Fotball

Slik kan Høgmo finne plass til både Dæhli og Ødegaard

Per-Mathias Høgmo vurderer nå om han skal oppfylle fansens ønske om de to teknikerne på banen samtidig allerede på søndag.

Sammen skapte disse to mesteparten av Norges muligheter onsdag kveld, Mats Møller Dæhli den første timen, Martin Ødegaard den siste halvtimen. Nå ser Per-Mathias Høgmo på mulighetene for å starte begge to mot Aserbajdsjan. NTB SCANPIX

 • Odd Inge Aas

SANDVIKA (aftenposten.no): Per-Mathias Høgmo møtte torsdag ettermiddag pressen etter onsdagens skuffende 0-1-tap for Estland.

Heldigvis for Norge ble det ikke delt ut kvalik-poeng mot estlenderne. Det gjør det derimot mot Aserbajdsjan søndag.

I de to siste kampene har Høgmo tatt av Mads Møller Dæhli og satt inn Martin Ødegaard. På pressetreffet fikk Høgmo flere ganger spørsmål om hvordan han ser på å bruke de to kreative samtidig.

Per-Mathias Høgmo på torsdagens pressetreff. Onsdag tapte Norge for Estland på Ullevaal Stadion. NTB SCANPIX

Høgmo har startet i 4-4-2 de siste kampene. Dæhli har startet ute til venstre på midtbanen, mens Ødegaard har spilt enten ute til høyre eller i en offensiv midtbanerolle sentralt.— Det er fordeler og ulemper med å bruke en av dem sentralt eller begge på kant om de spiller samtidig. På litt lengre sikt ligger det noen utrolig spennende alternativer der. Nå handler det først og fremst om Aserbajdsjan og hva som er mest optimalt der, svarte Høgmo.

Etter kampen var begge klare på at de gjerne spiller sammen, og ikke bare gir hverandre en klem når den ene kommer inn for den andre.

— Det hadde vært veldig gøy å spille sammen, sa Ødegaard.

— Slik jeg ser det er det bare positive ting med det. Vi er begge innoverkanter som kan skape ting og sette opp andre når vi har ballen. Det er spennende med flere som har de egenskapene. Men det er Per-Mathias som tar ut laget, sa Dæhli.

Kan bruke én sentralt

Landslagssjefen mente 15-årige Ødegaard gjorde et meget godt innhopp mot Estland, og syntes det var gøy å se at han og Dæhli nå preger kamper på internasjonalt nivå.

Les også

- Hadde vært gøy å få spille sammen

Men hvordan kan han egentlig bruke Ødegaard best mulig?

— Nå har vi brukt formiddagen på å bryte ned kampen fra i går. Så kommer vi til å jobbe med laguttak, hvor blant annet det blir et spørsmål.

Les også

«Ødegaard må spille fra start. Ingen lag klarer seg uten klasse»

Han sier at det ikke får noen konsekvenser i forsvarsspillet om man velger å bruke en spiller i den såkalte tierrollen.

— Vi vil uansett forsvare oss i 4-4-2. Har man en tierrolle dytter man bare han litt frem når vi forsvarer oss, og så faller han litt ned når vi angriper. Det skal ikke påvirke forsvarsspillet. Det blir en vurdering når vi skal spille en bortekamp, for begge har sine klare styrker offensivt.

Tettey meldt kampklar

Etter Estland-kampen sa Høgmo at det finnes kamper hvor både Dæhli og Ødegaard kunne spille samtidig, og at det finnes kamper hvor de ikke kan gjøre det. Dagen derpå sa han at onsdagens kamp definitivt var en kamp hvor begge kunne startet.

— Men det er også en konkurranse med andre spillere.

Høgmo kunne også fortelle at Alexander Tettey definitivt blir klar til kampen søndag. Han ble spart mot Estland, men kunne spilt om det var en viktigere kamp. Per Ciljan Skjelbred fikk en trøkk i ankelen onsdag, men Høgmo regner med at han blir meldt kampklar. Det samme tror han om Vegard Forren og Omar Elabdellaoui.

 1. Les også

  Nyland om baklengsmålet: - Jeg burde tatt den

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Relevante artikler

 1. MENINGER

  «Høgmo ba om råskap - fikk sløvhet»

 2. FOTBALL

  Høgmo hyller Ødegaard etter imponerende landslagsinnhopp

 3. FOTBALL

  Høgmo: - Kan leve med uavgjort

 4. MENINGER

  Her er Høgmos tøffeste valg

 5. FOTBALL

  Høgmo: - Gleder meg til å se Diomande på samling

 6. FOTBALL

  Skadet King ut – benkesliter Søderlund inn