Fotball

Denne gjengen har totalforvandlet Riska FK: – Drivkraften er å se gledene i øynene på spillerne og trenerne

Fotball: I løpet av rekordfart har denne gjengen forvandlet Riska FK til å bli en framtidsrettet fotballklubb med enorm medlemsvekst.

Bak fra venstre Ben Rosland, Lennart Ims, Karl Arne Roalkvam, Christian Susort og Terje Enoksen. Foran fra venstre Thomas Hølland, Kenneth Engelsgjerd, Morten Fløysvik, Kjell Steinar Haukelid, Arve Hølland og Ørjan Varaas. Disse burde også vært med på bildet: Tor Annar Kristoffersen, Steffan Hana, Sigbjørn Fjellestad, Sveinung Skjørestad, Glenn Riska, Thomas Eriksen og Jan Gunnar Hagland.
  • Ingvild Lygren
  • Jarle Aasland
    Fotograf

– Drivkraften er å se gleden i øynene på spillerne og trenerne. Vi skaper mer enn fotballspillere. Vi skaper mennesker, bygger miljø og klubb.

– Barcelona har allerede tatt mottoet, men det passer hos oss også. Vi er mer enn en klubb, sier daglig leder Lennart Ims i Riska FK.

Han sitter utenfor servicebygget til klubben. På alle sider yrer det av liv. Barn og unge løper, dribler, og skyter. Noen jubler, andre ler. Og på tribunene sitter foreldre og søsken og følger spent med på sønnen eller datteren.

Slik har det ikke alltid vært i den 75 år gamle fotballklubben i Sandnes.

Disse guttene koser seg på trening. Fra venstre: Kenneth Soltvedt, Johannes Jørgensen, Lukas Madsen Ommundsen, Kevin Soltvedt. Alle spiller på G11-laget.

Veien oppover

I 2011 nådde klubben bunnpunktet. A-laget hadde ikke flere seniorer som ville fortsette, manglet trener og var på vei til å bli lagt ned. Barna trente på grusbanene på ulike skoler i nærmiljøet og hadde ikke et felles samlingspunkt.

På mange måter startet historien om klubbens forvandling på denne tiden. Som juniorspiller overtok Simen Egeland ansvaret som hovedtrener for a-laget, som ble tidenes beste, det ble anlagt kunstgressbane året etter, og på samme tid kom Lennart Ims og noen andre frivillige inn i klubben.

– Selv om Riska FK hadde fått en flott bane å spille på, var klubbdriften, samhørigheten og anlegget ellers lite å skryte av, sier Ims.

Han gikk inn i styret i 2014, og ble ansatt som daglig leder i 2017. I løpet av de neste årene gikk det spark i spark. Fotballdrømmene på Hommersåk begynte å realiseres og medlemstallet doblet seg fra 2013 til 2020.

Les også

Viking har blitt et vinnerlag, men noe får Ingve Bøe til å «rive seg i håret»

Lykke Emilie Aase (10) og Linnea Øygard Knutsvik (10) trives veldig godt i Riska FK.

Gje oss ei helg

– Du har ikke hørt måten Lennart spør på. Jeg tenker har ikke tid, har ikke tid, men når han ringer og spør, så svarer jeg bare at jeg straks er på vei, sier Ørjan Varaas.

Han sitter rundt bordet utenfor klubbens servicebygg sammen med nærmere ti andre menn. De andre nikker gjenkjennende og ler. Benken de sitter på er egentlig full for lengst, men hver gang en i gjengen dukker opp, klarer de å få plass til en til. Det er alltid plass til en til.

Alle sier at Lennart Ims er grunnen til at det har skjedd så mye på idrettsanlegget de siste årene. Han er primus motor, prosjektleder, den som finner folk som har både hjertet og hodet på rett plass, og som på mange måter har bygget vel så mye en vennegjeng som et idrettsanlegg.

Tidligere var det noen slitte busskur som fungerte som innbytterbenker. Nå er de byttet ut med egendesignede stoler.

De siste 3,5 årene har det blitt lagt ned 10.000 dugnadstimer på fotballanlegget på Hommersåk.

Bak store deler av arbeidet står kompisgjengen på 15–20 personer som kaller seg #gjeosseihelg. Årsaken til kallenavnet er at servicebygget ble reist og tettet på en helg, senere ble en 60 meter lang tribune, multitribunen, bygget på en helg. Den har toalett kiosk, speakerbod og egen tribuneavdeling til handikappede.

