Fotball

Dette forventer ekspertene av Norges tysklandsproffer

Tyske lag dominerte i Europa forrige sesong. Nå er seks norske spillere klare for sesongstart i Bundesliga.

TYSKLANDSFARERE: Vegard Eggen Hedenstad (oppe fra venstre), Per Ciljan Skjelbred, Mohammed Abdellaoue, Håvard Nordtveit, Tarik Elyounoussi og Omar Elabdellaoui. Foto: NTB scanpix

 • Nicholas Bergh

De tyske lagene imponerte alle i fjorårets Mesterliga, og mange har fått øynene opp for Bundesliga, som sparkes i gang fredag kveld med oppgjøret mellom Bayern München og Borussia Mönchengladbach. Norge er pr. i dag representert ved seks spillere i Tysklands gjeveste liga.

Ekspert for tyske Sky, Jan Åge Fjørtoft, og Eurosport-kommentator Vebjørn Buen følger Bundesligaen og de norske tysklandsproffene tett. Slik bedømmer de spillernes status i sine klubber før sesongstarten.

Mohammed Abdellaoue

29 mål på 80 kamper for Hannover, siden han kom fra Vålerenga i 2010. Flere klubber ønsket Moa denne sommeren, og det var Stuttgart som vant kampen om nordmannens signatur.

Fjørtoft: Stuttgart har gode alternativer på topp, så Moa må ta et nytt steg for å etablere seg. Stuttgart har brukt mye penger på ham, og ønsker veldig at han skal få det til. Det er en fordel for Moa.

Buen: Hvis Stuttgart velger å spille med to spisser, blir Moa spissmakkeren til Vedad Ibisevic, hvis ikke blir han innbytter. Dersom han holder seg skadefri, får han nok mye spilletid.

Moa må ta et nytt steg for å etablere seg.

Tarik Elyounoussi

Ny i Bundesligaen og Hoffenheim, etter overgangen fra Rosenborg tidligere denne sommeren. Dette er andre gangen Tarik prøver lykken i utlandet, etter at han hadde et mislykket opphold i Heerenveen.

Fjørtoft: Hoffenheims trener Markus Gissdol er veldig opptatt av å utvikle spillere. Tarik er hentet for at han skal bekle en rolle (venstrekant, journ.anm.), og det er også positivt for ham. Det blir veldig viktig for Tarik å få en god start.

Buen: Jeg tror han passer bra inn i Hoffenheim. Det er ikke så vanskelig å få spilletid i Hoffenheim. De har enkeltspillere som varter opp med veldig fin fotball, og på sitt beste er Hoffenheim veldig fine å se på.

Håvard Nordtveit

Kom til Borussia Mönchengladbach fra Arsenal i desember 2010. Siden har han spilt nesten alle seriekampene for klubben.

Fjørtoft: Nordtveit gjør en kjempejobb i Gladbach, der de er veldig opptatt av rollene i laget. Nordtveit har sekserrollen. Jeg har sett ham veldig mye live, og han er veldig klok i den rollen han har.

EKSPERT: Jan Åge Fjørtoft har god kjennskap til tysk fotball. Foto: BERTIL VALDERHAUG

Buen: Han stiller veldig sterkt, og er faktisk en av de første på blokken. Det er en klubb som spiller veldig morsom fotball, og Nordtveit får spille der han er aller best. Det ser ut som han har det gøy og nyter det. Jeg savner å se Nordtveit på samme nivå for landslaget.

Nordtveit får spille der han er aller best.

Omar Elabdellaoui

Var lånt ut fra Manchester City til Eintracht Braunschweig den siste halvdelen av forrige sesong. Bidro til at klubben rykket opp til Bundesligaen. Etter at opprykket ble klart, signerte han en permanent avtale med klubben.

Fjørtoft: Jeg er veldig spent på Omar, han er en veldig fin gutt. Han har gått gradene og utviklet seg mye de siste sesongene.

Buen: Da han ankom i vinter, brukte han bare en uke på å spille seg inn i elleveren. Det blir en del tøffere i Bundesligaen, men han er blant de beste på laget, og vil få spilletid.

Per Ciljan Skjelbred

Gikk fra Rosenborg til Hamburg sommeren 2011. Slet med lite spilletid fra starten av, men i vår fikk Skjelbred et lite gjennombrudd og han var fast på et Hamburg-lag som klatret på tabellen.

Fjørtoft: Per Ciljan har vært tålmodig. Han er avhengig av å være på laget når de gjør det bra. Hvis det begynner å gå dårlig for Hamburg med han på laget, kan han være lett å ofre.

Buen: Forrige sesong trodde jeg på et tidspunkt at han nesten var ferdig i klubben, men han fikk sjansen og tok den. Nå stiller han ganske sterkt.

Vegard Eggen Hedenstad

Signerte for Freiburg forrige sommer. Fikk en god debutsesong i Bundesligaen, og spilte 16 kamper for ligaens femte beste lag.

Fjørtoft: Hedenstad spilte ikke så mye mot slutten av forrige sesong. Han må stabilt opp på det nivået han var i enkeltkamper i fjor for å få spille fast.

Buen: Han spilte veldig mye forrige sesong, men så fikk han et skadeavbrekk mot slutten og ble satt ut av laget. Jeg tror han får ganske bra med spilletid denne sesongen. Skulle det bli en skade er han først i køen.

Ruben Yttergård Jenssen spiller for Kaiserslautern, som er en av favorittene til å rykke opp til Bundesligaen denne sesongen.

Mathis Bolly spiller for Fortuna Düsseldorf på nivå to, men har valgt å spille for Elfenbenskysten i stedet for Norge.

PS: Strømsgodset Lars-Christopher Vilsvik er på vei til Eintracht Braunschweig.

Åpningsrunden

Fredag: Bayern München— Borussia Mönchengladbach

Lørdag: Augsburg-Dortmund

Eintracht Braunschweig- Werder Bremen

Hannover-Wolfsburg

Hertha Berlin-Eintracht Frankfurt

Hoffenheim-Nürnberg

Leverkusen-Freiburg

Søndag: Mainz-Stuttgart

Schalke 04-Hamburg

Les mer om

 1. Tysk fotball
 2. Bundesliga

Relevante artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Spår jevn gullkamp i Tyskland

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Norsk fiaskostart i Bundesliga

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Norsk oppgjør i Bundesliga-åpningen

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Finne får en Solskjær-rolle, mens Moa er langt bak i spisskøen

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Kun halve Norge-troppen spilte 90 minutter i helgen

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Sesongstarten i fare for Hedenstad