Fotball

Slik skal Haaland og Lagerbäck unngå fadesen fra forrige hjemmekamp

Norge er to seire unna EM-spill neste sommer. Skal den drømmen gå i oppfyllelse, må nivået kraftig opp fra sist kamp på Ullevaal.

Lars Lagerbäck og Erling Braut Haaland møtte pressen mandag.
  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas
    Journalist

ULLEVAAL STADION: Norge har tatt fatt på de siste forberedelsene til den viktigste landskampen på fem år. Serbia må slås for at EM-håpet skal leve. Størst er naturligvis forventningene til Erling Braut Haaland. Han har startet også den nye sesongen forrykende.

Fem Dortmund-kamper har resultert i fem mål. De to siste kom på lørdag mot Freiburg.

– Bare gud kan redde oss fra Haaland, sa fotballprofilen Dragoslav Stepanovic nylig ifølge NTB.

Serberne frykter jærbuen. Selv venter 20-åringen en tøff kamp.

– Det er to veldig gode lag som møtes. De har gode enkeltspillere, vi har også det. Vi er veldig gode kollektivt, de er også gode der. De har god erfaring i laget, sa Haaland.

Han imponerte stort i forrige landslagssamling. Det var ikke mye positivt å ta med seg fra 1–2-tapet for Østerrike, men Haaland fikk iallfall sitt første mål for Norge.

Borte mot Nord-Irland gikk det mye bedre. Der scoret jærbuen to ganger. Samarbeidet med spissmakker Alexander Sørloth fungerte også utmerket.

Les også

Hauge inne i Lagerbäck-varmen – kan debutere mot Serbia

Passive og stillestående

Norge er helt avhengig av at det er den norske utgaven fra Nord-Irland-kampen som dukker opp torsdag kveld. En ny forestilling som den mot Østerrike holder neppe.

Lagerbäck har sagt at innstillingen før den første kampen var feil.

– Da må jeg grave langt tilbake, og det er jeg ikke så god på. Jeg ser heller fremover. Jeg tror vi skal klare å legge en veldig god plan mot Serbia, sier Haaland. Spørsmålet var hva som var forskjellen på den norske innstillingen til de to kampene.

Lagerbäck sier at det er hans ansvar at spillerne har den rette innstillingen.

– Mot Østerrike var vi veldig passive, spesielt i angrepsspillet. Vi ble veldig stillestående. Spissene fikk ikke mye støtte. Der tror jeg er en mental greie. Det er det vi skal jobbe med. Det var et helt annet angrepsspill i den andre kampen, med mye bevegelse og samhandling. Vi må ha bevegelse i hele laget, sier Lagerbäck.

Han har tidligere omtalt det norske laget som «for snille».

– Hvis han mener det, så må vi vise på torsdag at vi ikke er det, sier Haaland.

Hjemmetapet for Østerrike var en stor skuffelse for Norge.

Blitt bedre

Lagerbäck presiserer at han mener det norske laget er blitt mye bedre på dette området.

– Det var noen kamper i 2018 og 2019, som i den mot Østerrike, at vi var for passive. Det er også viktig å holde hodet kaldt. Blir du sint, så går det utover hvordan du spiller, sier Lagerbäck.

Mandag kveld skal landslagssjefen ha en gjennomgang av det serbiske laget. Haaland kommer også til å studere det serbiske forsvaret litt ekstra.

– Jeg tror du kan hente litt ting fra det, men til syvende sist handler det om deg selv. Det er alltid litt å hente litt der, sier spissen.

Lykkes han og laget, venter en ren play off-finale mot enten Israel eller Skottland i november.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball