Dette venter den nye landslagssjefen

OM FOTBALL: Nederland er klar favoritt i gruppen. Men det skal være mulig for Norge å bli nummer to og sikre playoffplass til fotball-VM i 2022.

Ståle Solbakken er den nye sjefen på Ullevaal. Her avbildet under sin første arbeidsdag mandag.
  • Erlend Nesje

Historien har lært oss at det er stor forskjell på teori og praksis, eller trekning og sluttabell om du vil.

I 10 strake kvalifiseringer har Norge mislyktes i jakten på en plass i et mesterskap.

I slutten av mars er det på'n igjen med kvalifisering for det utskjelte fotball-VM i Qatar i november 2022.

Den nye landslagssjefen Ståle Solbakken har ihvertfall grunn til å være brukbart fornøyd etter trekningen av VM-kvalifiseringsgruppene i Zürich mandag kveld.

Nederland er klar favoritt til å vinne gruppen og dermed kvalifisere seg rett til VM i 2022.

Tyrkia og Norge skal normalt kjempe om annenplassen, som gir playoffplass om retten til de siste VM-billettene.

Montenegro blir en tøff outsider i VM-gruppe G, mens Latvia og Gibraltar skal være sjanseløse.

Her er vår vurdering av Norges fem motstandere:

Nederland-kaptein og Liverpool-stjerne Gini Wijnaldum har scoret tre mål for landslaget i høst.

NEDERLAND

Vant 3–0 over Brasil i bronsefinalen i VM 2014. Etter det har ikke Nederland spilt mesterskapsfotball. Men nederlenderne har fått et solid løft de siste årene og fått frem en ny generasjon spillere som kvalifiserte seg for det kommende fotball-EM. Spennende spillere i Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk (langtidsskadet), Gini Wijnaldum og Donny van de Beek, for å nevne noen. Godt forspent i forsvar og på midtbane, men har ikke det spissutvalget nederlenderne har hatt tidligere. Frank de Boer overtok som landslagssjef da Ronald Koeman i sommer overtok Barcelona. Nummer 14 på Fifa-rankingen. Nederland er klar favoritt i denne gruppen, men likevel ikke blant de tøffeste Norge kunne trukket fra seedingnivå 1.

Hakan Çalhanoglu er stjerne på Milan – og Tyrkia.

TYRKIA

Er ikke der de var for en del år siden og svinger veldig i prestasjonene. Tyrkia har kun vunnet kun to av sine 10 siste landskamper og har ikke vært med i VM siden 2002. Klar for EM til sommeren der de møter Italia i åpningskampen. Mannen å se opp for er Milan-spiller Hakan Çalhanoglu, som blant annet er livsfarlig på frispark. Midtstopper Merih Demiral (Juventus) er også normalt solid. Men totalinntrykket er at dagsform og humør i litt for stor grad bestemmer utfallet av kampene. Tyrkia er nummer 32 på Fifa-rankingen og er en motstander Norge bør være på talefot med. Landslagssjef Şenol Güneş ledet Tyrkia til VM-bronse i 2002 og gjorde comeback i fjor. Dersom det slippes inn tilskuere er det en klar fordel for Tyrkia. Fullt hus i Istanbul er ikke noe å spøke med.

Stevan Jovetic er Montenegros mest kjente spiller. Her jubler han etter scoring mot Aserbajdsjan i oktober.

MONTENEGRO

Svært ustabile resultater det siste året og er vanskelige å bli klok på, men likevel et av de verste fra seedingnivå 4. Montenegro tapte for eksempel hjemme mot svake Luxembourg i oktober før de en måned senere rundspilte Kypros og vant 4–0. Er nummer 63 på Fifa-rankingen, 19 plasser bak Ståle Solbakkens Norge. Stevan Jovetic er lagets store stjerne, i 2020 har den offensive Monaco-spilleren scoret fem ganger for Montenegro. Den ruvende Atletic Madrid-stopperen Stefan Savić har også mye internasjonal rutine. Rosenborg-spiss Dino Islamović er fast i troppen til Montenegro. Montenegro kan skape problemer for mange lag. De er kompakte og godt organiserte, men likevel et lag Norge skal slå på en god dag.

Latvias Daniels Ontuzans i duell med AndorrasJoan Cervos i Nations League tidligere i høst.

LATVIA

Var sensasjonelt med i EM 2004, det eneste mesterskapet latvierne har spilt i. Men Latvia skal ikke ha noe å by på i denne gruppen. I 2020 har de spilt uavgjort mot Færøyene, Malta og Andorra, og det bør ikke skremme noen. De siste 20 landskampene har endt med tre seire, syv uavgjort og ti tap. Men de kan slå til en og annen gang med et par års mellomrom, som for eksempel 1–0-seieren hjemme på Daugava stadion mot Østerrike i EM-kvaliken i fjor. Latvias tropp består i stor av spillere fra deres hjemlige liga, og de som spiller utenlands gjør det i svake ligaer. Er nummer 136 på Fifa-rankingen og det forteller at Latvia er et lag Norge skal slå 10 av 10 ganger.

Gibraktar-spillerne jubler etter uavgjort mot Liechtenstein i november.

GIBRALTAR

Er det ferskeste av de 55 landslagene i Det europeiske fotballforbundet (Uefa) og deltok i sin første kvalifisering til EM 2016. Det minste av Uefas medlemsland både i areal og innbyggere. I den hjemlige ligaen er det 10 lag, alle spiller på den samme stadion. Nummer 195 på Fifa-rankingen betyr at Gibraltar er ett av verdens svakeste landslag. De blir nok den store kasteballen i VM-kvalifiseringsgruppe G. Norsk poengtap i dobbeltkampene mot Gibraltar vil være en fiasko, hverken mer eller mindre.