Fotball

Tok imot bestikkelser, stakk av med Haiti-nødhjelp, solgte billetter på svartebørs. Sionistene fikk skylden.

Les mer om Jack Warners eiendommelig liv som FIFA-pamp.

Jack Warner avbildet i går utenfor avisen som han eier i byen Arouca, Sunshine Newspaper, hjemme på Trinidad og Tobago.
 • Kurt B.M. Haugli
 1. Les også

  Blatter innkaller til krisemøte

 2. Les også

  Blatter droppet planlagt FIFA-pressekonferanse

 3. Les også

  Russiske medier: - USA vil ta VM fra Russland

For Jack Warner (72), den tidligere visepresidenten i FIFA, ble torsdag morgen en stor kontrast til det livet han har levd til nå. Han våknet i en celle på politistasjonen i hovedstaden Port of Spain på Trinidad og Tobago. Den tidligere så mektige FIFA-pampen er siktet i USA for å ha tatt imot flere titalls millioner i bestikkelser.

En av dem som trolig har bidratt til at det ble en natt på cella for Warner, er hans egen sønn, Daryan Warner (46). En annen er mannen som var hans nærmeste samarbeidspartner, amerikaneren Chuck Blazer (69).

Både sønnen og den tidlige forretningspartneren har erkjent forhold som de er siktet for av statsadvokaten i Eastern New York. Forhold som handler om korrupsjon, betaling av bestikkelser, juks og bedrag med store pengesummer.

«Partners in Crime»

Chuck Blazer, den tidligere generalsekretæren i CONCACAF (Det nord— og mellomamerikanske fotballforbundet), var lenge Warners medsammensvorne. Warner var president, Blazer generalsekretær. Skal vi tro siktelsen til den amerikanske statsadvokaten, sørget de to for at millioner av dollar havnet alle andre steder enn i forbundets kasse.

Chuck Blazer som lenge var samarbeidspartneren til Jack Warner. Blazer har samarbeidet med FBI i etterforskningen.

Inntekter som sørget for at både Warner og Blazer stadig ble rikere. De kjøpte eiendommer, leiligheter, hoteller og førte en livsstil hvor det ikke ble spart på noe.Den nå 72 år gamle mannen måtte trekke seg fra FIFA I 2011 etter beskyldninger om nettopp korrupsjon og bruk av bestikkelser. Det var FIFAs etiske komité som startet etterforskningen i mai 2011. En knapp måned senere hadde Warner trukket seg fra alle verv i FIFA. Han satt da som medlem av FIFAs mektige eksekutivkomité. For FIFA passet det antagelig bra at Warner trakk seg. De avsluttet etterforskningen umiddelbart med den begrunnelse at Warner ikke lenger var en del av fotballen. Dermed falt heller ingen nye lik ut av skapet.

Les også

Slik klarte FBI å få FIFA-toppene i garnet

Gjorde ikke som avtalt

Warners fall har trolig sammenheng med at han ikke gjorde helt som Chuck Blazer ville da FIFA skulle bestemme seg for VM-arrangør i 2022. Blazer ønsket en stemme fra Warner til USA som var søkerland. Warner skal ha lovet sin kompanjong i bestikkelser og korrupsjon sin stemme til nettopp USA. Jack Warner stemte likevel på Qatar. I ettertid mottok han rundt ni millioner kroner fra et selskap styrt av Mohamed Bin Hammam. Bin Hammam, som er fra Qatar, var også president i Det asiatiske fotballforbundet (AFC). Bin Hammam var også presidentkandidat I 2011. Blazer var nå trolig så forbannet på dette sviket at han tystet på sin gamle venn. Det skulle blir slutten for Jack Warner i FIFA, men også Blazers endelikt. Blazer ble først hyllet som en varsler.

Sionistbeskyldninger

Det var i sitt forsvar og etter disse beskyldningene at Warner kom med en av sine mange merkelig forklaringer på det som hadde skjedd. Han tydde til et eldgammelt politikertriks. Gi jødene skylden.

Etter at Qatar hadde blitt tildelt VM 2022 fikk Jack Warner et betydelig beløp fra et selskap kontrollert av Mohamed Bin Hammam.

