Fotball

Ødegaard: - 2014 har vært et eventyr for meg

Yngst på A-laget, yngst i EM kvalik og nå yngste vinner av idrettspris.

Martin Ødegaard vant prisen for årets gjennombrudd.
  • Pernille Ingebrigtsen

HAMAR (Aftenposten.no): Først debuterte han i eliteserien, deretter på A-landslaget. Nå jakter alle de største fotballklubbene signaturen hans. Fjoråret var et eventyr for Martin Ødegaard – og 2015 ser ut til å bli akkurat det samme.

Lørdag kveld feiret idretten seg selv. Ingen ble overrasket da Martin Ødegaard (16) fikk prisen for "årets gjennombrudd".

— Jeg er veldig stolt. Det er litt uvirkelig, egentlig. Hvis noen hadde spolt ett år tilbake, kunne jeg aldri sett for meg dette, så det er utrolig stort, sier Ødegaard til Aftenposten.

— 2014 har vært et eventyr. Det startet med debuten i Tippeligaen, og så gikk det bare én vei. Det har vært et veldig morsomt og spennende år, fortsetter han.

Ros for takketalen

Selv takket han lagkameratene etter prisen.

— Tusen, tusen takk. Skal jeg være helt ærlig, så er jeg både overrasket og veldig stolt når jeg vet hvem jeg konkurrerte mot, sa Ødegaard i starten av sin takketale.

Så fortsatte han:

— Fotball er et lagspill, så jeg vil dele denne prisen med hele Strømsgodset, trenerne mine – inkludert Deila, alle ledere og supportere. Og alle på landslaget. Jeg vil gjerne få takke for måten jeg ble tatt imot på landslaget. Det var godt for en nervøs 15-åring. Så vil jeg takke alle vennene mine og familien – med mamma, pappa og søsknene mine i spissen.

- Du får veldig mye skryt for takketalen din. Hvor mye hadde du øvd på den på forhånd?

— Ikke så veldig mye. Jeg skrev ned noen ord i bilen på vei opp hit. Så leste jeg over den et par ganger, og så satt den, sier 16-åringen og ler.

Pris som ventet

"Alle" visste hvilket navn prisutdeler Ole Einar Bjørndalen ville lese opp da han, fra Oberhof i Tyskland, delte ut prisen for "årets gjennombrudd" på Idrettsgallaen lørdag. Selv i konkurranse med to svært gode utøvere, skiskytter Tiril Eckhoff (24) og kombinertløper Jørgen Graabak (23), var det liten tvil om at denne prisen måtte gå til Martin Ødegaard – 16-åringen som har tatt Fotball-Europa med storm.

Strømsgodset-spilleren ble dermed tidenes yngste prisvinner på Idrettsgallaen.

— Det blir veldig hyggelig å være med på dette opplegget. Det er veldig mange store idrettsnavn her, og konkurransen er tøff for å vinne pris, sa Ødegaard da han ankom den røde løperen i dress fra pappa Hans Erik Ødegaards butikk.

16-åringen setter Norge-debuten på Ullevaal som 2014s store høydepunkt.

Europa-turné

Etter sesongslutt har Ødegaard, som fylte 16 år først i desember, vært på en aldri så liten Europa-turné sammen med sin far – hvor de har rukket å besøke Real Madrid, Barcelona, Bayern München, favorittklubben Liverpool, Arsenal, Manchester City og Manchester United.

Martin Ødegaard var svært populær da han ankom Idrettsgallaen på den røde løperen. Med seg hjem fra Hamar fikk han prisen for "årets gjennombrudd".

I tillegg har far og sønn vært på en tur nummer to til Madrid for å besøke Cristiano Ronaldo og gjengen, og det virker sannsynlig at fjorårets Champions League-vinner blir drammenserens neste arbeidsgiver. Men ennå venter Ajax på at stortalentet skal komme på besøk.

— Innfridde i kamp etter kamp

Aftenpostens kommentator Ola Bernhus mener det ikke var noe tvil om hvem som sto for 2014s gjennombrudd.

— Det var en sensasjon da han som 15-åring ble innbytter hos Strømsgodset, da han ble byttet inn på laget, da han laget første eliteseriemål, da han kom med i landslagstroppen, da han fikk debutere på landslaget. Og alt dette skjedde på et halvt år.

— Dette skjedde ikke i en idrett der ett øyeblikks klaff kan bringe berømmelse, men i en idrett der det er en samlet prestasjon gjennom hele kamper som teller. Selv om alt og alle var konsentrert om nykomlingen, innfridde han i kamp etter kamp. Med alt som har skjedd etter sesongslutt, burde det ikke være tvil om hvem som sto for årets gjennombrudd – ikke engang i Norge der lagidretter rangeres bak individuelle idretter, sier Bernhus.

Enormt press

Martin Ødegaard har ikke villet kommentere noe angående sine mange klubbesøk, og det ville han heller ikke da han ankom Hamar. Alle venter nå spent på 16-åringens valg for fremtiden. Bernhus lurer på om noen 16-åring tidligere er blitt stilt overfor et større personlig press.

— Fotball er den idretten i verden der flest talenter drømmer om å bli stjerne, og Martin Ødegaard må passere et helt hav av lovende, ambisiøse spillere for å bli den verdensartisten vi nordmenn mener han er ment å bli. Den veien må han gå mens hvert eneste skritt følges av journalister som hele tiden spør hvordan det ligger an.

Halvveis ut i Idrettsgallaen har disse fått priser:

Årets forbilde: Sarah Louise Rung (svømming)

Årets kvinnelige utøver: Marit Bjørgen (langrenn)

Årets trener: Håvard Tjørhom (alpint)

Årets gjennombrudd: Martin Ødegaard (fotball)

Årets mannlige funksjonshemmede utøver: Bjørnar Erikstad (seiling)

Åpen klasse: Magnus Carlsen (sjakk)

Årets ildsjel: Thorbjørn Gyberg (Arendal bokseklubb)

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Martin Ødegaard