FHI skjerper koronatiltak: Kan få store konsekvenser for norsk toppfotball

Toppfotballen risikerer mange utsatte kamper hvis en spiller blir smittet.

Start spilte mot Vålerenga på mandag. Hvis det viser seg at én av spillerne på banen var koronasmittet under kampen, må begge lags spillere ti dager i karantene.
  • Bernhard Veland

PS: Denne saken ble først publisert i august.

Toppfotballen for menn og kvinner må følge et strengt smittevernregime for å unngå spredningen av covid-19. I august skjerpet Folkehelseinstituttet de generelle karantenetiltakene:

  • «Fra 13.08.20 skal alle nærkontakter i karantene, og det skilles ikke lenger på type nærkontakt», står det i den oppdaterte formuleringen.

For toppfotballen kan dette får store konsekvenser.

Tidligere kunne resten av laget fortsette å trene og spille kamper dersom én i et fotballag ble smittet av covid-19. Forutsetningen var at de testet negativt og ikke hadde symptomer, og at lokale helsemyndigheter ga klarsignal.

Det gjelder ikke lenger, og nå må hele laget i ti dagers karantene hvis én spiller blir smittet og har vært i nærkontakt med resten av laget. Dette skjedde da Vikings Veton Berisha testet positivt 14. oktober. Nå må alle spillerne i karantene, og to kamper utsettes.

Les også

Ekspert mener fotballkamper bør utsettes hvis det er smitte i et lag. – Det finnes en tålegrense, sier NFF.

Fotballag som trener sammen eller spiller kamper mot hverandre, havner inn under definisjonen av nærkontakter.

– FHI kom med en presisering som gjorde at de tok vekk den muligheten (for å spille og trene videre) for oss. Får vi smitte i laget, er det ti dagers karantene, sier Magnus Myntevik, leder av NFFs medisinske råd og lege i Brann.

TV 2 omtalte saken tidligere.

Flere kamper kan ryke

– Siste seriekamp er 19. desember. Hvis et lag må i ti dagers karantene, kan det fort ryke to, kanskje tre kamper. Én ting er at de ikke kan spille kamp, men lagene kan ikke trene sammen heller. Det er ikke bare å hoppe rett inn i kamp etter ti dager. I verste fall får vi ikke fullført sesongen i 2020, sier Myntevik.

– Hva tenker du om innskjerpingen?

– Jeg forventer jo at myndighetene tar grep når det er så mye smitte i samfunnet. Det har vi ingen problemer med. Vårt mål er ingen smitte i toppfotballen, det var derfor vi laget denne protokollen. Vi må ta dette på alvor som alle andre.

NFFs smittevernprotokoll er oppdatert med den nye bestemmelsen.

Brann-spiller Gili Rolantsson testet positiv på covid-19 etter å ha blitt smittet av en nærkontakt, men han var ikke i kontakt med noen i klubben etter at han var i kontakt med den smittede personen.

Jerv måtte utsette tre av sine kamper i høst etter at én spiller ble smittet.

Les også

Koeman blir ny Barcelona-sjef

– En trussel

I NFFs kontorer på Ullevaal legges det planer for hva som skjer dersom én eller flere kamper må utsettes.

– Det er ingen tvil om at dette øker risikoen for at turneringen ikke kan gjennomføres som planlagt. Det er et stramt tidsskjema fram mot jul, og en utsatt kamp er en trussel, sier NFFs konkurransedirektør Nils Fisketjønn.

– Hva gjør NFF med dette nå?

– Vi har hatt flere runder og ser for oss flere typer scenario og har en beredskap for det, sier Fisketjønn, uten å ville utdype nøyaktig hva som er plan B for Eliteserien, men han understreker at det er internasjonale pauser i høst som kan gjøre det mulig å gjennomføre serien hvis kamper må utsettes.

Nils Fisketjønn i NFF.

I vår ble det lansert en løsning for Eliteserien om at flere lag isoleres på ett sted for å spille. Siste fase av Europa League og Champions League gjennomføres på den måten.

– Vi har ikke diskutert den løsningen konkret ennå, sier Fisketjønn.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk