solskjær invitert til møte hos Røkke og Gjelsten

 3. FOTBALL

  «Dette er bra for norsk fotball. For Brann er det forferdelig.»

 4. FOTBALL

  – Heie på Rosenborg? Det kunne ikke ha falt oss inn!

 5. FOTBALL

  Sjekk lista: Dette er Bjørnebyes 53 overganger som RBK-sjef

 6. MENINGER

  - Kjempetrist, sier den gamle RBK-sjefen. Det finnes et lite lyspunkt.