Han provoserer hele Fotball-England: Hva er det med Diego Costa?

Chelsea-fansen elsker ham, mens resten ikke kan fordra Diego Costa.

Diego Costa under kampen mot Swansea forrige helg. Fredag kveld kommer han garantert til å hisse på seg en Liverpool-spiller eller to.

— Hvis andre lags supportere liker deg er ikke det noe godt tegn. Han er en kriger på banen.

Liverpool-manager Jürgen Klopp forsvarer Diego Costa foran fredagens gigantoppgjør på Stamford Bridge.

Det er tre ting som er sikkert i denne verden: Døden, skatten og at Diego Costa klarer å provosere noen i løpet av en fotballkamp. Sist helg mente flere eksperter at han burde vært utvist fordi han skulle hatt sitt andre gule kort for filming. Senere samme kamp reddet han poeng for Chelsea med et brassespark.

- Trenger ikke være i nærheten en gang

Der har du Diego Costa, på godt og vondt. Mange hevder han skulle vært utvist i tre av fire kamper denne sesongen, men han klarer som regel alltid å sno seg unna.

Diego Costa skulle nok vært utvist etter en stempling på West Hams Adrian i første runde.

Denne sesongen har den brasilianskfødte spanjolen fire mål — og tre gule kort. På sine to foregående Premier League-sesonger i Chelsea har han 16 gule kort på 51 kamper. Men gjennom hele karrieren står han bare med to røde kort siden 2009, ifølge statistikknettstedet Soccerway.For Diego Costa er typen som irriterer seg på alt, og som klarer å hisse på seg den mest sindige spiller.

TV Norge/Eurosport-reporter Jonas Bergh-Johnsen sa det treffende under kampen mot Swansea:

— For en Gud Diego Costa er til å få motstandernes stoppere ut av fatning. Amat helt i ubalanse nå. Costa trenger ikke være i nærheten en gang.

- Forsvarsspillerne kjenner han

Chelsea-trener Antonio Conte sa følgende etter kampen mot waliserne søndag.

- Etter hver kamp spør pressen meg om lidenskapen til Diego Costa. I dag (mot Swansea) synes jeg Costa viste fantastisk oppførsel. Han tok imot mange spark gjennom hele kampen. Forsvarsspillerne kjenner han, og de prøver noen ganger å provosere ham, sa Conte ifølge The Guardian.

Tidligere i sesongen var det en stygg takling på West Ham-keeper Adrian som fikk det til å klikke for noen og enhver i engelsk fotball, mens også filming har vært et heftig debattert tema når det kommer til Costa.

Men Chelsea-fansen kunne ikke tenkt seg å kvitte seg seg den store spissen.

— Han er vår drittsekk

— Vi er veldig glad i ham. Han ofrer hundre prosent for laget, og han lager mål enten ved å score dem selv, eller ved å åpne forsvar, sier Øystein Vinje.

Lederen i Chelseas norske supporterklubb reiser selv over for å se kampen fredag kveld. Han tipper scoring og gult kort til Costa, slik vanen har vært denne sesongen.

- Jeg ser jo at han kan provosere. Jeg må vel si at han er en drittsekk, men han er vår drittsekk, sier Vinje.

Blir man som supporter ekstra glad i en slik spiller?

— Ja, han blir fort det fordi han ofrer alt. Et godt eksempel er etter kampen mot Swansea, når han skriker ut i frustrasjon over at vi ikke vant kampen, sier supporterlederen.

Les også

Agüero skinte da Manchester tørket opp

Les også

Tjærnås om Tottenham-nedturen: «Det tar tid å mestre Champions League»

— Ukontrollert entusiasme slår likegyldighet

Vinje sammneligner Costa med Luis Suarez. Uruguyanerens oppforende spillestil, kombinert med noen episoder det rant fullstendig over, gjorde ham til et yndet hatobjekt for alle andre supportere enn Liverpools. Så det minner nok mye om situasjonen Diego Costa og Chelsea står i.

TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller skriver på sin blogg på kanalens nettsider følgende til Costas forsvar:

- Flaks, tilfeldigheter og dårlige dommere har gjort at han ikke har blitt utvist i sesongstarten.Men det er ikke tilfeldig at rovdyret fra Lagarto er ligaens toppscorer og kommer til å bøtte inn mål denne høsten.For ukontrollert entusiasme slår likegyldighet hver eneste helg, skriver Stamsø Møller.

Spissen ble hentet til Atlético som 18-åring, og ble fort kjent som en ilter type.

Les også

Her havner supporterne i bråk med sikkerhetsvaktene

- Jeg havnet i trøbbel hele tiden og ble utestengt. Til slutt innså jeg at det ikke var dommernes eller motstandernes feil. Det var på tide å lære, på tide å skjerpe seg. Jeg ville ikke bli husket som en bra spiller med et dårlig hode, har han uttalt.

Til Chelseas egne nettsider forklarer han følgende om den gryende formen:

— Mitt tankesett er at jeg alltid skal vinne. Hvis jeg taper en kamp har jeg helt andre tanker når kampen er ferdig. Da drar jeg hjem og er skikkelig frustrert. Derfor gir jeg alltid alt på banen, for å hjelpe laget til seier, sier Costa.

Fredag kveld er det Liverpool som skal få smake Costas vrede, og selv om Jürgen Klopp mener Chelsea-spissen er verdensklasse, har en viss anelse om hvordan han skal stoppes:

— Du må være agressiv om du skal stoppe Costa. Hvis du er i vennskapskamp-modus har du ingen sjanse.