Fotball

- Vi nærmer oss en metning

<p>Økonomiprofessor frykter for mange aktører er i ferd med å gjøre tv-fotballen uattraktiv.</p>

Oslo 20110925. Rosenborgs Markus Henriksen (t.v.) og Vålerengas Fegor Ogude i aksjon i eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Rosenborg på Ullevaal stadion søndag. Vålerenga vant 1-0.Foto: Erlend Aas / Scanpix
  • Yasmin Sunde Hoel

Økonomiprofessor Harry Arne Solberg lar seg ikke overraske av de lave seertallene under forrige eliteserierunde. Strømsgodset-Stabæk oppnådde bare 27.000 seere på MAX lørdag kveld, mens Viking-Molde fristet 69.000 på samme kanal fredag kveld.

At den klassiske storkampen mellom Vålerenga og Rosenborg oppnådde 450.000 seere på TV2, beskriver kanalens sportsredaktør Bjørn Taalesen som:

— Ingen krise, men litt skuffende.

Tallene for det samme oppgjøret har tidligere dratt en del mer seere.

Kritiske seere

Solberg, som for øvrig er svært fotballinteressert, tror ikke det er tilfeldig at tallene synker.

- Jeg tror vi nærmer oss en metning. I Norge har vi en helt spesiell situasjon i europeisk målestokk, siden vi har uvanlig mange kamper som går på frikanaler i forhold til andre land. Døgnet har fortsatt bare 24 timer til rådighet, og seerne er i ferd med å bli mer kritiske til hva de vil se.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Harry Arne Solberg er professor i økonomi, og har stor interesse for fotball.

Solberg håper det ikke blir mer enn to aktører som deler rettighetene til eliteserien fra 2013. Canal+ har allerede sikret seg rettighetene til å velge kamper først, men det er fortsatt to kamper ledige hver runde. Det er varslet en budrunde blant fjernsynskanalene på disse om et par uker.

— Det er begrenset hvor mange som kan tjene penger på dette. Det ser man på markedet ute i Europa. Jeg mener det ikke bør være mer enn to aktører av gangen. De som kaster seg inn etter Canal+ bør derfor gå etter hele pakken, i alle fall dersom de skal ha sjanse til å få gode seertall, sier han.

Professoren regner med at de fleste kanalene vil være interesserte i å by på de to kampene. Han tror ikke MAX er skremt av de lave seertallene foreløpig.

— Men det kommer an på om de ønsker å etablere seg skikkelig. De er nyoppstartet og fortsatt i utvikling De to kampene som er igjen kan absolutt være interessante, og jeg tror de kan oppnå god seeroppslutning med dem. NFF håper nok på en skikkelig slåsskamp om dette. Selv om TV2 ble snurte da Canal+ fikk hovedrettighetene, er jeg sikker på de hiver seg på budrunden. Bak alt dette tror jeg NRK ligger og lurer, spår han.

MAX vil fortsette

Og fremtidsplanene er slettes ikke justert av MAX. De ønsker å fortsette å sende norsk fotball.

— Tatt i betraktning at vi er en ganske ny kanal og at fredagsfotball er et nytt konsept, så er vi godt fornøyd, uttaler Eskil Andreassen, fotballsjef i MAX.

Solberg peker også på noen andre grunner til de synkende seertallene:

- Jeg tror også litt av grunnen til de lave seertallene ligger i at lagene som er best i år, som Molde og Tromsø, tradisjonell ikke har trukket like mange TV-seere som for eksempel Rosenborg og Vålerenga, sier han.

I tillegg mener han at all den TV-fotballen vi får servert fra utlandet også kan bidra til å redusere tilskuertallene – både når det gjelder norske TV kamper og på stadion.

— Vi får alle toppkampene i Premier League hver helg, hvorav noen delvis går på samme tidspunkt som hovedrunden i Tippeligaen. Her må en jo også ta høyde for nødvendig reisetid. I tillegg kan jo all den utenlandske fotballen også bidra til å gjøre oss mette, selv om tidspunktene ikke nødvendigvis kræsjer.

Taalesen i TV2 synes ikke det er for mange rettighetshavere i tv-fotballen, men mener tendensen har andre grunner.

- Vi ser på seertallene at de har en negativ utvikling. Det henger nok sammen med at tilskuerinteressen generelt går ned, noe jeg tror det er flere grunner til. Blant annet kamptidspunkt som stadig flyttes, samt dårlige resultater ute i Europa og av landslaget, sier han.

Taalesen legger likevel ikke skjul på at TV2 er interessert å være med i budrunden på resten av tv-rettighetene til eliteserien.

Les også

  1. TV2-sjef: - Norsk fotball har fått dårlig omdømme

  2. Satser maksimalt videre

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt22145346202647
2Molde22135454262844
3Kristiansund2212372925439
4Rosenborg22115645291638
5Viking2211564240238
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien