Edvartsen tar et knallhardt oppgjør med NFF
Tidligere toppdommer Svein-Erik Edvartsen reagerer på lønnsforskjellen mellom Toppserien og Eliteserien.
I sin dommerblogg er ikke Svein Erik Edvartsen nådig i sin kritikk av Norges Fotballforbund (NFF). Tittelen på blogginnlegget er: «NFF pisser på kvinnelige toppdommere.»
Han reagerer kraftig på at en hoveddommer i Toppserien tjener 4780 kr pr. kamp, mens tilsvarende jobb i Eliteserien gir en lønn på 15 600, altså over tre ganger så mye.
Hva som er grunnen til lønnsforskjellen i 2019, vet ikke Edvartsen, men han har hørt at det handler om at herrefotballen tjener mer penger enn damefotballen.
– Det argumentet holder ikke vann, all den tid det er NFF som lønner dommerne og det er NFF som er dommernes arbeidsgiver. Den siste tiden etter at Toppfotball kvinner har fått kontroll over produktet, og også selger det selv, har jeg notert meg at inntektene har økt betraktelig. Da bør ikke dommerne i Toppserien glemmes, mener Edvartsen.
- FIKK DU MED DEG DENNE? FIS-presidentens uttalelser vekker avsky: – Går det ikke an å få kastet den mannen?
NFF: – Herresiden har mer kjøpekraft
Direktør i konkurranseavdelingen i NFF, Nils Fisketjønn, forklarer lønnsforskjellene i dommerstanden slik:
– Det er slik i hele Fotball-Norge, både i breddefotballen og toppfotballen er det klubbene selv som betaler inn dommerkontigententen, og der har det seg slik at klubbene på herresiden har mer kjøpekraft enn på kvinnesiden, sier Fisketjønn, og fortsetter:
– Det er også slik at de kvinnelige dommerne får samme lønnen som en mann hvis hun dømmer i Eliteserien, og en mann får samme lønnen som en kvinne om han dømmer i Toppserien, fortsetter Fisketjønn.
Terje Hauge er på treningssamling med dommerstanden på Marbella og viser til kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik.
– Edvartsen har en åpenbar agenda mot Terje Hauge og NFF, og vi ønsker ikke lenger å kommentere hans daglige angrep, svarer Haavik på uttalelsene til Edvartsen.
– Skivebom
Svein-Erik Edvartsen og NFF har vært i konflikt siden starten av 2017. Da ble Edvartsen vraket av NFF som dommer, selv om han dømte på oppdrag fra FIFA. Det skal blant annet ha handlet om mobbing innad i dommermiljøet i det som fikk navnet «Edvartsen-saken».
Denne uken blusset konflikten opp igjen da Edvartsen sa til Dagbladet at han i praksis var ilagt «livstidsstraff» etter to forlik i saken så langt.
– Ser du at et slikt blogginnlegg kan bli sett på som bitterhet fra din side, med tanke på konflikten som pågår mellom deg og NFF?
– Hvis noen ser på dette som bitterhet fra min side vil jeg si det er skivebom. Min sak med NFF løser vi helt andre steder enn i en blogg, noe advokat John Christian indikerte til Dagbladet senest i går, sier 39-åringen.
Han hevder han skrev blogginnlegget nå fordi satsene for dommerhonorarer 2019 nylig ble klare.
– Du var selv seksjonsleder for NFFs avdeling for samfunnsansvar. Er ikke en del av fotballforbundets samfunnsansvar - og din daværende jobb - å sørge for lønnsmessig likestilling innad i forbundet?
– Seksjon for samfunnsansvar jobbet med flere prosjekter med fokus både på likestilling, økonomisk eksklusjon og ulik seksuell orientering. Etter at jeg sluttet, har jeg notert meg at dommerhonorarene for kvinner ikke har økt, sier Edvartsen videre.
– Ikke noe med kjønn å gjøre
Vi har tatt kontakt med flere kvinnelige dommere, men bare Marte Sørø har svart.
Sørø har i en årreke dømt i Toppserien. Hun var, frem til hun la opp i vinter, en av de mest profilerte kvinnelige dommerne. Sørø har klare meninger om honorarene.
– Det er stor forskjell, men det er det mellom kvinnelige og mannlige spillere hva angår lønn også. Skal man ta den diskusjonen, må man ta med alt, sier Sørø.
Den tidligere Toppserie-dommeren mener at honorarene ikke har noe med kjønn å gjøre.
– Hvis en kvinnelig dommer dømmer i OBOS-ligaen får hun den samme lønnen som en mann, og det samme er tilfellet i Toppserien. Er man god nok til å dømme høyere oppe, så får man også honorar etter det. Det har ikke noe med kjønn å gjøre, men ligaen, forklarer 38-åringen.
Hun vil selvsagt ha likere lønn for ligaene, men mener det går riktig vei.
– Det er stor forskjell fra da jeg begynte å dømme. Honoraret i seg selv har ikke økt veldig, men nå har er det mer utbredt med utviklingsavtaler, som kompenserer for tapt arbeidstid. Det hadde jeg de siste årene, og slike ting hjelper, fortsetter Sørø.