Nødlandslaget sjokkerte i Wien – holdt likevel ikke til gruppeseier

Selv om det norske nødlandslaget ikke vant, sjokkerte de til tider Østerrike. Etterpå strømmet hyllesten inn.

Ghayas Zahid scoret ledermålet for Norge.
  • Sondre Moen Myhre

Østerrike – Norge 1–1

Rundt halvannet døgn samlet. En kort trening. En keeper som kom i privatfly bare noen få timer før kampstart. Seks debutanter fra start. Ingen levnet dem en særlig sjanse. Ingen ga dem noe særlig forventningspress. De hadde alt å vinne, ingenting å tape.

Det var utgangspunktet for det norske nødlandslaget da den franske dommeren Benoit Bastien blåste i fløyten klokken 20.45 onsdag kveld.

For det norske nødlandslaget så det nærmest ut som om det var «navnebror» politimester Bastian som blåste i gang kampen og kom med sine velkjente fraser:

«Og for øvrig kan man gjøre hva man vil».

Den historiske scoringen

For til tider gjorde det nykomponerte norske laget akkurat som de ville på Ernst Happel Stadion.

Som da Bastiens ur viste 61 minutter. Jørgen Strand Larsen stusset ballen videre fra et innkast. Veton Berisha kriget til seg ballen og fikk med nød og neppe lagt den 45 grader ut i feltet. Der kom Ghayas Zahid stormende og satte ballen til foten.

0–1.

Og Zahid vil for evig tid stå som den første målscorer på det mest usannsynlige norske landslaget i historien.

– Det er så fortjent, utbrøt TV 2-ekspert Brede Hangeland uten å overdrive.

Men like sant som at nødlandslaget ikke hadde noe press, var også forutsetningene:

For at Norge skulle vinne Nations League-gruppen og få muligheten til en VM-playoff, måtte de vinne kampen med alle andre enn resultater enn 0–1.

Ghayas Zahid jubler etter å ha satt inn ledermålet for Norge.

Nervepirrende slutt

Det visste også østerrikerne. På 0–1 var det de som ville vinne gruppen. Derfor presset de også på.

Bare ti minutter etter Norges scoring kom deres største mulighet. Innbytter Adrian Grbic fikk avslutte fra få meter, men med et tigersprang reddet Per Kristian Bråtveit i Norge-målet ballen med de edlere deler.

Etterhvert ble de norske spillerne tydelig slitne, så midlertidig landslagssjef Leif Gunnar Smerud måtte gjøre flere bytter. Såpass mange at det til slutt var midtbanespiller Kristian Thorstvedt og høyreback Andreas Vindheim som var det norske spissparet.

Uten spisser på banen, og mange slitne bein klarte aldri Norge å skape de store sjansene for å sette inn det avgjørende målet som hadde gitt gruppeseier.

Istedenfor var det Østerrike som satte inn utligningen på overtid ved Grbic. Dermed endte kampen 1–1, og Norge havnet på annenplass i sin Nations League-gruppe.

– De leverte en heroisk innsats som de kan være stolte av resten av livet, sa Hangeland etter kampen.

Andreas Vindheim er til daglig høyreback i Sparta Praha. På nødlandslaget måtte han inn som spiss for en sluttkjørt Veton Berisha.

Mottar unison hyllest

Hangeland var langt ifra den eneste som brukte store ord om hva de norske spillerne presterte i Wien under de uvanlige omstendighetene. Både underveis og etter kampen var det mange som ga sin hyllest av laget.

«Tusen takk til det norske, fantastiske, landslaget», skriver kulturminister Abid Raja på Twitter.

«Umiddelbar legendestatus for nødlandslaget! Går liksom ikke an å be om mer», skriver SV-leder Audun Lysbakken.

«Norge er stolte av dere», skriver Martin Ødegaard på Instagram.

«For en gjeng. Helt rått», skriver landslagskaptein Maren Mjelde på bildedeletjenesten.

«Gratulerer med en fantastisk match. Hele Norge applauderer», skriver toppscorer i Eliteserien Amahl Pellegrino.

– Her var det veldig mye å glede seg over. Jeg hadde nesten ikke engang håpet på noe sånn som dette, sa Egil «Drillo» Olsen på TV 2s sending.

Mats Møller Dæhli var kaptein på nødlandslaget. Etter kampen var han rørt over det laget presterte.

Rørt kaptein

Også den midlertidige landslagssjefen Leif Gunnar Smerud var en stolt mann etter kampslutt.

– Jeg er veldig, veldig stolt av dette. Det håper jeg spillerne også er. De leverte over forventning, sa han i et intervju på TV 2.

Kveldens kaptein, Mats Møller Dæhli, var rørt etter kampen over det laget hadde prestert.

– Dette var en syk opplevelse. Den gnisten og moralen vi viser ... jeg er helt utrolig stolt. Det er selvfølgelig kjipt at vi ikke vinner, men jeg vet ikke om vi kunne gjort så mye mer. Jeg er bare så stolt, sa han i et intervju med TV 2.

– Vi møtte opp. Jeg håper alle de hjemme hadde en fin kveld og så at vi kjempet for Norge. At det, i en ellers tung tid, var en hyggelig opplevelse. Jeg håper de ble stolte av oss, avsluttet han.