Fotball

2004: Fotball-EM i Portugal

Regjerende mester Frankrike? Vertsnasjon Portugal? Giganten Tyskland? Nei, vi snakket om en helt annen nasjon etter EM-finalen.

  • Kjetil Flygind
  • Eirik Fardal
    Sportssjef
  • Torstein Ringnes
  • Erlend Nesje
    Journalist

Hør minipodcast med Roar Stokke lenger nede i artikkelen.

GRESK MIRAKEL: Georgios Karagounis og elleville greske spillere hever EM-pokalen på Estadio da Luz i Lisboa. Foto: ARMANDO FRANCA, AP

Det greske kuppet

Det var utrolig. Men likevel sant. Hellas' kyniske forsvarsmaskin var Europas nye fotballkonger.

FINALEHELTEN: Angelos Charisteas sendte Hellas i ledelsen etter 57 minutter av EM-finalen. Foto: LUCA BRUNO, AP

Danmarks EM-triumf i 1992 var tidenes skrell i et fotballmesterskap.

Men Hellas EM-seier 12 år senere var ikke noen mindre sensasjon.

EM-vinner Danmark ble hentet inn til mesterskapet i tolvte time. Også i Hellas var det få som trodde på deltagelse i Portugal i 2004. For grekerne startet med å tape de to første kvalifiseringskampene. Men så kom det seks strake seire.

— Forventingene til oss var ikke noe særlige. Målet var å vise at fremgangen ikke var noen tilfeldighet, sa Hellas-kaptein Theodoros Zagorakis, som også ble kåret til turneringens beste spiller.

Aldri vunnet en kamp

Hellas hadde aldri vunnet en eneste sluttspillkamp, hverken i EM (1980) eller VM (1994), før de kom til Portugal i juni 2004. Landslagssjef Otto Rehhagel sa også at målet med turneringen var å få viktig erfaring til senere anledninger, blant annet VM i Tyskland to år senere. Ingen fotballinteresserte eller synske spåkoner pekte på forhånd ut Rehhagels menn som noe i nærheten av mesterskapsfavoritter.

Men allerede i åpningskampen mot EM-vert Portugal detonerte Hellas den første bomben. Det hjalp ikke at Cristiano Ronaldo scoret, Hellas vant likevel 2-1. I kvartfinalen sendte forsvarsmaskinen fra Hellas ut regjerende VM- og EM-vinner Frankrike etter det ene målet fra Angelos Charisteas.

Det var ikke spesielt vakkert. Hellas gledet ikke spesielt mange med underholdende fotball. De spilte på det de var gode på, forsvarsspill, og vant på det. Hellas var et LAG og kom seg helt til semifinalen.

— Scoret vi det første målet var vi vanskelige å slå. Motstanderen møtte 11 spillere som ofret seg for å forsvare ledelsen. Dette var Hellas lag: Uansett hvem som spilte, ble det ofret tenner og negler for laget ... Vi fikk aldri panikk, forklarte Zagorakis.

I semifinalen måtte vel eventyret ta slutt? Tsjekkia som hadde fremstått som det beste laget i turneringen kunne ikke tape dette. Å joda, Tsjekkias stjernespiller Pavel Nedved ble skadet, de nye mesterskapsfavorittene klarte ikke å score i ordinær tid, og på overtid i første ekstraomgang sikret Traianos Dellas seieren for sensasjonen Hellas.

Gråtende portugisere, jublende grekere

GRESK FEIRING: Folk løp ut i gatene i Athen og feiret EM-gullet ingen hadde trodd på. Foto: THANASSIS STAVRAKIS, AP

De var i finalen. Mot alle odds. Og nå sto de overfor EM-vert Portugal, med Luis Figo, Cristiano Ronaldo og Rui Costa, i finalen på Estadio da Luz (lysets stadion) i Lisboa.

Portugal var det beste laget. Men de scoret ikke. I stedet var det Angelos Charisteas og Hellas som tok ledelsen etter 57 minutter på en dødball.

De hadde igjen tatt ledelsen. Og nå handlet det om å forsvare den mot et lag med voldsom offensiv slagkraft, men som ble mer og mer paniske etterhvert som minuttene rant unna.

— I stedet for å bli slitne, klarte vi å løpe mer og dekke enda mer rom. Det var etterhvert ingen tvil om at vi ville mest. Vi ble presset, spesielt i sluttminuttene. Men vi fikk aldri panikk, vi ga oss aldri, mimrer Zagorakis i et intervju med UEFAs hjemmeside.

Portugiserne gråt av skuffelse, grekerne av glede, en tre uker lang fotballfest endte med et gresk kupp. Etter noe flaks, mye kynisme og stram defensiv organisering løp de rundt på gressmatten og hylte av glede med EM-pokalen hendene.

— Det er bare å gratulere Hellas. Forsvarsspillet deres var vidunderlig, skrøt Portugal-trener Luiz Felipe Scolari.

— Denne bragden snakker for seg selv. Det er helt fantastisk hvordan fotballen har samlet hele det greske folk. Fotballen har maktet noe politikken aldri kunne ha maktet, fastslo Rehhagel.

svp://111731?view=ap

EM-stjernen: Cristiano Ronaldo, Portugal

NEDBRUTT STJERNE: 19 år gamle Cristiano Ronaldo var utrøstelig da hans Portugal tapte EM-finalen på hjemmebane. Foto: THOMAS KIENZLE, AP

19-åringen hadde gjennomført sin debutsesong i Premier League og ble av Manchester United kåret til sesongens beste spiller. Nå skulle han hjem til Portugal og Lisboa, hjemlandet og byen der han hadde utviklet seg som fotballspiller gjennom tenårene.

Det var enorme forventinger til CR7 — og han slo da også til. Hjemmeyndlingen scoret det ene målet da Portugal spilte seg til finalen. Cristiano Ronaldo kom også med på all star-laget. Men i finalen ble det bom stopp mot Hellas' forsvarsmur.

Vi husker bildene fra den greske jubelen - og tårene til Cristiano Ronaldo da han forlot finalearenaen Estadio da Luz.

Les mer om

  1. Fotball-EM