Fotball

Slik hyller RBK-profilene Nils Arne Eggen

75-åringen skal ha store deler av æren for at Rosenborg er det klubben er i dag.

STOR BETYDNING: Nils Arne Eggen har hatt en stor innflytelse både for klubben, Mushaga Bakenga og Pål André Helland.
  • Adrian A. Aagesen
    Adrian A. Aagesen

–Det var gøy å få han som trener da jeg var 18 år og han ble et spennende bekjentskap.

Det sier Mushaga Bakenga om Nils Arne Eggen. En mann med en stor personlighet og en kontroversiell trenerstil som brakte lys over Rosenborg og gjorde klubben til det den er i dag.

Stor betydning

Eggen er en sitatmaskin av rang. En svært autoritær mann som blir respektert av mange i Fotball-Norge.

— Han betydde en del for meg som unggutt. Jeg har stor respekt for han som trener og person. Det var mye folk fortalte meg om Nils Arne som var sant, sier Bakenga og ler.

Les også:

Les også

Hansen tilbake fra skade: Med i troppen til Start-kampen

Les også:

Les også

Hamrén tilbake på Lerkendal: - Det er fantastisk for oss å lære av ham

Nils Arnes plass

Eggen ble hyllet i 2014 utenfor Lerkendal. Da ble Borggården utenfor stadion døpt om til Nils Arnes plass. Ordfører Rita Ottervik sa at han fortjente den plassen grunnet de dype sporene han har satt på Lerkendal.

— Det er nesten sånn at man kunne byttet ut Olav Tryggvason-monumentet på Torget. Den troen på at vi er gode nok og ikke frykte andre har smittet over på oss unge trøndere. Det forundrer meg ikke om han får flere statuer, fortsetter Bakenga.

- Han vet hva jeg kan

Eggen var den første som gratulerer Bakenga etter hans to mål i re-debuten for Rosenborg. Han er også ivrig etter å gi tips til spillerne, både på Brakka og på treningsfeltet.

— Jeg snakker med han hele tiden og han gir meg ofte tips. Det er utrolig godt at han fortsatt spiller en rolle i klubben, selv om han ikke er treneren vår nå. Han har fulgt meg siden jeg var 15 år og vet hvem jeg er og hva jeg kan. Det betyr mye å ha han rundt oss og det skal han være i mange år fremover, legger Bakenga til.

Les også:

Les også

  1. RBK-magasinet: Nils Arne Eggen fyller 75 år

  2. Nils Arne Eggen fyller 75 år lørdag: Godfoten sender fortsatt knallsterke pasninger

— En stor inspirasjon

Rosenborg-kaptein, Mike Jensen, har aldri hatt Eggen som trener. Til tross for det har ringreven hatt stor innflytelse på den danske indreløperen.

— Jeg har hatt trenere før i min karriere som har gitt meg mindre tilbakemeldinger og beskjeder enn jeg har fått fra Nils Arne. Selv om jeg ikke har hatt han som trener, føler jeg at jeg har det, sier Jensen til Adresseavisen.

OVERRASKET: Mike Jensen ble svært overrasket over at en tidligere trener fortsatt har en så stor innflytelse på klubben.

Dansken synes først at det var litt spesielt og overraskende at en tidligere trener fortsatt betyr så mye i en klubb. Det tok dog ikke lang tid før kapteinen skjønte hvorfor.

— Han startet det som vi trener på nå til dags. Han er utrolig flink til det vi holder på med og det hadde vært dumt å ikke høre etter når han snakker, fortsetter 28-åringen.

La listen for trøndere

Også Pål André Helland hadde gode ord om trenerlegenden. RBK-vingen hadde Eggen som trener i 2010 og ble ofte arrestert på trening.

— Han var tøff i trenerstilen og arresterte oss også, men med et smil om munnen. Han kunne kjefte vanvittig på oss, men han var flink til å si at han også var glade i oss. En god pedagog som la listen for oss trøndere.

17. september 1941 ble han født. Mannen som skulle bli trøndersk fotballs største innflytelse, Nils Arne Eggen. 75 år på lørdag.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde1493234132130
2Bodø/Glimt1474329151425
3Kristiansund137241312123
4Rosenborg146442619722
5Vålerenga145632520521
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien