Fotball

Innbytter Lewandowski scoret fem (!) på ni minutter

Historiske scener i München, da Bayern herjet i toppkampen.

Robert Lewandowski 2
  • Torgrim Gotland Bakke
  • Magnus Wikan

Det så mørkt ut for de regjerende tyske seriemesterne Bayern München, da de gikk i garderoben etter 45 spilte minutter i toppkampen mot Wolfsburg. Gjestene hadde rystet Bayern i München og ledet 1-0 til pause.

Da bestemte trener Pep Guardiola seg for å gjøre grep. Den polske spissen Robert Lewandowski ble satt inn for å gi hjemmelaget litt ekstra trykk foran mål. Det trykket skulle vise seg å bli historisk sterkt.

For i minuttene som fulgte skulle Lewandowski varte opp med et målshow man neppe har sett maken til i europeisk toppfotball. I det 51. spilleminuttet utliknet polakken Wolfsburgs ledelse, før han i minuttet etter snudde kampen for Bayern. Deretter gikk det to minutter før han fullførte sitt hattrick — på 3 minutter og 12 sekunder.

- Et mirakel!!!

Men innbytteren var ikke ferdigscoret. To minutter etter at hattricket var fullført satte han inn sitt fjerde, og i underkant av fire minutter senere scoret han også sitt femte med en akrobatisk avslutning.

SJOKKERT: Bayern-trener Pep Guardiola trodde ikke sine egne øyne da Robert Lewandowski scoret sitt femte mål på ni minutter.

På ni minutter hadde Robert Lewandowski scoret fem mål. På ni minutter tok Lewandowski seg til toppen av toppscorerlisten. Han står nå med åtte mål på fem kamper.TV-bildene av Guardiola sa det meste. Hele stadion var i sjokk. Bayern vant 5-1 etter ni magiske minutter.

— Lewandowski med fem fulltreffere på ni minutter. PS. Polakken er fotball- og ikke basketballspiller, skriver TV 2s Davy Wathne på Twitter.

— Sett Lewandowski score 5 mål på 10 min. Klassemål allihopa. For en kamp, skriver tidligere landslagsstjerne Lars Bohinen i det samme sosiale mediet.

Hans landslagskollega Jan Åge Fjørtoft tok frem de store ordene på sin twitterkonto.

— Dette er et mirakel!!! Lewandowaski har scoret 5 - fem - mål på 15 minutter. Ikke en gang @GaryLineker @Cristiano eller Messi har gjort det, skriver han.

Sjelden vare

Ni minutter er den korteste tiden noen spiller i Bundesliga har brukt på å score fem mål. Han ble samtidig den første innbytteren som noen gang har scoret fem mål i den tyske toppdivisjonen. Det skriver TV2.

Bayern Munich's Robert Lewandowski (L) scores a goal past Wolfsburg's goalkeeper Diego Benaglio during their German first division Bundesliga soccer match in Munich, September 22, 2015.

Fem scoringer på ni minutter er også det raskeste gjennom tidene i de fire store europeiske ligaene (England, Italia, Spania og Tyskland).Den forrige rekorden hadde Dieter Hoeness. Han scoret fem mål på 22 minutter for Bayern mot Eintracht Braunschweig i 1984. Oleg Salenko scoret fem i en kamp i VM i 1994. De ble dog scoret over et langt større tidsrom enn Lewandowskis. Russeren ble for øvrig toppscorer i VM med seks, sammen med Hristo Stoichkov. De seks målene var og de eneste seks landslagsmål han scoret.

Fjorten spillere, inkludert Lewandowski, har scoret fem mål i en kamp i Bundesliga. "Der Bomber" Gerd Müller gjorde det hele fire ganger.

Den som har flest mål scoret i en kamp i Bundesliga er Dieter Müller med 6 for FC Köln mot Werder Bremen i 1977. Köln vant 7-2. ## Raskest i Bundesliga

Lewandowskis første tre mål var også det raskeste hattricket i Bundesligas historie. Den gamle rekorden hadde Michael Tönnies som scoret hattrick på seks minutter for MSV Duisburg mot Karlsruher SC i 1991. Tönnies scoret for øvrig også fem mål totalt i den kampen.

Det finnes imidlertid flere registerte hattrick som er raskere enn Lewandowskis på Allianz Arena. Det raskeste offisielle hattrick som er scoret skal, ifølge Eurosport, ha blitt scoret av Tommy Ross for skotske Ross County i 1964. Svensken Magnus Arvidsson skal visstnok, i 1995, ha toppet det med å ha scoret et hattrick på 89 sekunder for Hassleholm i 5-3-seieren over Landskrona på svensk nivå to. Det er imidlertid Ross' hattrick som står oppført i Guiness' rekordbok som det raskeste.

Lewandowski har også selv scoret raske hattrick tidligere. I EM-kvalifiseringskampen mot Georgia i sommer, scoret han tre mål på tre minutter og 59 sekunder for sitt hjemland. Alle målene ble scoret etter 89 minutter, og Polen vant 4-0. Tre minutter og 12 sekunder vil dog stå igjen som hans raskeste noen sinne. Og fem mål på ni minutter er det vel neppe noen som kan toppe.

Da er det kanskje ikke så rart at Hødd angrer litt på at de ikke signerte ham da de hadde sjansen.

— Kanskje vi burde henta Lewandowski i 2008 likevel? #goalgetter #fivetrick #Hødd #tilbakeblikk, skrev Hødds keepertrener Ronny Osnes på Twitter etter målkalaset.

Les også

  1. Skadeproblemene fortsetter for Dæhli

  2. Kapteinen operert for brudd i øyehulen etter sammenstøt med Nordtveit

  3. Veton Berisha scoret i derbyseier

Les mer om

  1. Tysk fotball
  2. Robert Lewandowski
  3. Bundesliga
  4. Bayern München
  5. VfL Wolfsburg