Englands trener kritiseres etter tap i EM-finalen

Kritikken har haglet mot Englands trener Gareth Southgate (bildet) etter at England søndag kveld tapte EM-finalen mot Italia.

Etter 90 minutter sto det 1–1, og ingen av lagene klarte å avgjøre kampen i ekstraomgangene. Dermed ble det straffesparkkonkurranse. Den vant Italia.

Kritikken har først og fremst handlet om valget av straffeskyttere. Marcus Rashford og Jadon Sancho ble satt inn i det 119. minutt for å ta straffer. Begge bommet. Bukayo Saka (19) fikk i oppgave å ta den siste og avgjørende straffen. Også han bommet.

Idrettsprofessot Geir Jordet, som har studert straffesparkkonkurranser i årevis, sier han er kritisk til to av trener Southgates valg i forbindelse med straffesparkkonkurransen.

Norges tidligere landslagssjef Egil «Drillo» Olsen, som nå er ekspertkommentator for NRK, sier han stusser over valget.

Flere engelske stjerner er blitt kritisert. Roy Keane reagerer på at ikke mer rutinerte spillere som Raheem Sterling og Jack Grealish, tok straffer. Grealish har svart Keane på Twitter at han ønsket å ta straffe, men ikke fikk muligheten.

Aftenpostens fotballkommentator stilte spørsmål ved hvorfor Saka, som lagets mest urutinerte spiller, ble satt til å ta den avgjørende straffen.

Etter kampen har det kommer en rekke rasistiske uttalelser på sosiale medier rettet mot de tre engelske spillerne som bommet på straffer.

Erling Braut Haaland, som inntil nylig var lagkamerat med Jadon Sancho, som bommet på Englands nest siste straffespark, har gått ut mot rasismen på Twitter: – Jeg forstår ikke hvorfor det fremdeles er rom for rasisme og diskriminering, skriver Haaland.