Fotball

Eliteserielagenes store skrekk: Millioner fordufter ved nedrykk

Og dette er lagene som trolig må ta den tunge veien ned.

TUNG VEI: Mjøndalen, Tromsø og Start står alle i fare for å måtte ta den tunge veien ned til 1. divisjon. Det vil i tilfellet få kraftige økonomiske konsekvenser.
 • Roar Lyngøy
  Roar Lyngøy

Fem runder før slutt har Norsk Regnesentral regnet ut sannsynligheten for hvordan eliteserien ender. Gullkampen er ikke særlig spennende, der gis Rosenborg 98,1 prosent sjanse for seriegull. Bunnkampen er derimot mer jevn:

Det er 99,1 prosent fare for at Sandefjord rykker ned, enten direkte eller via kvalifisering. Mjøndalen rykker ned seks av ti ganger, Tromsø må ned fem av ti ganger mens det er 39,3 prosent fare for at Start må ta turen ned i 1. divisjon.

 • Tallknuserne har dommen: Disse lagene rykker opp.

Brann mistet 34 mill.

Et nedrykk er dramatisk på flere måter, ikke minst økonomisk. I fjor var det Brann, Sogndal og Sandnes Ulf som rykket ned fra eliteserien.

Branns økonomiske nedgang på nedrykket var på svimlende 34 millioner kroner, hvis vi tar utgangspunkt i at Sportsklubben hadde realiserte inntekter på 127 millioner kroner i 2014. Budsjettet for 2015 var 34 millioner lavere – 93 millioner kroner.

Les også

 1. Branns nye makslønn: 75.000 i måneden

 2. Brann-sjefen: - Ikke å rykke opp kan bli like alvorlig som nedrykket

Branns daglige leder Vibeke Johannesen er tydelig på at Brann ikke var rigget for nedrykk, og at opprykk på første forsøk er svært viktig.

– Det er veldig krevende økonomisk å rykke ned for en storklubb, sier hun til Bergens Tidende.

Situasjonen for Sogndal var og er en helt annen. Klubben har «alltid» vært i sjiktet mellom nedre del av eliteserien og toppen av 1. divisjon.

– Når en ser på nedrykk og hva det betyr økonomisk er det veldig klubbspesifikt, sier daglig leder Egil B. Mundal i Sogndal Fotball.

Ingen krise i Sogndal

Han sier at omstillingen til Sogndal fra eliteserie til nivået under var på mellom 2,5 og 3,5 millioner kroner.

– Spørsmålet er hva budsjettstrategien legger opp til. Forskjellen i mediepotten er ikke så stor fra en bunnplassering i eliteserien til en topplassering i eliteserien, sier Mundal.

– I Sogndal har vi dessuten kultur for å ha divisjonsuavhengige avtaler med våre partnere, som er lojale uansett hvilken divisjon vi er i. De betaler det samme uansett, og dette sikrer oss en langsiktighet, sier Mundal.

Heller ikke på tilskuerbiten rammes en mindre klubb som Sogndal i nærheten av det Brann har fått merke.

– De siste tre-fire årene har vi tatt ned inntektene fra billettsalg og redusert billettprisene. Man kommer seg på kamp for en hundrings. Aktiviteten er viktigere enn det økonomiske her, sier Sogndals daglige leder.

– Ved et nedrykk har vi også mekanismer på det som går på lønn. Vi fjernet også to-tre årsverk, og det ble en treningsleir mindre, sier Mundal.

12 mill. ned i Sandnes

Sandnes Ulf sine kutt var mer dramatiske enn i Sogndal. Daglig leder Tom Rune Espedal har ikke besvart vår henvendelse fredag, men Sandnes Ulf kuttet 12 millioner i budsjettet etter nedrykket.

Les også

Den nye hverdagen i Sandnes Ulf

Klubbens totale budsjett i 1. divisjon for 2015-sesongen var på 28 millioner kroner – 12 millioner ned fra budsjettet i eliteserien. Utgifter til spillere og lønninger ble hardest rammet, ned 5 millioner kroner.

De øvrige kuttene var slik: Trener/administrasjon: 3 millioner, arrangement/drift: 3 millioner og kamp/treningskostnader: 1 million kroner.

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm1393127121530
2Molde1383223121127
3Viking146442518722
4Strømsgodset136252021-120
5Sarpsborg 081261528181019
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. IK Start
 3. Tromsø IL
 4. Mjøndalen IF
 5. Sandefjord Fotball