Semb:- Kvaliteten må opp vesentlig

<p>Nils Johan Semb mener målet om årlig norsk deltagelse i Mesterligaen er for ambisiøst.</p>

Oslo 20110808.Toppfotballsjef i Norges Fotballforbund (NFF), Nils Johan Semb, under pressetreffet med Norges fotballandslag i forkant av privatlandskampen mot Tsjekkia.Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
  • Are Bye

Norges siste håp om spill i Europa League fikk så hattene passet i går. Rosenborg tapte 2-1 på Kypros, mens AaFK fikk bank med hele 6-0 i mot AZ Alkmaar. Snipp, snapp, snute, og så var europaeventyret ute.

Nå varsler toppfotballsjef Nils Johan Semb endringer og debatt.

Vi trenger en debatt rundt størrelsen på Tippeligaen, og antallet lag i de to øverste divisjonene. Det er nedsatt en seriekomité, der visepresident i fotballforbundet Einar Shultz er leder, og de vil utarbeide en innstilling til forbundsstyret. Den kan igjen tas inn for fotballtinget , sier Nils Johan Semb til Aftenposten.no

Toppfotballsjefen er ikke negativ til en 12-lagsserie, som man allerede har i Skottland, Østerrike og Danmark.

Gjort mange tiltak

Det er en viktig sak, og her må klubbene engasjere seg. Vi må ta stilling til om vi vil ha en 12-lagsserie. Eller 14-16-18 lag, for den saks skyld. Det er et viktig virkemiddel for å få best mulig norsk fotball.

- Går det an å si at omleggingen til 16 lag var mislykket?

— Det er vanskelig å si noe om effekten av 16 lag. Det er fremdeles kort tid siden det ble innført. På generelt grunnlag kan jeg si at jeg er for konkurranse som stimulerer. Da er kanskje færre lag å foretrekke. Dette skal vi ta stilling til i høst og vinter, sier Semb.

Han mener det er viktig å få frem at det er gjort en rekke tiltak som man ennå ikke har sett resultatet av. Sesongen er forlenget, La Mange er utvidet med en større og bedre turnering, det ble lagt opp til treningskamper i sommer - som ble utsatt på grunn av streiken, og det er prosjekter på gang der norske klubber trekker veksler på miljøer i utlandet.

Hva gjør andre for å få det til? Alt dette er igangsatt, men det er ennå for tidlig å se resultater , sier Semb.

Handlingsplanen revideres

Han mener innsatsen i europacupen gir et bilde på norsk fotball anno 2011, men han vil ikke svartmale.

— Jeg må svare for i år, og jeg stikker fingeren i jorda. Det er en lang vei å gå. Hvordan blir vi bedre? Jeg har min mening, men vi må ha med oss klubbene. Hva vil de, her må vi utfordre hverandre, sier toppfotballsjefen.

I NFFs handlingsplan for 2007 til 2011 er disse resultatmålene satt opp for toppfotballsatsing:

  • Være blant de 15 beste på UEFAs klubbranking (egen strategiprosess).
  • Ett lag skal kvalifisere seg til Champions League hvert år.
  • To lag skal kvalifisere seg til gruppespillet i UEFA cupen hvert år.
  • 10 spillere med bakgrunn i norske klubber, skal spille i klubber i de fem største ligaene i Europa, og spille minimum 50 prosent av offisielle kamper.
  • 10 prosent årlig publikumsvekst i Adeccoligaen.

Ser vi på de rent sportslige målene er det kun målet om å ha proffer ute i europeiske klubber som er innfridd.

- I overkant ambisiøst

— Den handlingsplanen som går ut nå i år ble laget i 2007, altså før min tid som sjef. Den skal revideres kraftig i høst, og den kan bli et viktig styringsverktøy, sier Semb.

- Skal man sette hårete mål, eller realistiske mål?

— Vi kan ha langsiktige mål, men vi må også ha realistiske mål. Hvor er vi, hvor skal vi, hva er realistisk. Ikke for lavt heller, da skaper det ingen utvikling. Vi skal ikke ha noen sovepute, men det skal heller ikke være luftslott.

- Er det realistisk å tro på et norsk lag i Champions League hvert år?

— Det målet ble nok satt etter at man hadde sett hva Rosenborg hadde fått til frem til 2007. Et norsk lag i Champions League hvert år er ikke helt umulig, men jeg vil si det er et i overkant ambisiøst mål i forhold til hvor norsk fotball står nå. Vi må være realistiske. Av og til bør vi få med et lag, for det har også blitt lettere å komme med i Champions League. Men kvaliteten må opp vesentlig.

Semb skulle gjerne sett at den norske serien var mer stabil, og påpeker at i de store utenlandske ligaene har man stort sett de samme klubbene i toppsjiktet år etter år.

— Tippeligaen er preget av ustabilitet i toppen over flere år. Det er aldri noe godt tegn. Dette går på klubbdrift, og kan ikke fjernstyres.

Færre utlendinger

Toppfotballsjefen mener det er bedring å spore tross svake sportslige resultater i Europa.

Økonomi spiller en stor rolle. Lønnsnivået var alt for høyt, og vi har tatt grep. Kostnadsnivået i klubbene har også gått ned, og balansen er bedre. Vi hadde for mange utlendinger, og da snakker jeg ikke om spillere som Veigar Pall Gunnarsson, Daniel Nannskog og Rade Prica. De tilfører noe vi trenger og vil ha. Men en periode var 50 prosent av spillerne i tippeligaen utlendinger, men bare 20 prosent av dem spilte kamper regelmessig , sier Semb

Han har ingen mirakeloppskrift på hvordan norsk klubbfotball skal styrkes på kort sikt, men han er trygg på at det vil bli gradvis bedre når igangsatte tiltak bærer frukter.

På sikt vil norsk fotball få betalt for at tallet utenlandske spillere har gått ned, og for at vi har fått frem gode talenter. Yngre landslag, både U-16, U-17, U18 og U-19, gjør det godt. Bedre enn på lenge. Men det vil ta tid å komme dit vi vil .