Fotball

Hiddink-effekten – igjen

<p>Russland har det yngste laget. Og den beste treneren.</p>

Nationaltrainer Guus Hiddink (Australien) ganz aus dem Häuschen - Schlußjubel, Jubel, jubeln, WM 2006, Länderspiel, Nationalteam, Gruppe F, Kaiserslautern Freude, Begeisterung, Fußball WM Herren Mannschaft Einzelbild optimistisch Randmotiv PersonenNorway onlyAustralia

  • Tore Strand

Tore Strand, sportsjef i BT, bylinebilde Foto: Lillebø, Jan M.

Det var nok til å løpe Sverige i senk og sende russerne til kvartfinalemøte med Nederland.

Hiddink-effekten avgjorde igjen. Guus Hiddink er gurutreneren som kan sluttspill. Russland er ikke bare klar for kvartfinalespill, de er der etter en imponerende fotballoppvisning. Sverige ble banket gul og blå, Sverige ble utspilt, Sverige ble sendt hjem til midtsommerfest, ydmyket og desillusjonert. Selv ikke den mest iherdige svenske patriot kan komme å si at seieren var ufortjent. Det var en maktdemonstrasjon i feiende, frisk fotball. Av en gryende fotballnasjon. Regi: Guus Hiddink.

Jeg har vært en beundrer av Guus Hiddink i lang tid. Sør-Korea hadde aldri nådd semifinalen i sitt eget VM i 2002 uten Guus Hiddink som trener! Australia hadde aldri avansert fra gruppespillet og spilt jevnt med verdensmester Italia uten Guus Hiddink! Hiddink-faktoren lever videre. Det er russerne glade for, og det var nettopp den nederlandske veterantrenerens cv Roman Abramovitsj og det russiske fotballforbundet betalte dyrt for da han ble hyret som landslagssjef.

Belønningen er en kvartfinalekamp mot Nederland, en av EM-favorittene etter imponerende spill i innledningen. Det blir en slags kamp mellom fotballnasjonen Nederland og et russisk landslag som kan takke nettopp Nederland for fremgangen de opplever om dagen.

Det er ikke bare Guus Hiddink som har satt sitt preg på landslaget. Dick Advocaat er en annen eks-landslagstrener fra Nederland som har bidratt til russisk fremgang. Som Zenit St. Petersburg-trener opplevde han suksess i mai med seier med mot Glasgow Rangers i UEFA-cupfinalen. Flere av russerne som sendte Sverige hjem i går, spiller for Zenit.

Derfor er det ikke uventet et tydelig preg av nederlandsk fotball russerne fremviser. Det er snakk om gode, tekniske spillere som forflytter seg raskt og som får en til å minnes nederlandsk totalfotball på sitt beste. Det var også den store forskjellen på Russland og Sverige i går. Svenske hang ikke med da russerne koblet inn turboen.

Sverige var svake mot Spania og har så langt i EM vært avhengig av at Zlatan Ibrahimovic har slått til. Andre sentrale spillere som Fredrik Ljungberg og Henke Larsson holder ikke samme nivå som tidligere. Derfor kom ikke svenskene sorti veldig overraskende.

Heller ikke at Russland har vokst seg gode og avanserer. Jeg lanserte russerne som en outsider før EM, nettopp på grunn av Hiddink-effekten og fremgangen russisk fotball har vist de siste årene. Derfor tror jeg ikke våre naboer i nord er noen ønskemotstander for Nederland. Ikke minst fordi russerne har vist stigning og fordi playmaker Andrej Arshavin kom på banen og viste hva han er god for etter sin karantene.

2-0-målet kronet en fin kamp av Zenit-strategen, men Arshavin har mer å gå på og kan bli en russisk joker mot Nederland. Han fikk viktig kamptrening i går etter sin pause, og Russland er dessuten i siget etter en rufsete åpning og 1-4 mot Spania i første kamp.

Russland setter sitt preg på EM, men det langsiktige målet til Hiddink er VM i 2010. Og til høsten har han lovet å begynne på russisk kurs. Da kan han lære seg det som alle russerne sier i dag.

Spasiba Hiddink, spasiba Rossiya!

Les også

  1. Krever Lagerbäcks hode på et fat

  2. Utspilt og utslått

  3. Sverige-dødaren fra St. Petersburg

  4. - Spania-tapet satt i

  5. &ndash; Stoor kan overta

Les mer om

  1. Fotball-EM