Fotball

En slik gang har du aldri sett på Brann Stadion før

– Kan utgjøre forskjellen på om spissen scorer eller bommer, forklarer Helge Haugen.

Slik ser løpebanen på Brann Stadion ut. Det kan kanskje se farlig ut med dørene, men banen ligger i en del av tribunen som ikke er i bruk utenom kampdager.
  • Øystein Vik

En løpebane på 60 meter ble åpnet inne på Brann Stadion onsdag. Her skal Brann-spillerne trene, teste seg med det formål å bli bedre på noe av det viktigste i moderne fotball: Å være i stand til å sprinte korte avstander i maksimalt tempo mange ganger i løpet av de 90 minuttene en kamp varer.

– I fotballen skjer ting fortere og fortere. Vi må henge med på det. De i troppen som jobber spesifikt med det kan jobbe mye lettere med det når vi har en løpebane så tilgjengelig, sier Helge Haugen.

Les også

Her er grepene Brann har tatt for å bli et topplag

Den tidligere midtbanespilleren er nå fysisk trener i Brann. Han er dermed en av dem som vil jobbe med den nye løpebanen som nå er åpnet inne i BOB-tribunen (den østvendte kortsiden). Banen er plassert inne i en allerede eksisterende gang, og folk vil vandre over det nye friidrettsdekket når de skal handle i kiosken eller benytte toalettet på kampdager.

– Klarer vi å trigge noen ekstra tideler på 20 eller 40 meter, så kan det være avgjørende for om man scorer eller ikke. Vi må hente marginer der vi kan hente marginer, sier Haugen.

Spleiselag

Løpebanen koster i overkant av 200.000 kroner, og er kommet i stand etter et spleiselag mellom Idrettscampus Bergen, Høgskolen i Bergen, Olympiatoppen og Brann.

KAN FØLGE UTVIKLINGEN: – Løpebanen gir oss muligheten til å følge spillernes utvikling over tid. For eksempel U-spillere som skal opp på A-laget, eller spillere på A-laget som jobber for å bli raskere, sier Helge Haugen, fysisk trener i Brann.

Branns sportssjef, Rune Soltvedt, har som sitt mantra å styrke prestasjonskulturen i Brann, og mener løpebanen vil bidra til å måle og dokumentere spillernes utvikling.

– Før har vi gjerne testet i Haukelandshallen én gang og i Vestlandshallen én gang. Nå kan vi teste det samme stedet hver gang, slik at det blir mye lettere å sammenligne testresultatene, sier Soltvedt.

Løpebanen vil få permanente fotoceller som måler tiden og skjermer som viser med en gang hvor raskt man har løpt.

– Jeg håper Brann vil bruke dette til trening og testing. Vi har hatt samarbeid med Brann i tre-fire år nå på testing, og dette gjør at vi får enda flere fasiliteter å benytte oss av, sier Morten Kristoffersen, høyskolelektor på Høgskolen på Vestlandet.

Les også

Slik ble Daniel Braaten igjen en av Norges største profiler

Skal også brukes av andre profiler

Idrettscampus Bergen er et samarbeidsprosjekt mellom flere idrettsrelaterte institusjoner i Bergen som frem til nå har eksistert først og fremst på et organisatorisk plan. Løpebanen på Brann Stadion viser at det også begynner å skje noe på anleggssiden.

– Alle organisasjonene som er involvert i Idrettscampus Bergen begynner å få veldig tette bånd. Vi har en langsiktig våt drøm om å få til et nytt anlegg på Nymark for forskning, breddeidrett og utvikling av toppidrett, sier Pål Hafstad Thorsen, byråd for idrett og kultur i Bergen. Han var til stede onsdag sammen med en rekke andre idrettspersonligheter i Bergen for å åpne løpebanen.

I tillegg til Brann-spillerne vil også mange andre toppidrettsutøvere i byen bruke den nye løpebanen.

– Toppidrettsutøvere skal kunne være det i sin egen by, og at de ikke må dra herfra. Det er viktig at vi skaper rammer for at flere vil bli i Bergen og trives her, sier Thorsen.

Les også

Slik skal den OL-aktuelle bergenseren lære av Northug og Tufte

Olympiatoppens Morten Ivarsen er enig med Thorsen i dette. Han ser for seg at mange utøvere innen fotball og friidrett vil bruke den nye løpebanen.

– Endelig har vi et skikkelig testområde for sprint i Hordaland, sier Ivarsen med et stort smil.

Han gleder seg over at Idrettscampus Bergen tar form og at det blir lettere å være toppidrettsutøver i Bergen.

– Jo bedre forhold vi får her, jo flere vil være her. Jeg tror det vil skje positive ting når det gjelder nivået på utøvere fra Bergen i årene som kommer. Det betyr mye for miljøet at flere av de beste kan bli i byen og presse hverandre på tvers av idrettsgrenene, sier Ivarsen.

Les mer om

  1. Brann Stadion
  2. Brann