Her er favorittene til å overta som norsk landslagssjef

To nordmenn og to svensker skiller seg ut.

Ståle Solbakken skal være ønsket som ny landslagssjef.
  • Roar Lyngøy

Onsdag kom meldingen om at Per-Mathias Høgmo er ferdig som norsk landslagssjef etter nok en nedtur i VM-kvalifiseringen. 1-2-tapet i Tsjekkia fredag betyr at VM-drømmen trolig er knust allerede: Etter fire kvalikkamper står Norge med en seier og tre tap.

Ståle Solbakken sa først ja og deretter nei sist han var aktuell for landslaget. Han har lenge vært regnet som klar favoritt dersom Høgmo forsvinner. De siste dagene har det også gått sterke rykter om en svenske.

— Vi vil umiddelbart gå i gang med prosessen med å ansette ny landslagssjef, sa fotballpresident Terje Svendsen på onsdagens pressekonferanse.

Det er styret i Norges Fotballforbund, toppfotballsjef Nils Johan Semb og generalsekretæren som skal finne Høgmos erstatter.

Ståle Solbakken

Ståle Solbakken er igjen favoritt til å bli ny landslagssjef.

Trener for FC København, som han har kontrakt med til sommeren 2018. Stormer mot dansk seriegull, og FCK kan også gå videre i Champions League.

Solbakken var enig med NFF om å overta landslaget i 2011, men gjorde helomvending da tyske Köln kom på banen. Nå kan 48-åringen få en ny sjanse, for det virker åpenbart at Solbakken er Fotballforbundets førstevalg dersom de nå velger å kvitte seg med Høgmo.

Så er spørsmålet om Solbakken er interessert i å gå fra suksess i FCK til et landslag som allerede har spolert VM-sjansene sine.

Ole Gunnar Solskjær

Ole Gunnar Solskjær har et sterkt navn i Fotball-Norge.

Trener for Molde, der han har kontrakt ut 2018. Har hatt en middels sesong med romsdalsklubben (5. plass).

Etter suksess i den første perioden i Molde fikk den tidligere Manchester United-yndlingen sjansen som manager i Cardiff. Det gikk skeis, og oppholdet ble kortvarig.

Solskjær har et særdeles sterkt navn i Fotball-Norge, og det vil være naturlig at han står på blokken til NFF.

Erik Hamrén

Erik Hamrén sluttet som svensk landslagssjef etter EM.

Er for tiden arbeidsledig. Har god kjennskap til norsk fotball ettersom han ledet Rosenborg fra sommeren 2008 til våren 2010. Etter RBK-perioden tok han fatt på jobben som svensk landslagssjef, en jobb han var ferdig i etter EM-sluttspillet i sommer. Da røk Sverige ut etter gruppespillet.

– Nå reiser jeg hjem til Sverige og begraver meg en stund, uttalte Hamrén i sommer. Så er spørsmålet om 59-åringen er klar til å ta fatt på en ny landslagsutfordring.

Lars Lagerbäck

Lars Lagerbäck hadde stor suksess med Island.

Er for tiden arbeidsledig. 68-åringen har en lang karriere som landslagssjef for Sverige, Nigeria og nå sist Island.

Takket av som Island-trener etter sommerens EM, der han ledet islendingene til en sensasjonell kvartfinale.

– Jeg har ikke lukket noen dører, men det må være noe veldig, veldig ekstra om jeg skal komme tilbake som hovedtrener i 100 prosent stilling. Men hvis noen kommer med noe som er interessant, så vil jeg være interessert, sa Lagerbäck i juli.

Sjokk-comeback?

Så er spørsmålet om NFF drar en overraskelse opp av hatten. Det finnes mange trenerstorheter der ute, men spørsmålet er om de er interessert og om NFF kan tilby den lønnen som skal til.

Egil «Drillo» Olsen har allerede ledet Norge to ganger, så spørs det om Drillo kan gå på en sensasjonell tredje periode. Det er nok rimelig tvilsomt, både på grunn av Drillos høye alder (74 år) og ikke minst bruduljene rundt avskjeden i 2013.