Eliteserien må fortsatt vente på klarsignal – planlegger for ingen tilskuere

Eliteserien i fotball får beskjed førstkommende torsdag om de kan starte opp i sommer eller ikke.

Rosenborgs Vegar Eggen Hedenstad (t.v.) og Vikings Adrian Pereira må vente litt til før de får vite når de kan spille kamper igjen.

Kulturminister Abid Raja sa under lørdagens pressekonferanse at arrangementer for over 500 personer ikke vil kunne gjennomføres før 1. september. Dette gjelder for eksempel Norway Cup.

Arrangementer for mindre enn 500 personer, som for eksempel kan gjelde Eliteserien i fotball hvis de har et begrenset antall tilskuere eller ingen på tribunen, må vente til torsdag før de får svar. Dette må de fordi Helsedirektoratet trenger mer tid.

Leif Øverland i Norsk Toppfotball (NTF) sier de uansett planlegger for oppstart med ingen tilskuere.

– Man tar det til etterretning. De planene som Norges Fotballforbund (NFF) og NTF har jobbet med, har en gradvis opptrapping, men alle planer har start uten publikum, sier Øverland.

Les også

Norway Cup avlyst etter idrettsforbud i sommer: – Trist

NTF-direktør Leif Øverland sier klubbene har en plan for å starte opp igjen uten tilskuere.

Må tilbake på trening

Dette gjelder både Eliteserien og 1. divisjon. Per nå jobber fotballen for en oppstart enten 15. juni eller 1. juli.

– Vi har planlagt uten publikum på oppstart, det gjelder både for 15. juni og 1. juli. Eventuelle endringer i det vil være positive nyheter for klubbene og fansen, sier Øverland om at beskjeden kan komme torsdag.

Det viktigste for dem nå er å vite når fotballklubbene kan trene uten begrensninger på banen.

– Grunnlaget for oppstart er knyttet til når man kan starte med ordentlige treninger. Det er den prosessen som foregår med oss, NFF og Helsedirektoratet. Den opplever vi som positiv, sier Øverland.

Pål Bjerketvedt, generalsekretær i Norges Fotballforbund, håper det ikke blir for lenge til de kan få tilskuere på tribunene.

– Det er selvfølgelig trist at fotballkamper tidligst kan ha tilskuere som normalt 1. september. Samtidig har vi vært forberedt på det. Nå er vi er i gang med å se på muligheter med helsemyndighetene, men det blir for tomme tribuner, i alle fall i starten. Så kan vi håpe at det blir mulig med tilskuere som vanlig i siste del av dette året, sier Bjerketvedt.

Les også

Rosenborg har søkt om millionkompensasjon. Her er grunnen

Pål Bjerketvedt i NFF synes det er leit at det kan gå lang tid før det blir seriekamper i Norge med publikum.

Håper på snarlig svar

Kulturminister Abid Raja ville ikke si for mye lørdag om arrangementer som samler under 500 personer.

– Når det gjelder arrangementer med under 500 personer, så venter jeg på de faglige, helsemessige rådene. Vi vil ikke spekulere i hva de vil være, men vil komme med det på torsdag. Idretten kan nå trene fem og fem i grupper, med to meters avstand. Jeg vet at idretten er i dialog med helsemyndighetene for å lage en bransjemal for å starte, og de jobber sammen for å få til dette. Jeg håper de snarlig blir enig om en bransjestandard, slik at vi kan få klarhet hvorvidt kampene kan avholdes uten publikum, sier Raja.

Kulturminister Abid Raja møtte pressen lørdag.

Blør økonomisk

Det var i starten av april at Eliteserien i fotball måtte sette seriestarten ytterligere på vent. De hadde egentlig et håp om å starte opp igjen denne uken. Flere andre idrettsarrangementer måtte avlyses.

Det ble også innført organisert treningsnekt for både eliten og bredden i starten, men dette er nå opphevet så lenge man er utendørs, holder avstand og har et begrenset antall spillere på banen samtidig.

Idrettsstoppen har ført til at idrettsklubbene blør økonomisk. Senest denne uken gikk Terje Svendsen i Norges Fotballforbund (NFF) ut og ba om 600 millioner ekstra i krisehjelp.

En haug med fotballklubber og klubber fra andre idretter har også søkt på regjeringens krisepakke for idrett, kultur og frivillighet, men for mange var reglene for snevre. Disse har gitt klar beskjed om at de trenger mer hjelp.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt109102992028
2Brann1062221101120
3Tromsø9522118317
4Molde105142415916
5Lillestrøm95131614216
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk