Fotball

FIFA-Warner om Blatter: - Sparker ikke en som ligger nede

Den arresterte eks-FIFA-toppen Jack Warner skulle fortelle alt. Nå har han ombestemt seg.

GAMLE VENNER: De har samarbeidet i 30 år. Derfor sier Jack Warner (t.h.) at han ikke ønsker å "sparke en som ligger nede". Han snakker om FIFA-president Sepp Blatter (t.v.).
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Etter en mildt sagt hektisk og dramatisk vår for Det internasjonale fotballforbundet FIFA, med kongressen i Zürich som markerte starten på opprydningen og en ny tid for den mektige organisasjonen, fortsetter jobben med å nøste opp i hva som faktisk har foregått.

Meldte seg for politiet

En av de sentrale der er tidligere leder av Det nord— og mellomamerikanske fotballforbundet CONCACAF, og tidligere visepresident i FIFA, Jack Warner.

72-åringen meldte seg for politiet etter at han ble etterlyst gjennom Interpol i kjølvannet av pågripelsene og razziane mot FIFA. Han er mistenkt for grov korrupsjon.

Warner tilbrakte en natt i arrest, før han ble løslatt mot kausjon. Han har ikke hatt verv i FIFA siden 2011. Nettopp på grunn av korrupsjonsmistanker.

Ville avsløre alt

Warner har hele tiden hevdet at han er uskyldig.

Den tidligere FIFA-toppen har også uttalt at han vil avsløre alt og fortelle det han vet, noe som også ville bety å trekke FIFA-president Sepp Blatter enda lenger ned i grumset.

Jack Warner på vei ut av politistasjonen hjemme på Trinidad.

— Jeg har bestemt meg for å fortelle sannheten og slutte å beskytte de som aktivt forsøker å ødelegge det landet jeg bor i. Jeg frykter for mitt liv, og har dokumenter som jeg vil offentliggjøre. Det finnes ingen vei tilbake, sa Warner da han ble løslatt fra politiets varetekt.Nå har imidlertid pipen fått en annen lyd.

Vil være lojal mot Blatter

— Jeg og Blatter har jobbet sammen i 30 år. Jeg, om noen, vet hva lojalitet handler om. Dette er en mann som allerede ligger nede. Jeg sparker ikke en som ligger nede, siteres Warner på i den tyske avisenDie Welt.

Dermed kan det virke som Warner forblir taus inntil videre.

Men selv om en av hovedpersonene i FIFA-skandalen forblir taus, er det nok å snakke om for andre. For rundt 10 millioner dollar (i underkant av 80 millioner kroner) skal ha blitt sendt fra FIFA på vegne av det sørafrikanske fotballforbundet, til CONCACAF. Det er forbundet Warner satt som president i.

FIFA-penger gikk til eget forbruk

Det mistenkes at pengene ble brukt til å kjøpe stemmer, dermed er det grov korrupsjon, i forbindelse med tildelingen av VM i 2010, som Sør-Afrika fikk.

Pengene skulle offisielt gå til et veldedighetsprogram for den afrikanske diasporen i Karibien, altså til å hjelpe fattige mennesker av afrikansk opphav og bidra til å bevare deres kulturarv.

I stedet skal pengene ha gått til Warner selv. Blant annet til nedbetaling ev personlig gjeld, hvitvasking og forbruk.

Det er liten tvil om at også Jack Warner har en del å svare for. Når han bestemmer seg for å bryte tausheten.

Les også

  1. 53 mulige tilfeller av hvitvasking i FIFA-etterforskning

  2. Sveitsisk avis: Blatter utelukker ikke å fortsette som FIFA-president

  3. FIFA-direktør fortalte politivits om Blatter - nå er han ferdig i jobben

  4. Blatter nekter å følge EU-parlamentets oppfordring

Les mer om

  1. Internasjonal fotball