Fotball

Takket nei til et nytt proffeventyr

<p>Det var der et internasjonalt proffeventyr begynte for fire og et halvt år siden.</p>

TILBAKE I DALA: Vemund Brekke Skard gleder seg til å komme i gang med sesongen med Brumunddal.
  • Marius Skjelbæk

BRUMUNDDAL: Sent i fjor høst var brumunddølen Vemund Brekke Skard i Spania og trente med Lleida (nivå tre).

– En gammel lagkamerat av meg spilte der. Det var noen klubber som var interessert, og jeg fikk et tilbud, sier Brekke Skard. Nå står han på Sveum og forklarer hvorfor han takket nei og hvordan han har opplevd årene som en norsk utenlandsproff.

– Jeg føler at Brumunddal var riktig for meg nå, selv om jeg hadde et tilbud fra Spania som gjorde at jeg kunne fortsatt som proff. Men det er artig med Dala, forteller Vemund.

Kampen som snudde alt

– Har du flaks på det rette tidspunktet, kan du omtrent ende opp hvor som helst, sier Vemund Brekke Skard mens han stirrer utover kunstgresset på Sveum.

Det får ham til å skru tiden fire og et halvt år tilbake:

Oslo Øst er motstandere i nest siste seriekamp i 2. divisjon. Dala har allerede berget plassen, og de to gjenstående kampene var ubetydelige, men ikke for alle – skulle det vise seg.

  • Vi følger Brumunddal: Siste nytt om klubben HER!

Fotballagent Paul Hodgetts sitter ringside for å beskue Oslo Østs U19-landslagsspiss Karim Aoudia. Synd for Aoudia leverer han ingen god kamp som innbytter. Oslo-laget vinner likevel 4-0, og en skuffet sentral midtbanespiller på 23 år går ned i Brumunddal-garderoben etter tapet. – «Vemund», ropes det utenfor klubbhuset.

– Der sto det to karer. Jeg trodde det var noen spillere fra Oslo Øst som skulle takke for kampen, men så hørte jeg at den ene av dem var engelsktalende , forteller Vemund til HA-sporten.

– Han sa han var fotballagent og at han ville ordne et prøvespill for meg. Jeg trodde alt bare var en stor spøk, at noen virkelig skulle ha det artig på min bekostning.

Ipswich Town

Men det viste seg at Hodgetts ikke akkurat spøkte med Vemund Brekke Skard.

– Jeg ble kalt inn til et møte i Oslo, og først da gikk det vel opp for meg at dette var en seriøs kar. Så ordnet han et prøvespill i Ipswich.

Skard pakket kofferten og dro over.

– Jeg så vel mest fram til ei fin uke i England, forteller brumunddølen. Men det ene førte til det andre – og plutselig hadde Norge fått en ny utenlandsproff. Han het Vemund Brekke Skard og han så på seg selv som en ordinær fotballspiller i 2. divisjon og hadde en ambisjon om å få fortsette med det i ett år til.

– Det var en veldig spesiell situasjon. Men det viser at det er mulig for veldig mange, hvis tilfeldighetene er på din side. Jeg tror det er mange fotballspillere som er i stand til å ta nivået.

Så til Spania

Vemund står med tre offisielle kamper for Ipswich Town.

– Jeg trivdes godt, men slet litt med skader. Jeg kom meg bra på slutten, og hadde egentlig sett for meg at neste år skulle jeg ta et større steg.

Men så byttet klubben trener fra Joe Royle til lagets gamle lagkaptein Jim Magilton. Flere spillere, Vemund inkludert, fikk signaler på at de ikke var ønsket.

– Jeg gikk derfor med på å bryte kontrakten. I ettertid er nok det noe jeg ikke burde gjort, innrømmer Vemund i dag.

Det ble imidlertid ingen stopp på Brekke Skards proffeventyr. Igjen var Hodgetts sentral. Agenten kjente nemlig en fysioterapeut i Real Zaragoza, og Vemund dro til Spania for å pleie noe muskulært rusk. Det endte med en ny proffkontrakt – med L’hospitalet på nivå tre (Segunda B). – Det var egentlig nesten like tilfeldig som med Ipswich. Nivået var bra, og vi spilte til slutt om opprykk til nest høyeste divisjon. Vi klarte ikke det.

– Hvorfor tok det slutt i Spania etter kun et halvt år?

– Det var vanskelig i forhold til kommunikasjon. Treneren sto og snakket i 45 minutter på spansk, mens jeg satt med en ordbok og prøvde å forstå litt. Det gikk ikke noe særlig bra.

To år i Adecco

Vemunds internasjonale karriere tok slutt sommeren 2007. Han skrev under for Raufoss: – Jeg hadde en trå start, sammen med laget. Men høsten var veldig ålreit. Vi slo Molde borte, Glimt og Haugesund hjemme, og berget plassen, forteller han. Raufoss ble degradert til 2. divisjon fordi klubben ikke oppfylte kravene om profflisens.

Vemund byttet beite til Hødd – og karrieren var på hell. Han rykket ned sammen med vestlendingene, og begynte å se hjemover igjen. 2009-sesongen i Raufoss hopper vi elegant over, og stiller tiden tilbake til nåtid.

Eldstemann på laget

For nå er han tilbake igjen som Dala-spiller i et rekordungt lag. Vemund er eldstemann på laget med sine 28 år på baken.

– Det er en litt spesiell situasjon, men jeg trives godt med det. Jeg er veldig klar for å komme i gang med sesongen, sier Brekke Skard.

– Jeg føler jeg har fått oppleve veldig mye som fotballspiller.

Avslutter Dala-gutten med et sitat ingen kan si ham imot på.

Les også

  1. Tre svenske nøkler snudde tap til seier

Les mer om

  1. Fotball 2. div