Fotball

Tøff offsideavgjørelse senket Sverige i fotball-VM

USA sikret gruppeseieren med 2-0-seier i gruppefinalen mot Sverige. Avgjørelsen falt ved en offsidevurdering som korrekt gikk imot svenskene.

Sverige tapte gruppefinalen mot USA 0–2 torsdag kveld. Foto: Christophe Ena / AP / NTB scanpix

  • NTB

Amerikanerne ønsker å kopiere VM-gullet fra 2015 og fikk en drømmestart mot Sverige. Lindsey Horan brukte kun tre minutter på å pirke inn 1–0 på et hjørnespark.

Etter pause ble vondt til verre for svenskene, som gjorde syv endringer i startelleveren fra forrige kamp. Fra skrått hold gikk skuddet til Tobin Heath via foten til Jonna Andersson og i mål.

Les også

Dommer Svein Oddvar Moen degradert igjen: – Sier noe om Norges status i Europa

Les også

Midt i VM-suksessen tenker Vilde Bøe Risa på faren som døde brått

Målet skapte derimot rom for diskusjon og måtte sjekkes av VAR. Innlegget i forkant var adressert offsideplasserte Carli Lloyd, men Linda Sembrant fikk forlenget ballen som endte hos Heath.

Korrekt godkjenning

Anastasia Pustovoitovas dommerteam måtte vurdere om Lloyd forstyrret Sembrant og konkludert korrekt med at det ikke var tilfellet.

Årsaken var at Llyod hverken utfordret, åpenbart forsøkte, hindret eller klart påvirket Sembrants evne til å spille ballen, som i korte trekk er vurderingen etter gjeldende spilleregler. De siste års regelendringer har resultert i at det skal stadig mer til for at en offsideplassert spiller anses for å forstyrre en motspiller.

Les også

Bak tårene som rører en hel fotballverden ligger en helt spesiell historie: – De er som mine egne barn

Les også

Norske reaksjoner etter omstridt situasjon: – VAR-hysteri

2-0-målet, som ble stående som selvmål, ble kampens siste. Dermed vant USA gruppe F og møter Spania i åttendedelsfinalen. Sverige skal i aksjon mot Canada.

Dramatisk for Chile

Chile trengte tre mål mot gruppejumbo Thailand for å avansere, men klarte kun 2–0 og er dermed ute av VM.

Francisca Lara hadde en eventyrlig mulighet til å sikre chilensk avansement fra straffemerket like før slutt, men avslutningen gikk i tverrligger. Straffebommen gjør at Nigeria er videre som en av de fire beste firerne.

Thailand er ute med null poeng og 1–20 i målscore på tre kamper.

Les mer om

  1. Fotball-VM