Kjøpet av storklubben møter mye motstand. Khashoggis forlovede vil stoppe avtalen.

Flere prøver å stoppe det omstridte kjøpet av Newcastle.

Hatice Cengiz var forlovet med journalisten Jamal Khashoggi. Her er hun til stede på en pressekonferanse i Brussel i desember 2019.

En investorgruppe er i ferd med å overta Premier League-klubben Newcastle for nesten 4 milliarder kroner. Dermed ser det ut til at fansen endelig blir kvitt den omstridte eieren Mike Ashley, som har eid klubben siden 2007.

Men det planlagte oppkjøpet har møtt mye motstand. Det statlige oljefondet i Saudi-Arabia, styrt av kronprins Mohammed bin Salman, kommer til å eie 80 prosent av klubben dersom avtalen godkjennes, og det har blant annet fått Amnesty til å reagere.

Nå ber Hatice Cengiz om at oppkjøpet blokkeres, skriver BBC.

Newcastle er i ferd med å få saudiarabiske eiere.

Regimekritiker ble drept

Cengiz var forlovet med den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Regimekritiske Khashoggi levde i eksil i USA, og i oktober 2018 reiste han til Istanbul, der han oppsøkte det saudiske konsulatet i byen.

Inne i konsulatbygningen skal han ha blitt drept og partert. Levningene er aldri funnet. Vestlig etterretning tror at kronprins bin Salman beordret drapet, men selv nekter han for det.

En gruppe advokater har på vegne av Hatice Cengiz sendt et brev til Premier League. Der skriver de at det riktige nå er å nekte oppkjøpet.

«Det er utvilsomt det riktige for Premier League å gjøre, spesielt sett i lys av det hensynsløse drapet av Cengiz’ forlovede. Statusen til både Premier League og engelsk fotball generelt vil bli plettet av forbindelsen til ansvarlige bak slike avskyelige handlinger. De bruker engelsk fotball til å renvaske sitt eget rykte. Det er ikke plass til dem i fotballen», står det i brevet.

Fem personer er dømt til døden i Saudi-Arabia for drapet på Khashoggi, mens Tyrkia har siktet 20 mistenkte.

En politikvinne ved et bilde av Jamal Khashoggi i Istanbul.

Kringkaster protesterer

Hatice Cengiz er ikke den eneste som nå vil at Premier League skal hindre avtalen. Den Qatar-baserte kringkasteren BEIN Sports har bedt ligaen om å blokkere salget.

TV-giganten har rettigheter til å vise Premier League i Midtøsten, men anklager Saudi-Arabias statlige TV-selskap for å legge til rette for piratsendinger av kamper. Bakgrunnen skal være den politiske og økonomiske konflikten mellom Qatar og naboland som oppsto i 2017. Parlamentsmedlem Clive Betts ber, ifølge BBC, den britiske regjeringen gripe inn og undersøke disse anklagene.

Det gjenstår ennå trolig noen uker med papirarbeid før Newcastle-kjøpet kan godkjennes av Premier Leagues eiere (klubbene) og styre.

At en mindre profilert engelsk klubb allerede er på saudiske hender, har ikke fått like stor oppmerksomhet. I 2013 kjøpte prins Abdullah bin Musa 'ad bin Abdul Aziz 50 prosent av aksjene i Sheffield United. Da spilte klubben på nivå tre i England.

I fjor høst fikk prinsen rettslig medhold etter at han ønsket å kjøpe ut den andre eieren, Kevin McCabe.

Klubben til den norske landslagsspilleren Sander Berge rykket opp til det øverste nivået før denne sesongen.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City37285494326289
2Arsenal37256683434081
3Manchester United37226956421472
4Newcastle United371913567323570
5Liverpool37199971432866
  • Champions League
  • Europaliga
  • UEFA Conference League Qualification
  • Nedrykk