Fotball

Sannheten bak denne feiringen skaper sinne: – Forbløffende motbydelig

Fotballprofil brukte historisk øyeblikk til reklamestunt.

Her feirer Tim Cahill med en flyetterligning da Australia senket Syria i VM-kvalifiseringen.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Den tidligere Everton-spilleren Tim Cahill er assosiert med en original feiring: Han pleier å løpe bort til hjørnet av banen og bokse med cornerflagget.

Men på tirsdag gjorde han noe nytt.

For da Cahill scoret to avgjørende mål i VM-kvalifiseringskampen mot Syria, reagerte han ikke med den sedvanlige skyggeboksingen. I stedet ble forundrede TV-seere vitne til en ny feiring, der Cahill strakk ut armene og etterlignet et fly.

Nå kommer imidlertid sannheten bak feiringen frem. I en Instagram-post skrev nemlig reiseselskapet Trip A Deal at de har knyttet til seg Cahill som ambassadør og at spillerens feiring var reklame for dem. Selskapet har senere slettet Instagram-posten.

Hvordan trente egentlig Martin Ødegaard som 13-åring? Vi har fått tilgang til skjemaet som røper litt. Les mer her:

Les også

Tirsdag herjet Martin Ødegaard med Tyskland. Slik trente han som 13-åring.

– Forbløffende motbydelig

Australia slapp med skrekken i VM-play-offen mot Syria. Omar Al Somah scoret etter seks minutter og sendte Syria opp i en 2–1 ledelse sammenlagt. Cahill utlignet like etterpå og avgjorde senere kampen i andre ekstraomgang.

Etter den siste scoringen, som var Cahills 50. for Australia, brukte han armene sine til å lage en «T». Dette skal også ha vært for å henvise til sin personlige sponsor.

Tim Cahill har fått mye positiv oppmerksomhet for sine feiringer. Her jubler han etter en scoring for Everton i 2007.

Cahill nevnte også flyselskapet i et Instagram-innlegg etter kampen.

Mange reagerer på at Cahill benyttet et historisk øyeblikk til reklame. Den australske nettavisen thenewdaily.com.au bruker ordet «skamløst» om stuntet.

I en kommentar for den svenske avisen Expressen beskriver journalisten Sebastian Mattsson feiringen som «forbløffende motbydelig».

– Skal de fineste øyeblikkene sporten har å by på reduseres til reklamekupp? skriver han videre.

Twitter-reaksjoner

Også på Twitter vekker reklamestuntet reaksjoner. Noen mener Australia-spilleren ikke gjorde noe galt, men majoriteten er tilsynelatende kritiske.

Får støtte fra forbundet

Rosenborg-spiss Nicklas Bendtner havnet i hardt vær for sin feiring da han scoret for Danmark mot Portugal i 2012-EM. Bendtner trakk ned shortsen og viste en sponsorlogo på bokseren. Dansken ble straffet med 80.000 pund (rundt 830.000 kroner) i bot og én kamps karantene.

«Ingen form for kommersiell reklame, hverken håndfast eller virtuelt, er tillatt på gressmaten, området som er innenfor målnettene og det tekniske området» heter det i FIFA-regelverket. Det står imidlertid ingenting spesifikt om spillere.

Les også

NFF ble hyllet for kvinneløft. Nå reagerer britisk kommentator: – Det motsatte av likestilling

Dermed er det usikkert om Cahill risikerer straff. I en uttalelse til The New Daily er imidlertid det australske fotballforbundet klokkeklare:

– Tim Cahills målfeiring mot Syria brøt ikke spillets regler.

Australia er kun ett hinder unna VM. I november møter Cahill & Co. Honduras i play-off.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor landslaget diskuteres: