Fotball

- Legg landskampen til Bergen og slipp inn folk gratis

Idrettsforsker mener at Brann Stadion er bedre egnet enn Lerkendal og Viking Stadion nettopp mot Skottland.

sz361c5f.jpg
  • Erli Berg Daneshmand

Norges neste hjemmekamp mot Skottland 19. november skal spilles utenfor Oslo. Aftenposten skriver fredag at klubbene står i kø for å få arrangere kampen.

Ett av kravene er at oppgjøret spilles på gress, opplyser Svein Graff, informasjonssjef i Norges Fotballforbund.

— Jeg har tro på at vi skal få til en avtale i midten eller slutten av neste uke , sier han.

I realiteten står valget mellom Stavanger, Trondheim og Bergen. Det tror idrettsforsker Hans K. Hognestad.

Han er førsteamanuensis i idrettsvitenskap ved Institutt for idrett og friluftsliv ved Høgskolen i Telemark.

Gjennom flere år har han studert forholdet mellom supportere, klubber og landslag.

— I forhold til klima taler det for Stavanger eller Bergen, siden det kan være full vinter i Trondheim. Derfor ser jeg på Vestlandet som en naturlig arena, selv om det finnes undervarme på Lerkendal, sier han.

Det er spesielt markeringen av et 50-årsjubileum som gjør at Hognestad mener at NFF bør se til Bergen igjen. Også da med Norge-Skottland i hovedrollene.

4. juni 1963 vant de norske amatørene 4-3 over et skotsk lag med verdensstjerner som Denis Law på laget. Privatkampen ble spilt i Bergen, og var et stolt øyeblikk i norsk fotballhistorie.

— Det kan være et interessant eksperiment å gjøre noe mer ut av det jubileet og skapt en meningsfylt ramme rundt kampen.

Ifølge offisielle tall møtte 15600 bergensere opp på Stadion for å følge den lokale helten Roald «Kniksen» Jensen.

Studie på Brann-supportere

Hognestad tror forbundet kan se langt etter like mange tilskuere denne gangen, uansett hvor kampen spilles.

— Jeg gjorde studier på Brann-supportere for ti år siden. Der var det ingen som i særlig stor grad fulgte landslaget. Det var og er en sterk opposisjonskultur mot NFF og landslaget. Men det hadde stilt seg annerledes hvis de kom til Bergen, da skulle også Brann-fansen sørge for å være «nordmenn». Det er en gunstig virkning å få landslaget andre steder, og jeg tror det hadde vært viktig for bergensere å få et eierforhold til landslaget. Hvis man ser på England under ombyggingen av Wembley, spredte forbundet kampene med god erfaring.

Han stusser over flere av NFFs prioriteringer, og mener forbundet kan takke seg selv for synkende popularitet rundt egen organisasjon og a-lag. Kun 6800 tilskuere tok turen til Ullevaal for å se VM-kvalifiseringskampen mot Island forrige tirsdag.

— Landslaget sliter mer med omdømmet enn de har gjort på mange, mange år. Der har de en utfordring. Svake prestasjoner og Drillo-avgangen gjør at NFF befinner seg i en bratt oppoverbakke. Det kommer til å ta lenger tid enn Skottland-kampen å snu trenden. Norge må utvikle en tydeligere strategi under Per-Mathias Høgmo, sånn at folk skal forstå at han har noe å fare med. Uansett arena, vil man slite med å få folk på en vennskapskamp. Sesongen er over i Norge, det er kaldt og surt i november og det spilles viktigere fotballkamper andre steder.

Hognestad er rystet over at en billett til Island-kampen kostet 600 kroner.

— Det så ikke bra ut med tomme tribuner på tre firedeler av stadion i en VM-kvalifisering. Hvis jeg hadde vært arrangementsansvarlig, ville jeg gitt folk tilbud om en billett til 200 kroner mot Island etter at det ble klart at VM-håpet var ute. NFF håndterte det veldig klønete. De burde lagt seg flate og kuttet prisene og heller refundert mellomlegget til dem som på forhånd hadde betalt full pris. Det var solgt 9000 billetter, langt fra så mange dukket opp.

Stive billettpriser

Nå tar han til orde for at NFF bør lokke med gratis inngang til Skottland-kampen.

— Med tanke på goodwill og for å vise at forbundet ikke er på en annen klode enn folk flest, vil det være et smart trekk. Da må man bare legge opp til et tapsprosjekt, forårsaket av ledelsen selv. Om man markedsfører kampen med gratis inngang og henvender seg til skoler og idrettslag, kan det gå å fylle tribunene, sier Hognestad.

Norges Fotballforbund bekrefter at de snakker med flere klubber, og ser frem til å gjeste en annen by.

— Det er betydelig kostander knyttet til det å arrangere kampen når vi inngår avtale med en klubb, så helt gratis blir det ikke. Men jeg kan garantere andre priser enn mot Island, sier Svein Graff i NFF.

Les også

  1. Hvor ynkelig kan et fotballiv bli?

  2. Solskjær med 33 millioner i formue tjente 8 millioner

  3. Klubbene slåss om Skottland-kampen

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Rosenborg BK
  3. Viking FK
  4. SK Brann