Utskjelt spiss ble helten da Ungarn slo Østerrike

Perfekt start på EM for Norges overmenn.

Adam Szalai jubler med fansen etter 1-0-målet sitt.

ØSTERRIKE-UNGARN 0-2

Han hadde ikke scoret for verken klubb— eller landslag på 18 måneder. Kritiserte Adam Szalai (28) ble den store helten da Ungarn slo Østerrike 2-0 i fotball-EM.

Spissen eies av Hoffenheim, men har vært utleid til Hannover uten hell. Timingen for å stoppe måltørken kunne ikke vært bedre. Etter 63 minutter spilte Szalai vegg med Laszlo Kleinheisler, fikk et litt dårlig mottak, men skled inn 1-0-scoringen forbi Robert Almer, den østerrikske keeperen som hadde stormet ut i et desperat forsøk på å hindre scoring.

Målet var Szalais niende for Ungarn, en nasjon som ikke har vært med i EM siden 1972. Madjarene løp bort til fansen, som hadde sine skjerf med «Magyarország» (Ungarn) på, og jublet hemningsløst. Trener Bernd Storck ble omfavnet, men slapp å bli like blodig som Italias trener Antonio Conte mandag.

– Det var en drøm som gikk i oppfyllelse. En tøff kamp hvor vi slet med å komme inn i det, men deretter overgikk alle hverandre og vant, sa Storck.

– Hvordan skal dere feire?

– Med å hvile, svarte Storck.

Neste motstander er sluttspilldebutant Island.

Østerrike hadde lenge full kontroll, men klarte aldri å overliste Gábor Király i Ungarns mål, om vi ser bort fra Martin Hintereggers annullerte scoring. Király ble tidenes eldste keeper i et fotball-EM med sine 40 år og 74 dager. Veteranen vartet opp med flere fine redninger mot nasjonen som Ungarn var i dobbeltmonarki med fra 1867 til 1918. ## Stang ut

Hinteregger var fortvilet da han trodde han hadde kvittert etter 66 minutter. Dommer Clément Turpin fra vertsnasjon Frankrike var meget god da han annullert målet. I forkant hadde nemlig Alexander Dragovic feid ned Ungars Tamas Kadar med en stygg takling. Dragovic hadde gult kort fra før og forsvant ut med rødt kort, mens Ungarn lettet slapp unna baklengsmål.

Østerrikes stjernespiller David Alaba var nær å gi den stolte skihoppernasjonen ledelsen i åpningsminuttet, men Bayern-stjernens mektige skudd gikk stolpe ut. Østerrikerne sto for de fleste sjansene, men med ti mann ble det meget vanskelig. Et rystet Østerrike rotet vekk ballen tre minutter før slutt, Ungarn satte i gang en lynrask kontring der innbytter Zoltan Stieber løp fra Julian Baumgartlinger før han løftet ballen over Almer, som igjen hadde forlatt streken.

Overraskelsen i Bordeaux var et faktum.

– I veldig høy grad, svarte Alaba da han fikk spørsmål om han følte Østerrike hadde forært Ungarn seieren.

– De hadde ikke så mange sjanser. Vi var det beste laget, men de var iskalde og tok vare på sjansene sine. De fikk ledermålet, og da vi fikk en spiller utvist ble det tungt for oss, sukket Alaba.

Knallstart

Ungarn, som slo ut Norge i kvalifiseringen etter treeromspill, er med i sitt første store mesterskap, om en ser vekk fra OL, siden VM i 1986. Seieren var Ungarns første mot europeisk motstand i mesterskap siden kampen mot Bulgaria i 1966-VM.

Norges overmenn i EM-kvalifiseringen har fått en knallstart på sluttspillet. Ikke bare Ungarn har innledet med tre poeng. Kroatia slo Tyrkia 1-0, mens Italia slo Belgia 2-0. Fasit er dermed tre seirer og 5-0 i målforskjell.

Király tidenes eldste i EM holdt nullen

Ungarns keeper, Gábor Király, skrev tirsdag EM-historie som eldste spiller i turneringens historie.

Király (40 år, 74 dager) slettet tyske Lothar Matthäus' (39 år, 91 dager) mangeårige sluttspillrekord da han spilte i 2-0-seieren mot Østerrike.

Om en ser bort fra OL, er Ungarn med i et stort mesterskap for første gang siden VM i 1986. Kiraly blir ofte omtalt som «joggebuksekeeperen», siden han liker å stå i en grå variant av plagget. Veteranen spiller for Haladas, men har tidligere spilt for blant andre Hertha Berlin, Crystal Palace, Burnley, 1860 München og Fulham.

– Han ble valgt i målet fordi han er en stor spiller. Jeg har aldri sagt at jeg har gamle spillere, jeg har gode spillere. Jeg mener han fortsatt er blant de beste spillerne i verden, sa Ungarn-trener Bernd Storck etter den overraskende seieren.

Ungarn tok sin første seier i EM-sluttspill siden 1964. Király vartet opp med flere redninger.

– Han bidro til seieren ved å holde nullen. Han ledet laget til seier og ble belønnet for alt det harde arbeidet gjennom mange år, fortsatte Storck.

– En topp prestasjon. Vi trodde vårt arbeid ville gi resultater, sa Király selv etter triumfen i Bordeaux. (©NTB)

LES OGSÅ: