Pøblene er Vladimir Putins store frykt. Her er grepene Russland har tatt.

Vold, rasisme og hooligans truer før Fotball-VM.

Vladimir Putin (t.h.) med VM-pokalen. Til venstre er russiske hooligans i klammeri med sikkerhetsvakter under fjorårets EM i Frankrike.

Mens VM-toget for lengst har forlatt perrongen uten Norge, er det stadig flere land som kan starte forberedelsene til neste sommers gigantiske fotballfest i Russland.

For president Putin er ikke turneringen bare et idrettsarrangement. Det er også en unik anledning til å vise hvilken stormakt nasjonen er blitt under hans ledelse.

Under fjorårets Frankrike-EM ble russiske hooligans verdenskjent da de angrep engelske supportere på stadion i Marseille. 100 briter ble skadet, flere av dem alvorlig. Tidligere på dagen var det gatekamper i den franske byen.

De russiske myndighetene legger ned en stor innsats for å unngå bråk og uroligheter neste sommer.

– Hooligans og rasisme er de største bekymringene. Jeg er sikker på at russerne er veldig klare på at de ikke skal oppleve slike problemer under VM-kampene, sier David Conn til Aftenposten.

The Guardian-journalisten ga nylig ut boken The fall of the house of FIFA. Der skrev han blant annet om det geopolitiske maktspillet som var med og ga Putin og Russland VM.

Les også

Rasisme og nynazisme brer om seg på russiske fotballtribuner

Russiske bråkmakere angriper engelske fans under fjorårets EM.

Fra gatene til bokseringen

For å skape et best mulig bilde av landet er det flere trekk ved den russiske fotballkulturen det siste tiåret som må vekk. Hooliganismen har i tillegg til slåssing slått ut i rasisme og nynazistiske markeringer.

Med mange tilreisende fra andre land må myndighetene unngå bråk.

– Det er for mye vold og fare i gatene under de store fotballturneringene, sier Vladimir Nosov til ESPN.

Han er tidligere russisk boksemester og vil arrangere bokseturnering under VM.

– Jeg tror det vil bli en god måte å ta aggresjonen bort fra gatene og flytte den inn i bokseringen, sier Nosov.

Les også

Det historiske bildet av Martin Luther King går viralt etter Trumps siste krangel

FIFA-president Gianni Infantino (t.v.) sammen med Russlands president Vladimir Putin og VM-trofeet.

Publikumsattraksjon

Et lignende forslag har allerede fått støtte i nasjonalforsamlingen.

I vår foreslo Igor Lebedev fra ytre høyre-partiet LDPR at russerne kunne bli «pioner for en ny sport». Konseptet er å gjøre hooliganismen om til en publikumsattraksjon.

Han ville ifølge the Guardian samle 20 supportere fra én nasjon og la dem slåss mot 20 fans fra en annen.

Sporten vil han kalle draka (russisk for slåsskamp).

I en uttalelse på partiets nettside sa Lebedev at grenen vil kunne ta «fansens aggresjon i en fredelig retning».

Omstridt supporterleder

Duma-politikeren, som også sitter i styret til Det russiske fotballforbundet, er omstridt. Blant annet sa han «godt gjort, gutter» til landsmennene som herjet gatene i Frankrike og angrep engelske supportere.

Han har også lenge hatt et samarbeid med supporterlederen Alexander Shprygin, som i fjor ble utvist fra Frankrike to ganger for hans rolle i slagene.

FARE-nettverket, som jobber mot rasisme og diskriminering på tribunene i Europa, mener Shprygin har vært med å innføre nynazistiske slagord og symboler blant russiske supportere.

I fjor skal han ha reist som en del av den offisielle, russiske EM-delegasjonen.

Noen måneder senere ble han imidlertid arrestert for rollen han spilte i et masseslagsmål blant fotballfans i Moskva tidligere på året.

Les også

Herrelandslagets pengegave rører NRK-ekspert til tårer: – Fantastisk

Alexander Shprygin ble kjent under fjorårets EM da russiske hooligans laget bråk.

Krever fan-ID til VM-kampene

Russlands visestatsminister og leder av fotballforbundet, Vitaly Mutko uttalte at Shprygin hadde satt landet i en vanskelig posisjon med sin oppførsel under EM.

Bare timer før russernes åpningskamp under sommerens Confederations Cup (prøve-VM) ble Shprygin nektet adgang under hele mesterskapet, sammen med over 200 andre antatte problemsupportere.

Trolig er de også uønsket under neste års VM.

Det er ett av en rekke tiltak og kampanjer de siste årene for å få bukt med problemene som har vært på russiske tribuner.

  • Putin har signert en lov som sier at alle som vil på kamper under VM må ha et eget fan-ID i tillegg til billett. Dette gir myndighetene mulighet til å sile ut uønskede personer.
  • Innenriksdepartementet har publisert en svarteliste med personer som ikke lenger får lov til å gå på idrettsarrangementer.
  • Straffen for å bryte offentlig ro og orden under idrettsarrangementer er satt til syv års fengsel, mens utenlandske statsborgere kan bli sendt rett ut av landet.
  • Mot slutten av 2015/16-sesongen satte det russiske fotballforbundet i gang en offensiv for å bli kvitt nynazistisk propaganda på tribunene.
  • VM-arrangøren åpnet i høst et kontor i London som skal overbevise engelskmenn om at det er trygt å reise til Russland. Volden fra i fjor skal ikke få gjenta seg.
Det vekket oppsikt da daværende FIFA-president Sepp Blatter offentliggjorde at det var Russland som skulle arrangere VM i 2018.

Nedgang i rasistiske hendelser

FARE-nettverket rapporterte i sommer om 89 registrerte rasistiske og diskriminerende hendelser på russiske tribuner i 2016/17-sesongen. Det er ned fra 101 året før.

Mesteparten var plakater og bannere som inneholdt nynazistiske- eller ytre høyre-slagord og symboler.

– Det russiske fotballforbundet og de nasjonale myndighetene har forstått at VM kan bli ødelagt av frykten for rasisme på tribunene og har tatt i bruk noen sterke virkemidler, sier FARE-leder Piara Powar.

Han understreker likevel at det fortsatt er en fare for at hendelser kan skje.

FIFA-president Gianni Infantino uttalte tidligere i år at han er sikker på at de russiske myndighetene gjør alt de kan for å unngå både bråk og rasisme.

PS: Arrangementskomiteen for Fotball-VM har ikke svart på Aftenpostens spørsmål om hvordan de skal forhindre hooliganisme og rasisme under mesterskapet.