Fotball

Ingen i Europa scorer mer enn Ada Hegerberg

Sommerens VM ble en nedtur. Nå herjer Ada Hegerberg (20) i Europas best rangerte klubblag.

Ada Hegerberg hamrer inn mål i Frankrike for tiden. Fredag spiller hun landskamp. Foto: Signe Dons

 • Odd Inge Aas
  Odd Inge Aas
  Journalist

Fredag skal hun skyte Norge nærmere et nytt mesterskap.

11 kamper. 20 mål. Det er fasiten til den norske stjernespissen etter sommerferien.

Enten det er toppkamper i Frankrike, Champions League-oppgjør eller landskamper for Norge. Ada Hegerberg bare scorer og scorer.

Les også

Hjelmseth runder 100 landskamper

Nærmest i de større europeiske ligaene er Gaelle Enganamouit i svenske Eskilstuna. Hun har 15 mål på 16 kamper.

DIREKTE 17.45: Norge — Wales

Målene renner inn også i de store kampene. I storoppgjøret mot Paris St. Germain vant Lyon ikke mindre enn 5–0. Hegerberg sørget for tre av målene.

— Vi var ganske høyt oppe etterpå, for det er en av de beste kampene vi har gjort. Det var en veldig stor opplevelse for meg. Mange folk var på kampen, og vi gjorde det veldig bra, sier hun til Aftenposten.

Det store målet for sesongen er Champions League. I vår feiret Lyon med både serie- og cupgull, men at europacupeventyret stoppet så tidlig var tungt å svelge.

— Vi var utrolig sinte da vi røyk ut, for det skal egentlig ikke være mulig med det laget vi har. Det er det store målet, og jeg vil si at vi er på god vei, selv om det er langt igjen.

VM-slag i ansiktet

Sommerens VM-sluttspill ble en opptur for norsk kvinnefotball hva gjelder oppmerksomhet rundt laget, men sportslig ble det en nedtur da reisen tok slutt allerede i åttedelsfinalen mot England. Selv om oppholdet i Canada ble på nesten en måned, var det altfor tidlig å dra hjem.

— Det er ikke tvil om at et sånt mesterskap tar mye krefter, og for oss sluttet det jo før det egentlig kom i gang. Vi fikk ikke være med på det gøyeste. Det var et slag i ansiktet, samtidig som ga det motivasjon til alle i troppen. Vi var så nær, og det er nå vi skal jobbe hardt videre. Vi skal ha et lag i verdenstoppen, og den jobben starter nå, sier Hegerberg.

Les også

Finjord med én debutant i landslagstroppen

Selv merket hun tidlig at hun var veldig klar for å nullstille og komme i gang med hardt arbeid.

— Jeg begynte å forberede meg mentalt under ferien hjemme i Norge, for å være på topp da sesongoppkjøringen startet i Lyon.

Trives med Finjord

På landslaget har Roger Finjord rykket opp fra assistent til hovedtrener. Allerede på det første møtet merket Hegerberg at treneren var veldig klar på hva han ønsker av laget. Det ga Lyon-proffen et boost.

— Jeg er veldig motivert. Jeg håper vi kan skape en god kultur og at folk er treningsvillige og vil være med på den filosofien som er satt, sier hun.

For treneren er 20-åringen en mønsterelev. Han lar seg imponere av holdningene hun viser.

— Det er en voldsom profesjonalitet, og hun er med og setter standarden i ung alder, sier han.

Under sommerens VM ble det en debatt om den norske spillestilen, og om landslaget er godt nok til å satse på en fotball hvor man stoler på de fotballtekniske ferdighetene og et spill som er godt nok mot lag som ligger kompakt i etablert forsvar.

Ny spillestil

Hegerberg er ikke i tvil om hva som blir nøkkelen videre.

— Vi vil utvikle et bra pasningsspill som skal være det grunnleggende, og bygge på de gode spillerne som vi har, sier hun.

Selv er hun en kombinasjon av nært sagt alle egenskaper en offensiv spiller bør inneha.

— Hun er et bilde på det vi ønsker oss. Spillere som evner å ta vare på ballen, samtidig som hun er gjennombruddshissig. Hun liker også å komme rettvendt og gå rett på mål. Ada har også duellkraft i boksen, og vi ønsker å komme til mange innlegg. Så hun har helheten som vi ønsker oss i frontleddet, sier landslagssjefen.

Etter kampen mot Kasakhstan ga han og trenerteamet vimpel til Hegerberg, et symbol på at hun var en av Norges to beste. Det var ikke bare de to målene hun scoret som gjorde utslaget.

— Det var også for en enorm defensiv innsats. Hun er en signalspiller, som går foran og setter presset. Hun er ikke bare et angrep alene, men også et forsvar alene, sier Finjord, som mener spissen er blitt bedre feilvendt, og dermed også et enda bedre oppspillspunkt laget kan bruke for å komme etter med nok kraft.

Vil til OL

Foreløpig har Finjords regjeringstid gitt to 4-0-seire, og dagens motstander Wales bør også være en overkommelig motstander på ferden mot EM-sluttspill i Nederland sommeren 2017. Hadde Norge tatt seg til kvartfinalen i Canada-VM ville laget også vært kvalifisert til neste sommers OL i Rio. Da det ikke gikk må de ut i en kvalifiseringsturnering mot Sverige, Sveits og Nederland i mars neste år.

For norsk fotball vil det bety svært mye å kunne sende et lag til Brasil. For Hegerberg er også en turnering i fotballsambaens hjemland et klart mål.

— Det er ikke tvil om at det blir en stor og viktig samling for laget. Jeg jobber hardt hver dag i Lyon for å være klar til da. Jeg tenker både kort- og langsiktig, og skal være i form både nå og når de største kampene kommer med OL-kvalifisering og Champions League.

NORGE-WALES, FREDAG PÅ NRK1 kl. 17.45

 1. Les også

  Junes (30) utrolige vei til landslagstroppen

 2. Les også

  Norge vant med fire i Finjords første kvalikkamp

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Norsk sinne, frustrasjon og fortvilelse

 2. FOTBALL

  Hegerberg sier nei til VM-spill: – Ingenting er forandret

 3. FOTBALL

  Norge vant med fire i Finjords første kvalikkamp

 4. FOTBALL

  Hegerberg: - På dette nivået er det kynisme og hard konkurranse

 5. FOTBALL

  Hegerberg-saken: I skyttergravskrig med sin største stjerne

 6. FOTBALL

  Hegerbergs oppskrift for norsk mesterskapssuksess