De gjør det ikke bare fordi det er fint å stille opp, det handler like mye om hva de får tilbake. Samholdet, gleden, de gode samtalene, latteren og følelsen av å høre til.

– Jeg hadde ikke unger i idrettslaget da jeg ble en del av dugnadsgjengen. For meg handlet det da om å kunne gjøre noe for å glede barn og unge i klubben. En glede som vil vare i mange generasjoner. Det er litt annerledes på bygda enn i byen. Når du gjør litt mer her, så betyr det også mer, sier Karl Arne Roalkvam.

Les også

Viking-børsen: Slik spilte de i den femte seieren på rad

Klubben satser stort på de yngste, og det er bygget flere nye baner beregnet for dem de siste årene.
Trener Thomas Hegre med spillere fra G8-laget som fikk teste den nye kunstgressbanen for første gang denne uken.

En klubb for alle

Klubben håpet lenge at de skulle få kommunen til å legge kunstgress på hovedgressbanen, men Ims forklarer at det ikke ville skje før tidligst 2025. Så lenge ville han ikke vente.

Dermed tok han ballen selv, og fyrte løs.

Nå yrer det av unger og idrettsglede hver eneste ettermiddag. Tre nye baner har fått kunstgressdekke med miljøvennlig innfyll, det er bygget tribuner også på banene til de yngste fotballspillerne, slik at alle får de samme treningsforholdene og opplevelsene.

– Grunnen er enkel, vi bygger ikke bare fotballbaner, men også miljø, samhold og et sted du føler at du betyr noe. Mottoet vårt er: Trivsel skaper fremgang, og med alt dette på plass føles det som mye mer enn bare et treningsanlegg, sier Ims og smiler.

3000 dugnadstimer og omtrent 10 millioner kroner har de nye banene kostet. En tredjedel dekkes av spillemidler, to millioner kroner kommer fra Sandnes kommune, 300.000 kroner fra Sandnes Sparebank Gavefond og SR-Bankstiftelsen, mens resten er dekket av sponsormidler.

– Vi er slitne nå, men det går ikke lang tid før gje oss ei helg-gjengen treffes sosialt og begynner å drømme igjen. Vi er ikke helt ferdige, ikke så lenge det sitter en som meg som her, sier han og ler.
I løpet av en helg ble denne tribunen satt opp. Den har både speakerbod og kiosk, og det er varmelamper montert for å unngå frosne tilskuere.

– Framtidsrettet og imponerende

– Vi er veldig imponert over det Riska FK har fått til, og måten de tenker og gjør ting på. Ikke minst at de har fokus på barn og unge, sier anleggskonsulent Jon Askgaut Flesjå i Norges Fotballforbund.

Han synes det er fantastisk at Riska har bygget tribuner til de yngste spillerne, og mener det viser at klubben tenker både på framtiden og miljøet.

Anleggskonsulenten sier at Riska FK sitt anlegg blir en møteplass og en arena for å treffes og ha det gøy i fotballen på vegne av flere generasjoner.

Han synes det er flott at klubben har lagt til rette for at foreldre, søsken og besteforeldre kan få en god opplevelse når de ser barna spille fotball.

Les også

Endelig tilbake på Viking-laget

Denne tribunen viser at de yngste i klubben er like viktige som de eldre. Her kan foreldre sitte behagelig mens de ser på ungene som trener og koser seg.

– Det trenger ikke bare være slik i eliteserien eller 1. divisjon. Hvorfor ikke gjøre stas på at de rundt fotballen også får en god opplevelse allerede fra barnefotballen? Det synes jeg er nytt med dette og det er veldig bra. Riska FK tenker bevisst på hvordan de kan genererer veldig mye positivitet rundt hele klubben, også de yngste, sier han og legger til at det ofte er de yngste som får de dårligste forholdene.

– Barn må ofte løpe rundt på sørpete grusbaner, hvorfor er det det vi tilbyr ungene? Jeg tror ikke det bidrar til å styrke rekrutteringen og det gir ikke gode opplevelser, sier han.

Les mer om

  1. Fotball
  2. Riska FK
  3. Hommersåk
  4. Barnefotball