Fotball

Dette er galskapen som Solskjær møter

BLOGG: Det blir dueller både på benken, banen og tribunen når Molde tar imot Celtic i kveld. Her er en Celtic-supporters rapport til nyansatte Ole Gunnar Solskjær.

EN BRA GJENG: Celtic-fansen er like morsomme på bortekamper som hjemme på Celtic Park. I kveld gjester de Molde-stadion i Europaligaen.
 • Harald Fossberg
  Aftenposten-journalist og Celtic-supporter

Uansett værtype – torsdag kveld blir det hett på Molde stadion. Og bare for å ha nevnt det tidlig: Lidenskapen du finner blant fansen på Celtic Park i Glasgow, vil garantert bli både sett og hørt i Rosenes by. Celtic-fans på tur er også en opplevelse.

I denne gruppespillskampen i Europaligaen møtes gullguttene Ole Gunnar Solskjær og Ronny Deila på benken. Celtic-spiller Stefan Johansen møter dessuten flere gamle kjenninger, blant andre sin gamle Godset-kompis Ola Kamara.

Våre tøffe krav

Dette blir en intens kamp, der det dessverre har vist seg at Celtics motstandere har hatt en lei evne til å spille over evne – Jo Inge Berget og Malmö er ennå et sårt punkt. Vi mistet mulighet til spill i Champions League da det gjaldt som mest.

Aftenposten-journalist og Celtic-supporter Harald Fossberg.

Slikt svir hos supportere som nærmest forventer rent bort i Skottland og elektriske kvelder på Celtic Park. Dem har det vært et par av – en periode var hjemmebanen det rene fortet. Jeg husker kampen mot Manchester United i 2008, da vi ledet 1–0 helt til Ryan Giggs scoret sent i kampen. Da kampen ble blåst av, oppdaget jeg at jeg hadde stått og brølt i to ganger 45 minutter, sammen med 60.000 andre. Det stemningen føltes som en scene fra Braveheart, helt magisk.Ute i Europa har det vært så som så, og Celtic kommer ikke som overveldende favoritter til kveldens kamp. Men én ting er sikkert: På tribunen blir det uansett liten kuling til full storm.

Er det noe skotter – og Celtic-supportere – kan, så er det å lage fest. Allerede i går kveld var de første tilreisende fra Glasgow på plass i Oslo. Og den pubverten i Molde som får bortesupporterne på besøk, kan trolig bestille svømmebasseng i hagen og lang ferie. Når The Celts er på tur, går det unna og struper leskes titt og ofte.

Les også

 1. Her er Solskjær tilbake i Molde: - Jeg er sulten igjen

 2. Stefan Johansen før Molde-møtet: - Celtic skal være best

 3. Celtic-legende ber Deila slutte å vingle

Slutter aldri å støtte laget

Jeg har reist med supporterklubben til bortekamper. Det er som en stor, vennlig invasjon av joviale Bravehearts – selv i tung motgang slutter de aldri å støtte The Bhoys på banen. Da Celtic møtte Rosenborg på Lerkendal i 2001, omtrent på samme tid – 23. oktober – badet deler av Trondheim i grønt, hvitt og Guinness.

Samme morgen hadde jeg hoppet på en buss i Oslo med den norske supporterklubben og noen relativt døgnville skotter som hadde landet på Torp og brukt natten til å fortære taxfreevarer. Det var kanskje ikke til å undres over at jeg stusset da jeg mot slutten av kampen, da vi lå under 0–2 takket være scoringer av eks-Celt Harald Brattbakk, kjente noe som blafret i nakken min. Da jeg snudde meg, så jeg rett inn i en av de skotske supporterne som hadde tatt av seg på overkroppen og veivet med drakten mens han sang av full hals. I cirka åtte minusgrader...

Det er hva man kan vente i kveld: En skokk elleville skotter med hjertet utenpå drakten – hvis de har beholdt den på, da.

God Molde-start

Selve laget har skuffet i årets Europaliga-kampanje, med to av potensielle seks poeng etter to uavgjort. For noen av oss fortonet det seg som tap sett ut fra kampbildet. Men slik er det å være Celtic-supporter, vi kan være kravstore, men gir laget vår fulle støtte.

Celtic-manager Ronny Deila jubler for seier mot Motherwell forrige helg.

Molde har hatt god flyt i Europaligaen og har innkassert full pott, noen vil si mot alle odds, mens vi har slitt mot såkalt enkel motstand. En årsak er at den nye forsvarsrekken ikke har satt seg ennå, etter at de to fyrtårnene Jason Denayer og Virgil van Dijk forsvant etter sommeren og ble erstattet av Dedryk Boyata og Jozo Simunovic. Sistnevnte har vært ute med skade, så det er blitt litt klipp-og-lim når det gjelder sentralback-partnere. Efe Ambrose kan gjøre jobben, men kalles ikke "bombscare" uten grunn...Molde-spillerne kjenner godt til Stefan Johansen, som har hatt en svakere start på sesongen enn i fjor, mens Armstrong og Mackay-Steven alias Zig and Zag, heller ikke har overbevist ute i Europa.

Da må vi håpe på Nir Biton, som har vokst inn i rollen som kreativ midtbane med noen lumske skudd.

Vi blir også underlig tannløse når vi nærmer oss motstanderens 16-meter – ved siden av talismanen Leigh Griffith er det få som finner nettet. Vi er også avhengig av at Kris Commons har dagen og trer igjennom den forløsende pasningen.

Les også

Johansen sikker på dobbeltseier mot Molde

Blir fest uansett

På benken ligger det altså an til en durabelig duell mellom to trenere som har noe å bevise.

Ole Gunnar Solskjær svarer på spørsmål etter at han onsdag ble presentert som ny manager i Molde.

Nyansatte Ole Gunnar Solskjær kan kunne gi Molde et tiltrengt Europa-løft etter laber innsats hjemme, mens Ronny Deila og Celtic er avhengig av spill i Europa etter jul. Ellers blir det en traurig sesong for The Hoops.Men i kveld blir det fest – om ikke annet, så på tribunen. Og går det veien, kan det bli andre byer som blir invadert av supportere – da Celtic møtte Porto i europacupfinalen i Sevilla i 2003, var det 80.000 tilreisende skotter. Men det som kunne endt i katastrofe, ble isteden en skotsk suksess.

Utenfor banen vel å merke; etter finaletapet ble Celtic-supporterne applaudert av både innbyggerne i Sevilla og Porto-fansen. De ble sogar tildelt FIFAs Fair play-pris det året.

Så moldenserne har lite å frykte fra bortefasen, men mye å glede seg til. Så får jeg håpe at vi i Celtic-familien har mye å glede oss over etter kampslutt.

Les mer om

 1. Europa League
 2. Ole Gunnar Solskjær
 3. Ronny Deila
 4. Molde FK
 5. Celtic FC