Fotball

Valakari mener TIL-spiss kan bli best i Eliteserien: – Jeg er glad hvis vi mister ham

Simo Valakaris forventninger til Runar Espejord (22) er ikke snaue.

MÅL: Her jubler Runar Espejord etter matchvinnermålet mot Glimt på 16. mai.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

ALFHEIM (iTromsø): Espejord er TILs toppscorer med fire mål i 2018, noe som plasserer ham på delt 8.-plass i Eliteserien. Flere år med lange skader har satt 22-åringens utvikling tilbake.

Men nå har stortalentet vært skadefri siden i fjor høst, noe som gjør at prestasjonene har begynt å stabilisere seg.

– Runar blir sterkere og sterkere for hver dag. Med Runar handler det mer om å tro at han kan bli den beste spissen i denne ligaen. Jeg tror han kan bli det. Hvis han blir best hos oss er det en god start, siden vi har gode spisser, sier TIL-trener Simo Valakari til iTromsø.

Treneren drar en parallell til en engelsk storstjerne når han tenker på Espejord.

– For meg kan han bli en Harry Kane-type. Både som spiss alene, men også sammen med andre, sier Valakari til iTromsø.

Les også

Snøt Solbakken for medalje i Danmark: I sommer venter europacup for tromsøværingen

– Forsvinner Runar har vi hatt suksess

Spissen er naturlig nok i søkelyset til klubber i flere land, men skadene de siste årene har gjort at en overgang ikke har blitt en realitet.

– Vi er den type klubb der spillere blir solgt. Jeg er glad hvis vi mister Runar. For da har vi hatt suksess, og det gleder meg. Den jobben vi har gjort da vil være veldig bra. Men klart, for øyeblikket vil jeg selvsagt beholde Runar, sier Valakari.

– Jeg vet selv at jeg har potensialet til å klare det. For meg handler det om å få det ut, og holde toppnivået oftere. Alle spissene i Eliteserien kan ha en god dag, men de beste har det hver gang, sier Espejord.

Runar Espejord på Alfheim fredag.

Selv mener Espejord han er et stykke unna sin beste form, selv om han for det meste har vært skadefri i over et halvt år.

– Jeg har enda litt å gå på før jeg er i form. Litt utålmodig er jeg, for det har jo gått ganske lang tid. Noen ganger har det vært som om jeg har måttet lære meg å spille fotball på nytt, sier Espejord til iTromsø.

– Noen kamper føler jeg at jeg er så god som jeg kan være. Men for meg handler det om å gjøre det hver gang, sier Espejord.

Les også

TIL-profil: – Hvis jeg ikke kan levere jevnlig, er det ikke noe poeng å fortsette. Da kan klubben heller bruke pengene på noe annet.

Han drar frem oppgjøret mot Bodø/Glimt 16. mai som en kamp der han lyktes på en måte han ønsket.

– Da fikk ikke Glimt-spillerne til å bryte foran meg, og de tok ikke ballen så lett fra meg heller. Jeg hadde kontroll på alt som skjedde rundt meg. Den kontrollen søker jeg å ha, sier Espejord til iTromsø.

Hvis man ser på Espejords mål i 2018 er de fleste av dem av den pene sorten.

– Vi har alltid snakket om at min svakhet er at jeg scorer for lite stygge mål. Jeg vil ha mer av det. Jeg vil ha enklere mål i tillegg til de jeg allerede scorer. De beste spillerne scorer mange, stygge mål. Man gjør seg fortjent til det, og vite hvor man skal stå, slår Espejord fast.

Alle spillerne tilgjengelig mot Haugesund

Alle spillerne var fredag tilgjengelig for spill mot Haugesund.

– Det er en god situasjon å være i, slår han.

Men store endringer blir det neppe fra start.

– Noen ganger må man endre for å friske opp litt, men jeg tror på å samkjøre spillerne for å få resultater på sikt, sier Valakari.

Haugesund er et direkte lag som er sterk i boksen. Vi må vinne andreballer, sier Valakari.

Les mer om

  1. Tromsø IL
  2. Runar Espejord