«Det er noe vakkert med dette laget. De spiller som én mann.»

En bitte liten nasjon er i ferd med å sprekke av glede og stolthet. På Island tror de knapt det de opplever om dagen. 

En nederlender fortviler og islandske spillere jubler for bragdesn i Amsterdam. I forgrunnen Birkir Bjarnasson som har tre sesonger bak seg i Viking. Han ble i sin tid spurt om han kunne tenke seg å skifte til norsk statsborgerskap.

— Folk skjønner ennå ikke helt at det har skjedd. At vi har slått et lag som har vært i VM-finale tre ganger, er helt utrolig, sier sportsredaktøren i den islandske avisen Morgunbladid, Vidir Sigurdsson, til Aftenposten.

Lettere sjokkert var også den islandske energiministeren og tidligere utenriksministeren Össur Skarphedens. På sin Facebook-side slo han fast at Islands svenske landslagssjef, Lars Lagerbäck, var kvalifisert til å bli landets nye president. «Lagerbäck til Bessastadir!!». Bessastadir er residensen til den islandske presidenten.

— Jeg synes nå Skarphedens var litt sent ute. Dette har vært et slagord blant folk lenge allerede. Han har bare skrevet det folk på Island har sagt lenge når de har ønsket å hylle det som Lagerbäck har fått til, bemerker Sigurdsson.

I forkant var det knapt noen som trodde at Island skulle vinne borte mot mektige Nederland. Les mer om hvordan de gjorde det:

Les også

Island sjokkerte stormakten - tok et langt steg mot EM

Den største opplevelsen

Morgunbladid-redaktøren var selv på Island da det skjedde. Til Amsterdam hadde han sendt sin reporter Gudmundur Hilmarsson. Da vi snakket med den utsendte på morgenkvisten etter seieren, var han ennå halvt svimeslått.

Avgjørelsen. Gylfi Sigurdsson setter inn straffemålet som avgjorde kampen og rystet nederlandsk fotball.

— Jeg har skrevet og jobbet med fotball i 25 år. Dette er det største jeg har opplevd, nærmest strålte journalisten Hilmarsson via mobiltelefon fra den nederlandske storbyen.En som også kan skrive er Jón Kalman Stéfansson. Den kjente islandske forfatteren som for tiden er i Oslo for å lansere sin siste bok «Fisken har ingen føtter» beskriver det islandske laget slik:

— Det er noe vakkert med dette laget. De spiller som én mann, sier han og kan ikke få fullrost måten de fremstår som ett lag, solidarisk, samlet og fokusert på å gjøre en oppgave, sier han. Han er lidenskaplig opptatt av fotball, som så mange av Islands innbyggere og så kampen på pub i Oslo sammen med landsmenn.

Han kan fortelle om 330.000 islendinger som nå er fullstendig oppslukt av det som skjer med landslaget. En hel nasjon som går rundt og smiler.

— Det som landslaget presterer gir så stor glede. Glede er noe som er viktig i livet. Derfor kan sport være smukt og vakkert, sier den islandske forfatteren på norsk-dansk. Han rekker hjem til Reykjavik søndag og neste kamp. Kampen mot Kasakhstan.

Noe stort var på gang

Elin Sigurdardottir ar islandsk ambassaderåd i Oslo. Hun merket fort at det hadde skjedd noe stort for hennes hjemland dagen etter det som allerede er en legendarisk kveld i islandsk fotball.

— Da jeg skulle levere ungene i barnehagen her i Oslo i dag ble jeg møtt av gratulasjoner, forteller ambassaderåden.

Islandsk jubel etter at seieren er et faktum.

Den relativt sindige sportsredaktøren i Morgunbladid, Vidir Sigurdsson, hadde en følelse av at noe større var på gang med den generasjonen av islandske fotballspillere som nå har rystet Nederland og forbløffet hele fotballverden.— Jeg har fulgt tett de aldersbestemte landslagene til Island. For fem år siden sa jeg at disse spillerne kanskje kunne danne et lag som var god nok til å komme til EM i Frankrike. Så det som skjer nå kommer ikke helt ut av det blå, mener han.

Men han hadde ikke forestilt seg at de skulle gjøre det på denne måten. Island leder sin gruppe og er så godt som direkte kvalifisert for EM i Frankrike neste år. De mangler ett poeng for å være helt sikker. Det klare de aldeles fint.

Søndag spiller de mot Kasakhstan hjemme på Laugardalsvöllur. Nasjonalarenaen med kapasitet til rundt 10.000 tilskuere, kunne vært utsolgt flere ganger. Billettene til denne kampen forsvant i løpet av en time for et par måneder siden.

Birkir Bjarnasson på det islandske landslaget har spilt fire sesonger i norsk fotball (Viking og Bodø/Glimt). Han ble spurt om han kunne tenke seg å skifte statsborgerskapt. Les her om hvorfor han ikke angrer:

Les også

Bjarnason: - Suksessen er helt uvirkelig

Ingen enkel forklaring

Sportsredaktøren i Morgunbladid har ingen enkel forklaring på det islandske fotballunderet. Han forstår det ikke helt, men gjør likevel et forsøk.

Den islandske forfatteren og fotballentusiasten Jón Kalman Stéfansson gleder seg og ser et lag som fungerer.

— Gode kunstgressbaner har gitt gode forhold for spillere over hele landet. Det er lett for unge menn å bli med i en fotballklubb. Det er kvalifiserte trenere på alle nivåer og det jobbes seriøst, forteller Vidir Sigurdsson.Han kommer heller ikke utenom landslagssjef Lars Lagerbäck og hans sidestilte Heimir Halgrimsson. Selv om det er Lagerbäck som for svensker og nordmenn ser ut som sjefen, så er det sidestilte landslagssjefer.

— I Halgrimsson har Lagerbäck funnet en utmerket samarbeidspartner, sier Sigurdsson.

Forfatteren Stéfansson har vært inne på det tidligere. Det lyser lagfølelse og samhold av dette islandske laget.

— De er et lag som ikke snakker høyt og tar av. De er hele tiden fokusert og har troen på det de gjør, sier han.

Selv om det er laget som helhet som får mye av æren, vil sportsredaktøren trekker frem to spillere som har vært helt avgjørende for suksessen.

— Gylfi Sigurdsson er en midtbanespiller av høy klasse. Kaptein Aron Gunnarsson er også viktig for laget, sier redaktør Sigurdsson som er begynt å se seg om etter hotell i Frankrike i juni neste år.

Birkir Bjarnasson på det islandske landslaget har spilt fire sesonger i norsk fotball (Viking og Bodø/Glimt). Han ble spurt om han kunne tenke seg å skifte statsborgerskapt. Les her om hvorfor han ikke angrer:

Også Norge skapte en viss grad av glede da de vant borte mot Bulgaria torsdag. Det skjerper interessen: