Høgmo: - Helt sikker på at jeg er rett mann til å lede Norge

Per-Mathias Høgmo og Norge slapp med skrekken. Det kunne blitt den ultimate ydmykelsen.

Det var enkelt å se i Adama Diomandes ansikt etter scoringen hans. Norge fikk det overraskende tøft mot San Marino, men sluttspurten hindret total ydmykelse.
  • Odd Inge Aas

NORGE-SAN MARINO 4-1

— Det er jeg sikker på. Ha en super kveld!

Per-Mathias Høgmo hadde allerede reist seg fra stolen og var på vei ut av rommet med norske sportsjournalister for denne gang.

Han hadde akkurat sagt at han er helt sikker på at han er den rette mannen til å lede Norge.

Per-Mathias Høgmo slår ut med armene under kampen mot San Marino.

Det siste spørsmålet var om han er sikker på at fotballpresident Terje Svendsen og styret i Norges Fotballforbund var det samme. Det var Høgmo sikker på. Hvorfor han er den rette mannen til å lede Norge?

Fordi Norge hadde en av de beste kvalikene siden 2000 bak seg, med 19 poeng i EM-kvalifiseringen (at det ble tap for Ungarn i omspillet nevnte han ikke). Og selv om det hadde blitt en litt trå start på denne kvaliken, så hadde laget hatt enormt med skadeproblemer.

— Det synes jeg dere har rettet veldig lite fokus på, men man ser det man vil se, sa Høgmo til pressen.

Aftenposten spurte hva han synes om at både vintersamlingen (målløst i Estland og blodfattig seier mot Finland) og de to første høstsamlingene (tap for Hviterussland og Tyskland, pluss Aserbajdsjan-tap og nestenuhell mot San Marino) har endt med mye negativ støy og oppmerksomhet rundt landslaget.

— Vi har fem samlinger i løpet av ett år. Ser vi på sommersamlingen, hvor mange var veldig kritiske til at vi møtte god mostand, så så vi at vi fikk veldig mye godt ut av den, vi fikk gode svar. Så har det vært mye turnover på grunn av skader, vi har vel hatt opp mot ni-ti forfall, svarte Høgmo.

Uvirkelige scener på Ullevaal

Så til kampen.

Hvor ofte ser du et lags supportere juble og applaudere at motstanderen utligner til 1-1 i en viktig VM-kvalifiseringskamp?

Tirsdag kveld skjedde det på Ullevaal stadion, og det forteller kanskje mer enn noe annet i hvor stor grad det norske landslaget har mistet grepet om sitt publikum og sitt folk.

— Det har jeg ingen kommentar til. Jeg registrerte at det var god stemning på slutten av kampen. Mange gledet seg over at Martin Samuelsen og Adama Diomande fikk sine første landslagsmål, og at Joshua King fikk sitt første i kvaliken, sa Høgmo.

REAKSJONENE PÅ DEN SJOKKERENDE SCORINGEN: - Trekker tilbake søknaden om norsk statsborgerskap!

Men det var uvirkelige scener da Mattia Stefanelli hamret ballen opp i nettaket bak Rune Jarstein etter 54 minutter. San Marinos spillere tok av. Innbyttere og trenere løp ut på banen og jublet sammen med de som tappert hadde forsvart seg ute på banen var helt naturlig.

— Det er alltid stas for San Marino å score mål, for vi gjør det så sjeldent. I dag var det ekstra stas fordi vi utlignet og kjempet om et resultat. Det viste at vi kan utfordre store nasjoner, sa gjestenes trener.

— Jeg kjente først og fremst på irritasjon. Vi kommer rett fra Aserbajdsjan hvor de scoret på sin eneste sjanse. Så skjer det igjen. Det skal ikke skje. Det var helt uvrikelig, illustrerte Høgmo.

Strandberg: - Alle er uansett negative

Baklengsmålet irriterer også Ole Selnæs.

— Vi gir dem et mål, sånn må vi bare slutte med, sier Selnæs til MAX.

Midtbanespilleren legger til at de norske spillerne «visste San Marino kom til å sprekke mot slutten».

Stefan Strandberg erkjenner at Norge ikke spilte bra, men mener negative reaksjoner fra pressen er uunngåelig.

— Uansett hva vi gjør, er alle negative. Det er en negativ spiral rundt landslaget nå. Hadde vi vunnet med 6-7 mål, hadde folk sikkert funnet noe negativt da også, sier Strandberg.

Nummer 201 i verden

San Marino er nummer 201 av 209 på FIFA-rankingen, og har kun vunnet én eneste av sine 137 kamper. Målforskjellen før kampen var stakkarslige 21-591. Men at hjemmepublikum svarer med å klappe og juble for motstanderen, det hører til sjeldenhetene. Kanskje var det bare en høflig og naturlig gest til en sjarmerende gjest. Kanskje var det like mye en gest til eget lag og Norges Fotballforbund at man har mistet troen på «prosjekt Høgmo».

Ett minutt senere buet de på nok en forspilt norsk mulighet.

Jahn Teigen-sang

Det var kampen det skulle være umulig for Norge ikke å vinne. 10-0-seieren fra 1992 har siden preget vårt inntrykk miniputtnasjonen med 30000 innbyggere.

Et hardt prøvet Norge trengte utvilsomt en opptur etter ydmykelsen i Baku lørdag. Da var det kjærkomment med en håndsrekning fra gjestenes kaptein Davide Simoncini, som beinet ballen inn i eget mål bak sin egen bror, keeper Aldo Simoncini etter 11 minutter.

Allerede etter to minutter hadde San Marino 10 spillere inne i eget målfelt for å forsvare seg. De lå dypt hele tiden, og de som ventet en norsk sjansebonanza utover i omgangen ble skuffet.

For Norge klarte ikke å skape noe annet enn et par avslutninger og nestensjanser.

Optimist, jeg vet det går bra til sist, runget fra en høylytt og imponerende støttende del av tribunen etter 17 minutter. Men det så ikke ut til at spillerne trodde på Jahn Teigens ord. De famlet i blinde, best illustrert med Markus Henriksen og Jonas Svensson som helt upresset sendte ballen utover sidelinjen.

Publikum svarte med lett hånlig applaus og spredt buing. Da San Marino kom på en sjelden visitt etter 32 minutter ropte mange på Ullevaal SKYT!

FIKK DU MEG DETTE? Ødegaard scoret sitt første for Norge, men det var bare begynnelsen.

Stor King-mulighet

Da lagene gikk inn i garderoben ble det buet på Ullevaal, men det ble ikke bedre etter pause. Stefan Strandberg og Joshua King klønet det til for hverandre da San Marino kontret og fikk sin omtalte utligning ni minutter ut i omgangen.

Joshua King fikk en stor mulighet ti minutter senere, men Simoncini reddet. Da Adama Diomande trillet ballen i mål etter 70 minutter, ble målet ukorrekt annullert for offside. Var dette dagen da alt skulle gå galt for Norge?

Seks minutter senere fikk Hull-angriperen muligheten igjen. Denne gang curlet han ballen helt opp i lengste hjørne, og tapre Simoncini var sjanseløs.

Samuelsen imponerte

Martin Samuelsen kom inn etter 66 minutter, og da 81 minutter var spilt fikk publikumsfavoritten sitt første mål for landslaget. Han var iskald, fintet skudd og avsluttet sikkert inne i feltet. 3-1, og skuldrene kunne senkes.

King fastsatte like etter sluttresultatet til 4-1. Det høres komfortabelt ut, men det var det neppe for det hardt prøvede Norge.

For en stund så det ut til å bli den pinligste ydmykelsen på Ullevaal på veldig lang tid.

Hør siste utgave av Aftenpodden Sport, en sykkel-VM-spesial: Ekspertene enige - Kristoff vinner ikke gull.