Fotball

Styrtrik klubbeier etterforskes – mistenkes for å ha bestukket FIFA-topp

Sveitsisk påtalemyndighet har åpnet korrupsjonssak mot Nasser al-Khelaifi.

Nasser al-Khelaifi, her sammen med klubbens store stjerne Neymar, etterforskes.
  • Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Saken mot al-Khelaifi, den styrtrike eieren av fotballklubben Paris Saint-Germain, kommer som en del av en pågående etterforskning av Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

PSG-eieren trekkes angivelig inn i etterforskningen i forbindelse med tildelingen av medierettigheter for fotball-VM i visse nasjoner. Det samme gjør Jerome Valcke, tidligere generalsekretær i FIFA.

Påtalemyndigheten i Sveits mistenker at beIN Media Group, som styres av al-Khelaifi, betalte bestikkelser til Valcke for å sikre seg medierettigheter til VM.

Torsdag kveld tilbakeviste beIN i en offisiell uttalelse alle anklager om korrupsjon.

Etterforskningen ble innledet i mars, men har vært holdt hemmelig helt til nå.

Les også

Sannheten bak denne feiringen skaper sinne: – Forbløffende motbydelig

Tre mistenkte

Etterforskningen gjelder «Jerome Valcke, direktøren i beIN Media Group LLC, Nasser al-Khelaifi, og en forretningsmann i sportsrettighetssektoren», heter det i et dokument fra påtalemyndigheten.

Valcke mistenkes for å ha "tatt imot urettmessige fordeler fra en forretningsmann i sportsrettighetssektoren i forbindelse med tildeling av medierettigheter for VM i 2018, 2022, 2026 og 2030".

Det hevdes at det også var ulovlige transaksjoner med "Nasser al-Khelaifi i forbindelse med tildeling av medierettigheter i visse land for VM i 2026 og 2030".

VM i 2018 spilles i Russland, mens turneringen i 2022 går i al-Khelaifis hjemland Qatar. Sluttspillene i 2026 og 2030 er ennå ikke tildelt.

Les også

Klippet av den rasende eksperten tar av på nett: – Dette er fullstendig pinlig!

Avhør og razzia

Valcke var onsdag i Sveits i forbindelse med en høring i Idrettens voldgiftsrett i Lausanne. Han har anket sin 10 år lange utelukkelse fra all fotball på grunn av korrupsjon.

Torsdag var Valcke i politiavhør i Genève. Han har ifølge påtalemyndigheten status som mistenkt.

Samtidig med at Valcke ble avhørt, slo myndigheter i Frankrike, Hellas, Italia og Spania til mot ulike lokaler i jakt på bevis i saken. I Paris var kontorene til beIN gjenstand for en razzia.

Al-Khelaifi er en tidligere tennisspiller som nå er forretningsmann og styreleder i både PSG, beIN og investeringsselskapet Qatar Sports Investments (QSI).

QSI kjøpte PSG i juni 2011 og har siden spyttet inn enorme pengebeløp i den franske storklubben. Al-Khelaifi har hatt en høy profil mens klubben har sikret seg store stjerner som Neymar og Kylian Mbappé for rekordhøye beløp.

PSG har ikke kommentert torsdagens nyhet.

(©NTB)

Les mer om

  1. Paris Saint-Germain