Hjem med rutefly etter kaotisk uke - vil ikke kommentere karantenebråket

GARDERMOEN (VG) Søndag reiser et landslag i karantene ut av Norge. Reisen går fra Gardermoen og hjem til klubblagene Europa rundt. Spillerne ønsket ikke å kommentere bråket den siste uken.

HJEM TIL SKOTLAND: Mohamed Elyounoussi og Kristoffer Ajer ønsket ikke å dele deres meninger om bråket mellom NFF og helsemyndighetene den siste uken.

Det er en tilsynelatende vanlig dag på Gardermoen. Personellet hjelper de reisende gjennom sikkerhetsslusene – noen på gjennomreise, andre på vei hjem etter en helg i «røde» Oslo.

Blant de reisende er også en rekke landslagsspillere i karantene. For et knapt døgn siden måtte de snu i døren på flyplassen. De fikk ikke lov til å reise til Romania i privatfly. Nå skal de om bord i hver sine rutefly tilbake til sine respektive klubblag.

Kl. 15.40 dukket Celtic-duoen Mohamed Elyounoussi og Kristoffer Ajer opp på flyplassen. De, som resten av lagkameratene, har fått beskjed om å ikke snakke med pressen om hendelsene den siste uken. Kaoset endte med steile fronter mellom Norges helsemyndigheter og NFF, men «Moi» bekrefter at de stiller seg bak pressemeldingen sendt ut av kapteinsteamet lørdag, hvor landslagsspillerne uttrykte stor skuffelse over avgjørelsen om å avlyse Romania-kampen.

Celtic-spillerne skal nå i karantene i Skotland, og er usikre på om de vil få tillatelse til å spille klubbens kamp førstkommende lørdag.

PÅ REISE: Lars Lagerbäck på Gardermoen søndag. Svensken reiser hjem uten å ha fått ledet Norge i én kamp denne landslagssamlingen.

Den første VG observerte var landslagssjef Lars Lagerbäck. Svensken spaserte rolig forbi like før kl. 11 uten å ville kommentere den avlyste landskampen mot Romania.

Like etter ruslet AZ-spiller Fredrik Midtsjø gjennom ankomsthallen. Heller ikke han ønsket å snakke med VG før avreise til Nederland, sannsynligvis på 12.40-flyet til Amsterdam.

VILLE IKKE SNAKKE: Fredrik Midtsjø på Gardermoen.

Fire timer etter Lagerbäck og Midtsjø, sjekker Simen Juklerød og Sigurd Rosted inn sammen ved skranke to på Gardermoen. Etter en uke fylt av medieoppslag, er det tydelig at spillerne har fått beskjed om å si minst mulig.

– Vi kan dessverre ikke det, svarer duoen på forespørselen om en kommentar, før de forsvinner gjennom sikkerhetskontrollen.

DUO: Juklerød og Rosted på vei hjem. De spiller i henholdsvis Antwerpen og Brøndby.

Smittevernoverlege Tore Steen bekrefter til VG at det er han som har tatt avgjørelsen om å la spillerne reise hjem søndag. Dette er også i tråd med covid-19-forskriftens §5e 2. ledd som sier følgende:

«Personer i smittekarantene kan unntaksvis bruke offentlig transport for å komme seg til egnet karantenested etter særskilt vurdering for kommunelegen».

Smittevernoverlege Frode Hagen utdyper:

– Smittevernoverlegen har vurdert en konkret søknad om hjemreise for spillere i karantene, basert på en individuell vurdering av hver enkelt spiller fra landslagslegen i NFF. Denne søknaden ble innvilget i henhold til unntaksbestemmelsen i covid-19-forskriften.
Betingelsen for å kunne reise hjem for å være i karantene er at de er symptomfrie, at de bruker munnbind på offentlig transport og går rett i karantene når de kommer hjem, sier han til VG.

Det betyr at hele landslagstroppen med unntak av Omar Elabdellaoui, som tidligere denne uken ble satt i isolasjon etter påvist coronasmitte, lovlig kan reise hjem. De resterende spillerne har testet negativt for corona flere ganger.

Den norske coronaforskriften gir ikke lov til å sende spillerne ut av landet for å dra på jobb - altså for å spille fotball. Landslaget må fortsette karantene på sitt bosted.

– Hele spillergruppa er dypt fortvilet over at norske myndigheter nekter oss å reise til de to avgjørende Nations League kampene mot Romania og Østerrike, uttalte kapteinsteamet, bestående av Stefan Johansen, Martin Ødegaard og Joshua KIng, i en pressemelding i går.

Det har vært en kaotisk uke for det norske landslaget. Allerede før landskampen mot Israel haglet kritikken mot at det skulle spilles fotball midt i en pandemi. Påvist smitte i den israelske troppen kastet bensin på bålet.

Kampen mot Israel ble avlyst, og senere fikk Elabdellaoui påvist corona. En landslagssamling bestående av tre kamper, ender nå opp med ingen kamper for den opprinnelige troppen.

Det er fremdeles usikkerhet rundt Nations League-kampen mot Østerrike kommende onsdag. NFF har bekreftet at de jobber med et mulig nødlandslag. Troppen vil da bestå av norske spillere som har klubbhverdagen sin i utenlandske klubber.