Fotball

«Treneren som skal inn må ha en vanvittig entusiasme og evnen til å skape et vinnerlag»

Felles forståelse og felles verdier i hele klubben må være på plass for at Viking skal snu den vonde trenden, mener Viking-blogger «Joey».

Viking-blogger Johan «Joey» Selvig.
  • Johan Selvig

De siste dagene har ryktene rundt hvem som skal bli ny Viking-trener versert i forskjellige medier.

Hvis en skal ta betting-sidene alvorlig, kan det virke som om Vegard Hansen i Mjøndalen er den heteste kandidaten. Da vil han sannsynlig ta med seg sin høyre hånd Kenneth Karlsen til Viking og Stavanger. Dette vil være en duo som har fått det til med moderate ressurser hos bruntrøyene.

Spørsmålet er om Mjøndalen-teamet har de ferdighetene som trengs for å lykkes i en klubb som Viking. Det er alltid vanskeligere å komme til en klubb der forventningene for at du skal lykkes er skyhøye, enn å være i en klubb som er fornøyd med at du er med rundt om der ting skjer. Så er nok tilfellet her.

Vegard Hansen har en fotballfilosofi som er på motsatt banehalvdel enn det Viking har stått for de siste årene. Hansen sitt varemerke er direkthet, dødballer, lange innkast og ettertrykk.

Dette fungerer bra i OBOS-ligaen, men en så da Mjøndalen var oppe i eliteserien at på det nivået må en ha noe mer. Det er jeg usikker på om Vegard Hansen har.

Les også

Ytterpunkt for Viking stadion: Fra helt kommunalt til konkurs

Mjøndalen-trener Vegard Hansen er bookmakernes favoritt til å ta over som Viking-trener.

Nøkkelen til suksess

Likevel har en sett at akkurat dette har vært nøkkelen til suksess i Brann. Gjennom ansettelsen av den anonyme Lars Arne Nilsen lyktes Brann med å ta seg rett opp til eliteserien på første forsøk.

Deretter tok de sølv i hans andre år, og var én av medaljekandidatene denne sesongen - helt frem til forrige serierunde. Det viser at en kan lykkes på høyeste nivå, selv om en ikke har noe erfaring eller prestasjoner på det nivået fra før.

En annen kandidat som har blitt nevnt er Erik Hamrén. Svensken som har en strålende fartstid bak seg, og en CV som mange bare kan drømme om. Hamrén har ikke hatt noe hovedansvar for noe lag etter at han gikk av som svensk landslagssjef etter EM i 2016.

Les også

Viking har terminert kontrakten med George Green

Erik Hamrén nevnes som én av kandidatene til å ta over de mørkeblå.

Hamrén medfører farer

Fotballfaglig bør Hamréns ferdigheter være mer enn kapable for Viking, men jeg stiller meg spørsmålet om spranget fra Zlatan & Co. og ned til et Viking med mange banesår blir for stor.

Hamrén er vant med å være i store klubber, med en logistikk og et apparat som backer om rundt ham. Det har ikke Viking mulighet til å stille til disposisjon per dags dato. Vikings økonomi vil kreve at svensken blir mannen som må ta ansvar på treningsfeltet samtidig som at han bygger opp klubbens struktur innenfra.

Det vil kreve fullt engasjement og mange timer hver dag. Faren når en ansetter en slik kapasitet er at hans forventninger ikke alltid stemmer overens med det klubben har å tilby. Vi husker alle wow-faktoren det var da Sven Gøran Eriksson tok over Notts County. Da så en fort at de rammene han ble forespeilet der, ikke samsvarte med realiteten.

Den fella må ikke Viking gå i. Det er ekstremt viktig at Viking er ærlige i sin forespeiling av klubben, og de krav de har for sin fremtidige trener. Jeg er ganske sikker på at Hamrén ville vært et klingende navn for sponsorer og supportere, men akkurat det grepet har Viking prøvd på før uten å lykkes, eksempelvis med Hareide.

Les også

Wiggen har fått ny fotballjobb - fem dager etter at han sa opp i Viking

Entusiasme og lyst

Jeg vil bli overrasket om Hamrén takker ja til jobben, da en telefon til Kjell Jonevret fort vil være bekjentgjørende med hvilken tilstand Viking er i. Jeg er ikke så sikker på om «Kjelle» ville fremsnakket Viking i så henseende.

Det som er sikkert er at Viking-ledelsen står foran et meget sentralt valg i forhold til trenerspørsmålet. Den treneren som skal inn må ha en vanvittig entusiasme, lyst og evne til å skape et vinnerlag av folkene han har rundt seg.

Denne teambyggingen vil være sentral i forhold til om Viking lykkes eller ikke. Alle må få en felles forståelse av retningen Viking velger å gå. Der er engang slik at en trener er fullstendig avhengig av apparatet rundt seg for å lykkes. Hvis så ikke er tilfelle nytter det ikke å hente inn Pep Guardiola en gang.

Felles forståelse og felles verdier i hele klubben må være på plass for at Viking skal snu den trenden de har havnet i.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt29179356253160
2Molde29176668392957
3Viking29166758471154
4Rosenborg29138856401647
5Lillestrøm2913794740746
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Viking FK
  2. Eliteserien
  3. Erik Hamrén
  4. Kjell Jonevret
  5. Lars Arne Nilsen