Fotball

I dag starter rettssaken mot Messi: - Jeg ser aldri på kontraktene jeg skriver under på

Lionel Messi og faren er tiltalt for å ha unndratt rundt 40 millioner kroner i skatt.

I TRØBBEL: Tirsdag starter rettssaken mot Lionel Messi og faren. Her ankommer han rettsalen i 2013 i forbindelse med samme skattesak.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Tirsdag starter rettssaken mot Lionel Messi og faren Jorge Horacio Messi.

Far og sønn Messi er tiltalt for å ha snytt spanske skattemyndigheter for rundt 40 millioner kroner i årene 2007–2009. I juni 2013 betalte de to 47 millioner kroner i en «skattekorrigering», men begge nekter straffskyld.

— Jeg ser aldri på kontraktene jeg skriver under på. Jeg vet ikke hva jeg signerer. Jeg stoler på faren min, som tar seg av disse tingene. Jeg gjør hva han gir meg beskjed om å gjøre. Det eneste jeg sjekker er hvor mye jeg har tjent mot slutten av året, sa Messi i rettsalen i 2013. — Det eneste sønnen min gjør er å spille fotball, har faren uttalt.

Historien om Messi:

Les også

Lionel Messi sliter med å vinne én ting: En plass i argentinernes hjerter

Messi skal vitne torsdag

Inntekter skal ifølge aktor ha blitt gjemt bort gjennom selskaper i Uruguay og Belize. Spillere i Spania har rett til å få deler av lønnen sin utbetalt som markedsrettigheter. Det er lov å selge disse videre til firmaer som er registrert i andre land, men dette må meldes inn til skattemyndighetene, og prisen må samsvare med den faktiske verdien av rettighetene.

Barcelona-spilleren har hele tiden hevdet at det er faren som har tatt seg av alt det finansielle rundt karrièren hans, og at han selv kun har fokusert på det han er best i verden til – å spille ball ute på banen. Statsadvokaten mente imidlertid at også sønnen måtte tiltales, men dette ble avvist av påtalemyndigheten. En dommer gjorde likevel om på aktors beslutning, og sa at også Lionel Messi må stille som tiltalt.

Ifølge Forbes skal Messi ha tjent 3,3 milliarder kroner det siste tiåret på å være verdens beste fotballspiller.

Aktor innstiller på 22 måneder og 15 dagers fengsel for Lionel Messi og faren, i tillegg til en bot tilsvarende beløpet de mener er unndratt. Det er imidlertid lite trolig at Messi må sone i fengsel selv om han skulle bli dømt.

Rettssaken er forventet å vare i tre dager, og Messi skal i utgangspunktet vitne på torsdag. Dernest vil han forberede seg til Copa America sammen med resten av det argentinske landslaget.

Lionel Messi har vunnet Gullballen fem ganger og blir av mange regnet som tidenes beste fotballspiller.

Lagkamerater dømt

Det argentinske ballvidunderet er ikke alene om å være i trøbbel med skattemyndighetene. Hans landsmann og lagkamerat, Javier Mascherano, ble i januar dømt til ett års fengsel og omtrent 7,6 millioner kroner i bot. Han hadde da innrømmet at han i 2011 og 2012 hadde betalt over 14 millioner kroner for lite i skatt.

— Jeg er en profesjonell fotballspiller, og jeg vet ingenting om skattelover, sa Mascherano i retten. Fengselsstraffen blir trolig omgjort til en saftig bot, ifølge The Guardian.

Tjærnås:

Les også

Det siste fansen ønsker å se, er at deres idoler benytter nedgangstidene til å berike seg selv

Neymar, deres brasilianske lagkamerat som nylig ble kåret til verdens tredje beste spiller, har også beina godt plantet i flere skattesaker. Han ble i hjemlandet nylig dømt til å betale svimlende 438 millioner kroner i bot, renter og restskatt.

I 2013 signerte Neymar for Barcelona, men forhandlingene skal ha startet allerede to år i forveien. Den spanske påtalemyndigheten hevder at den katalanske storklubben skal ha overført store summer til firmaer hvor fotballspillerens far sto som eier. Den mener dette egentlig var lønn, men at det var fordekt som andre utbetalinger for å unndra skatt. En brasiliansk dommer frøs derfor i fjor verdier til 400 millioner kroner i påvente av rettsbehandling, skriver Forbes.

I fjor fastslo spansk rett dessuten at det var grunnlag for å åpne sak mot Barcelona i forbindelse med Neymar-overgangen fra Santos. Spilleren og hans far er ikke siktet, men både klubben og to av dens ledere må møte for retten. De nekter straffskyld.

Fikk du med deg denne?

Les også

Bedrageritiltalte Messi eide selskap i skatteparadis

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene:

Les også

  1. Messi fortsatt best betalt

  2. Messi truer med rettssak mot mediene som har spredd «falske anklager»

Les mer om

  1. Internasjonal fotball
  2. Lionel Messi