Fotball

Derfor tror spillerne på EM-sluttspill i 2016

— Kanskje den morsomste landskampen jeg har spilt, sier Stefan Johansen.

Stefan Johansen.
  • Eirik Nesset Hjelvik

MARIBOR: Norge sviktet da de kunne reddet VM-håpet på egenhånd. Likevel mener flere at Slovenia-kampen gir grunn til optimisme med tanke på EM i 2016. — Jeg er selvfølgelig vanvittig skuffa over resultatet her. Vi kom hit for å vinne, men klarer ikke det. Det er ikke godt nok av oss og det viser at vi heller ikke er gode nok per dags dato. Men samtidig synes jeg den første uka med Per-Mathias har vist mye positivt. Jeg har troa på dette, sier Strømsgodsets Stefan Johansen.

Selv om gårsdagen ble en bekmørk dag resultatmessig sett med norske øyne, virker spillerne overbevist om at Per-Mathias Høgmo har kommet inn og styrt Norge mot riktig retning.

— Selv om vi taper 0-3, er dette kanskje den artigste landskampen jeg har spilt. Nå spiller vi en type fotball jeg liker. Vi har ballen mye og får til kombinasjoner. Til tider styrer vi så mye og har så mange trekk at vi får piping imot oss. Det blir litt mye nesten, men det er mye å bygge videre på. Nå skal vi sette oss et fellesmål om å nå EM i Frankrike, sier Johansen.

Svake resultater i det siste gjør at Norge vil bli seedet svakere i en kvalifisering, men beslutningen om å øke antall deltakerlag fra 16 til 24 vil uansett øke Norges sjanser til å nå et etterlengtet sluttspill.

- Har gode nok spillere

Dit ønsker Norge å komme seg til med ballbesittende fotball. Spørsmålet er om vi har gode nok spillere til det. Det ubestridte faktum er at Norge tapte hele 0-3 med å spille ballbesittende i Slovenia.

- Har vi gode nok spillere til å få gode resultater på den måten?

— Ja, kommer det kontant fra Stefan Johansen.

- Kan du utdype?

— Vi viste det i U21-EM, der vi kom til semifinalen. Vi har mange unge spillere, og samtidig folk som spiller i utlandet. Også mot Slovenia viste vi tidvis at vi har gode nok spillere, mener han.

22-åringen får støtte av tidenes eldste norske landslagsspiller.

— Ja, absolutt. Nå har vi det. Vi har tekniske, hurtige spillere som er gode med ball. Flere av dem spiller en slik type fotball rundt om i klubbene sine i Europa. Jeg er overbevist om at vi også kan spille på den måten, sier Frode Johnsen.

Også fra gårsdagens motstander får den nye Norge-stilen positive tilbakemeldinger.

— På dette nivået har alle lag gode nok spillere til å spille teknisk fotball. Det handler om å følge planen som treneren legger, sier Slovenias Andraz Struna.

- Heller ræva og vinne

Mot Slovenia hadde Norge ballen mest med 52 prosent. Frode Johnsen mener Stefan Johansens uttalelser om at det kanskje var hans morsomste landskamp hittil sier ganske mye.

— Det betyr mye at spillerne er enig i systemet man spiller. Det gir en bedre følelse, sier Frode Johnsen.

Mens landslagsspillerne stort sett var opptatt av å se det positive etter gårsdagens Slovenia-tap, var generalsekræter Kjetil Siem tydelig mer skuffet enn en del andre.

— At en del er positivt hjelper så lite når du taper 3-0. Da har jeg ikke lyst til å si at vi var uheldig på det målet og alt det der. Det er mye mer positivt å spille ræva og vinne, enn det er å spille tidvis bra og tape, mener Siem.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Slovenia