Fotball

Advarer mot kostbare valgløfter i FIFA: - Kan gå konkurs innen 2018

Det internasjonale fotballforbundet styrer mot et gigantunderskudd på mer enn 860 mill. kroner for 2015.

Sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa er kanskje den aller største favoritten til å bli FIFA-president. Selv advarer han mot noen av løftene som har blitt gitt i valgkampen. Foto: Ap

Det har ført til at flere av presidentkandidatene advarer mot for kostbare valgløfter en snau uke før Sepp Blatters etterfølger skal velges. Det hevdes at dersom en del av valgløftene blir innfridd, kan det føre til katastrofe for den skandalebefengte organisasjonen, som skal ha 1,5 milliarder dollar (12,8 milliarder kroner) på bok

Nå går favoritten til å vinne fredagens valg, sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa, den mektige lederen for Det asiatiske fotballforbundet, ut mot en del av de lovnadene noen av rivalene hans er kommet med i valgkampen.

— Noen av de løftene som er gitt om at medlemslandene skal få mer penger fra FIFA, kan føre til at hele organisasjonen går konkurs innen 2018, hevder han.

Sjeiken får støtte fra den franske kandidaten Jerome Champagne. Han mener at en del av de økonomiske løftene som er gitt kan være «svært farlige» for FIFA. Han som tidligere har vært generalsekretær i organisasjonen, har i et brev til medlemslandene bekreftet størrelsen på underskuddet, som i første rekke skyldes den korrupsjonsskandalen som er ridd forbundet som en mare det siste året.

Les også

Kun to av 207 med stemmerett i FIFA er kvinner: - En profilert fotballeder kalte meg prostituert

Sponsorene bremse

Dersom det er riktig det Champagne sier, så skal to av hovedsponsorene for VM i 2018 være tilbakeholdne med å underskrive avtaler med arrangøren. Han hevder videre at 20 av 27 støttespillere for andre arrangementer følger den samme linjen.

Champagne, som er en outsider til å bli valgt som Blatters etterfølger, mener dette «i verste fall» kan føre til et kutt i inntektene på inntil 600 millioner dollar (5,1 milliarder kroner) fram mot 2018. Denne summen kan øke betraktelig dersom FIFA skulle bli ilagt en stor bot som følge av de korrupsjonsskandalene som blir etterforsket av amerikanske og sveitsiske myndigheter.

Skandalene har vært mange under Sepp Blatters tid som FIFA-president. Nå styrer forbundet også mot gigantunderskudd i 2015. Foto: NTB SCANPIX

Franskmannen har særlig bitt seg merke i et løfte gitt av Gianni Infantino, generalsekretæren i Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Han vil gi fem millioner dollar (43 millioner kroner) hvert fjerde år til alle nasjonale forbund. Pengene skal gå til utviklingsarbeid. I tillegg vil han gi 40 millioner dollar (340 millioner kroner) til hver av de seks kontinentale forbundene.Champagne mener dette vil koste FIFA 900 millioner dollar (7,7 milliarder kroner) de neste fire årene.

— Det synes nesten latterlig å love nesten en milliard dollar (8,5 milliarder kroner) i en valgkamp etter å ha kritisert Blatter for skaffe seg stemmer i bytte mot utviklingsprogrammer, sier Champagne.

Les også

Dette er de to FIFA-favorittene

Stort potensial

Infantino på sin side hevder at de pengene han har foreslått å bruke på både kontinentale og nasjonale forbund, kan skaffes til veie gjennom innsparinger i FIFA samt gjennom å øke inntektene.

— Det ligger et betydelig vekstpotensial for nye sponsorer, mener Infantino. Han er den kandidaten Norge og resten av Norden støtter og setter sin lit til.

Les også

Forsker: - Kvinner er det annet kjønn innen fotballen

Også Prins Ali bin al Hussein har kommet med løfter som vil koste mye, og selv Champagne som kritiserer flere av motkandidatene sine, har gått inn for at FIFA skal finansiere kunstgressbaner i alle land. Tokyo Sexwale blir kritisert for ikke å ha noen økonomisk plan.

— Dersom kostbare løfter blir innfridd og inntektene ikke øker betraktelig, kan konsekvensene bli at FIFA ikke har noen reserver å tære på innen 2018, sier sjeik Salman.

Valget i FIFA finner sted i Zürich fredag 27. februar på en ekstraordinær kongress. (©NTB)

Les også

  1. Rådet fra eldstegutten var krystallklart: Du bør slutte som fotballpresident

  2. Blatter: - Du kan ikke kjøpe fotball-VM

  3. Beckenbauer bøtelegges av FIFA

Les mer om

  1. FIFA