– I et intervju vil jeg snakke om sionismen som trolig er den viktigste årsaken til disse bitre angrepene på meg og Bin Hammam, fortalte han til avisen Trinidad Guardian i 2011 og som også er rapportert av nyhetsbyrået Reuters.Men snart var også Blazer, amerikaneren med rådyr leilighet på Manhattan betalt av CONCACAF, satt under etterforskning. FBI fant fort ut at det fantes forbindelser mellom Blazers og Warners bankkonti. Blazer har erkjent en rekke forhold for amerikanske etterforskere og har samarbeidet under opprullingen av saken som fikk sitt foreløpige klimaks da sveitsisk politi gikk til aksjon onsdag morgen I Zürich.

Ute mot kausjon

Jack Warner var hjemme på Trinidad og Tobago, men amerikanske justismyndigheter hadde bedt om fengsling av ham også. Han møtte selv opp på politistasjonen i Port of Spain onsdag, overnattet på cella og ble løslatt mot en kausjon på rundt 32 millioner kroner.

Et beløp som det neppe var noe problem for Jack Warner å få tak i. Trolig er kausjonspengene tjent på en alt annet enn lovlig måte. Han er stevnet til å møte i retten 12. juni. USA har anmodet om utelevering av Warner.

Det er trolig ikke bare Chuck Blazers samarbeid med FBI som førte til Warners natt i fengsel. To av hans sønner er også involvert i saken. Daryan og Daryll Warner har allerede erkjent straffskyld. Sønnene har vært involvert i farens forretningssystemer og har trolig i sine forklaringer i forbindelse med tilståelse, bidratt til farens fall.

Et vell av ville historier

Historiene om hvordan Jack Warner siden 80-tallet har vært i søkelyset for forsøk på tvilsomme forretningstransaksjoner, svindel, direkte korrupsjon og bestikkelse er mange.

Luksushotellet Bur Au Lac i Zürich hvor FIFA-kongressen skal avholdes i dag og i morgen dersom det ikke blir endringer i siste liten.

Noen historier er velkjente og veldokumenterte. Som da han kom i konflikt med sine egne landslagsspillere under og etter VM i Tyskland i 2006. Warner var spesialrådgiver for forbundet og ble enig med spillerne om at overskuddet fra VM-deltagelsen skulle dele på spillerne. Til slutt ble det presentert et regnskap hvor inntektene var rundt 23,7 millioner kroner (18,7 mill. Trinidad-dollar) og utgiftene ble anslått til å være 22,7 millioner kroner (17,9 mill. Trinidad dollar). Dermed var det bare småpenger igjen til spillerne.En senere undersøkelse slo fast at forbundets inntekter hadde vært 219 millioner kroner. Spillerne lurte på hvor pengene var blitt av?

Solgte billetter på svartebørs

Under det samme mesterskapet, Tyskland i 2006, var Warner mer aktiv enn kanskje noen gang. Som medlem av FIFAs eksekutivkomité hadde han god tilgang på billetter til kampene i et mesterskap som stort sett var utsolgt. Ifølge en rapport fra revisor og regnskapsbyrået Ernst & Young sørget familien Warner for å tjene rundt åtte millioner kroner på videresalg av billetter på svartebørs eller ved overprising av pakketurer inkludert billetter til mesterskapet. Han er mistenkt for å ha gjort det samme under mesterskapet i Sør-Korea og Japan fire år tidligere.

Warner fikk en bot på åtte millioner kroner. Til nå er bare rundt to millioner av boten betalt tross utallige purringer fra FIFA.

Ba om penger på egen konto

Jack Warner eide også åpenbart frekkhetens nådegave. Da Trinidad og Tobago spilte en vennskapskamp i Skottland i 2004, ba han om at betalingen som Trinidads fotballforbund skulle få for kampen, skulle settes rett inn på hans egen konto. Da den skotske fotballpresidenten sa at slikt brukte de ikke å gjøre, forsøkte han å overtale andre i det skotske fotballforbundet om å sette pengene inn på hans private konto.

Nødhjelpen som ble borte

Andre historier rundt hans virksomhet er enda mer kynisk. Etter jordskjelvet på Haiti bidro både FIFA og Sør-Koreas fotballforbund med 750.000 dollar til hjelpearbeidet. Pengene ble betalt inn på en konto disponert av deres mann i Karibia, Jack Warner. Siden er det få, bortsett fra kanskje Jack Warner, som vet hvordan pengene er brukt. Trolig ikke til hjelpearbeid på Haiti.

Etter at han trakk seg fra alle fotballverv har Jack Warner satset på politikken i hjemlandet. Han hevder seg at han er helt uskyldig i det amerikanske myndigheter har siktet ham for.

Les mer om

 1. Internasjonal fotball