Nå handler det om stolthet og ære

OM FOTBALL: Det ble stilt spørsmål ved motivasjonen til landslagets spillere. Nå er det opp til dem selv å gi et tydelig svar.

Keeper Rune Jarsten slår bort ballen etter å ha sluppet inn det femte målet mot Tyskland 4. september i år.
  • Erlend Nesje

SAN MARINO: En drøy måned etter ydmykelsen i Stuttgart er nasjonens fotballflaggskip ute på tur igjen i en VM-kvalifisering som for lengst er kjørt.

San Marino borte torsdag kveld.

Nord-Irland hjemme søndag kveld.

Du kan snu og vende på det så mye som du vil: Om det blir 10–0 eller 0–10, om det blir seier eller tap, resultatene av de to kampene har ingenting å si for sluttabellen i VM-kvalifiseringsgruppe C.

Men det har alt å si for landslagets selvfølelse.

De tapte ansikt med 0–6 mot regjerende verdensmester Tyskland i Stuttgart.

Nå må de samme spillerne slå tilbake. Det er samling i bunn og tid for selvransakelse på Serravalle Arena i republikken San Marino.

– Jeg blir veldig overrasket om ikke spillerne kommer hit og er veldig motiverte. Det synes jeg de alltid skal være, og det har heller ikke vært noe problem med det norske landslaget. Men det må normalt gi ekstra tennvæske det å slå tilbake etter 0–6 for Tyskland. Jeg blir veldig skuffet om vi ikke reiser oss i de to neste kampene, fastslår landslagssjef Lars Lagerbäck.

Les også

Vraket igjen fra landslaget: – Ser ut som det går stolthet i ikke å ta ut Ødegaard

San Marino utlignet mot Norge på Ullevaal i oktober i fjor og opplevde å få jubel av norske supportere på tribunen.

Hånlatter på hjemmebane

Svensken sier han ikke er på noen sosiale medier. Men spillerne hans er det.

De har fått med seg latterliggjøringen og de nådeløse oppgjørene rundt det som er blitt et skakkjørt fotballandslag det siste året.

De hørte hånlatteren og jubelen fra norske supportere da San Marino, et landslag som ikke hadde scoret på bortebane i en VM-kvalifiseringskamp siden 2001, utlignet til 1–1 på Ullevaal i oktober i fjor.

Og etter den totale ydmykelsen mot Tyskland i september ble det stilt spørsmål ved både innstillingen og motivasjonen. De ble konfrontert med mistanken fra illsinte nordmenn på sosiale medier om at våre beste menn ikke brydde seg.

Jeg betviler ikke at spillerne bryr seg om å spille for Norge. Men mot Tyskland så det bare ikke slik ut. De forsvarte seg som en hønseflokk og RTL-kommentator Marco Hagemann kunne ikke skjønne at det var Norges landslag Tyskland møtte.

Ellers så sindige Brede Hangeland meldte at det var «ansvarsfraskrivelse og et svik mot Lagerbäck». Når vår tidligere kaptein og landslagskjempe mener det, da er det alvor.

Dette kom rett etter at de gamle landslagskjempene Kjetil Rekdal, Ole Gunnar Solskjær og Ståle Solbakken stilte spørsmål ved kulturen og holdningene på A-landslaget etter storhetstiden.

Les også

Den tyske TV-kommentatoren kunne ikke tro det han så: – Er dette virkelig det norske landslaget?

Møter bankmenn og studenter

To kamper gjenstår av VM-kvaliken. To kamper der de norske spillerne må vise at dette virkelig betyr noe for dem. At de vil være med videre.

Torsdag møter de San Marino. 203 nasjoner i verden er bedre enn dem. Laget består av bankmenn, butikkarbeidere og studenter.

De går på jobb før landslagstreningene. De er fotballens siste amatører. De er normalt en motstander Norge skal banke sønder og sammen. Skjønt, i dagens fotball er det lite som overrasker. Nord-Irland, søndagens Ullevaal-motstander, brukte 71 minutter på å bryte ned San Marino for en måned siden.

Når vi snakker med Lagerbäck virker han «lugn». Han virker å stå støtt. Svensken sier Tyskland-kampen var en lærepenge og at han kommer til å bruke de første dagene i San Marino til å «face» spillerne med det.

– Vi kan ikke stikke bort fra fakta. Tyskland var «uhørt» bra. Men vi gjorde en altfor dårlig kamp. Det må både spillere og vi ledere «face». Vi har et felles ansvar der.

Lagerbäck forteller at han har opplevd å få juling noen ganger i sin trenerkarrière. Men aldri verre enn i Stuttgart.

– Jeg husker vi tapte 0–4 for Spania i en treningskamp. Det var den første kampen Tommy Söderberg og jeg hadde i 1998. Det fantes kolleger av deg i Sverige som lurte på om vi ikke burde gå av med én gang. Men jeg har i alle fall ikke fått det spørsmålet i Norge!

Det spørsmålet kan komme i Norge også. Men det er opp til Lagerbäck og hans menn.