Stor oversikt: Her er kampene de norske dommerne nektes å dømme

Kan en trønder dømme Rosenborg-Brann? Er det greit at en dommer ansatt hos stor sponsor dømmer Aalesund-kamper? Svaret på begge spørsmålene er faktisk ja.

COLOR LINE: Ola Hobber Nilsen jobber som selger for Color Line ved siden av jobben som fotballdommer. Kan han da dømme Aalesund, som har Color Line som viktig sponsor? - Ingen problem, mener Nilsen selv og NFF. Her fra en kamp på Color Line Stadion i 2013.
  • Roar Lyngøy

Se oversikt over alle dommerne i eliteserien og hvilke klubber de ikke får dømme

Nylig skrev BBC at dommerne i Premier League må opplyse til dommerforeningen hvilket lag de holder med og hvor de bor. Jon Moss bor for eksempel i Sunderland og heier på det laget, så derfor dømmer han ikke Sunderland.

Hva er så reglene i Norge? Tidligere toppdommer og mangeårig dommersjef Rune Pedersen forklarer:

– En av hovedreglene er at en toppdommer ikke kan dømme en klubb fra samme krets, sier Pedersen.

Det vil si at Martin Lundby (Oslo Fotballkrets) ikke kan dømme kampene til Vålerenga eller Stabæk – verken hjemme eller borte. Men Lundby kan faktisk dømme kampene mellom VIF og Stabæk.

– Hvis to lag fra samme krets møtes, kan dommeren også være fra samme krets, sier Pedersen.

Lokalderby og lokal dommer

Kai Erik Steen (Hordaland Fotballkrets) kan altså ikke dømme Brann, verken hjemme eller borte. Unntaket er hvis Brann møter lag fra Hordaland. Det skjedde i 2015-sesongen da Gneist-dommeren ledet 16. mai-kampen i Bergen mellom Brann og Nest-Sotra. Da kom det reaksjoner: Var det rett at en bergenser skulle dømme Brann mot strilelaget Nest-Sotra?

IKKE BRANN: Gneist-dommer Kai Erik Steen kan ikke dømme Brann-Vålerenga, men Brann mot Nest-Sotra går helt fint.

Dommerveteran Rune Pedersen har selv vært innblandet i en snodig situasjon. Da Moss møtte Haugesund i 1998, var det mossingen Pedersen som dømte kampen på Melløs. Han måtte på kort varsel steppe inn for Jon E. Skjervold.

«Hjemmedommer i særklasse», skrev VG etter kampen og roste Pedersen opp i skyene: «Det endte med oppvisning av en av norsk fotballs ypperste aktører».

– I utgangspunktet skal det unngås at dommeren er fra samme krets, annet enn når det er helt nødvendig på grunn av sykdom og lignende, sier Pedersen.

Dommerne skal kontinuerlig legge frem alt som kan påvirke deres virke som dommer: Har de skiftet arbeidsplass eller bosted? Har de en svoger som spiller i eliteserien?

– Vi tar alltid en runde på disse tingene som går på habilitet, både før sesongen og underveis. Og så er det slik at dommerne ikke skal være medlemmer av fotballklubber eller supporterklubber, sier Pedersen.

Jobber i Color Line

Det har vært flere kinkige situasjoner. Noen år tilbake dømte Ola Hobber Nilsen kamp mellom Aalesund og Lillestrøm. De fleste vet at Aalesund spiller hjemmekampene sine på Color Line Stadion. Det ikke like mange har peiling på, er at dommer Nilsen til daglig jobber i selskapet Color Line. Da supporterlederen til LSK fikk nyss i dette, ble det en sak i media.

– Det kom et spørsmål, men vi konkluderte med at det ikke var noen sak, sier Pedersen.

Dommer Nilsen er ingen toppsjef i Color Line; han selger konferansereiser mellom Oslo og Kiel. Men en kan også oppsummere som Nettavisen gjorde: «Jobber for Aalesund-sponsor, dømte Aalesund-kamp».

– Jeg er en av rundt 3000 ansatte i Color Line der jeg har en selgerjobb, og jeg ser ingen problemer med at jeg dømmer Aalesund. Det har ingen sammenheng, sier Nilsen.

– Det er nå en gang slik at i Norge har toppdommerne andre jobber ved siden av; vi har ikke heltidsdommere som i andre land. Da er det gjerne slik at en dommer jobber i en bank eller i et firma som pryder drakten til noen av spillerne, påpeker Nilsen.

IKKE LSK, IKKE VIF: Trond Ivar Døvle får ikke dømme Vålerenga på grunn av sin fortid i Klanen.

Var i Klanen, får ikke dømme VIF

Trond Ivar Døvle tilhører nå Akershus Fotballkrets, noe som gjør at han ikke kan dømme Lillestrøm-kamper. For noen år siden ble det stilt spørsmål ved habiliteten til Døvle, som har en fortid som styremedlem i VIF-Klanen. Kunne han i det hele tatt dømme rivaler som LSK, Rosenborg og Brann?

– I teorien kan jeg dømme alle lag utenom Lillestrøm på grunn av kretsen jeg tilhører. Men jeg er heller ikke blitt satt opp på Vålerenga-kamper, sier Døvle.

– Kunne du ha dømt Vålerenga, føler du selv?

– Jeg føler at jeg kunne ha dømt alle lag, jeg. Det går på yrkesstolthet og moral. Men jeg kommer nok aldri til å dømme verken Lillestrøm eller Vålerenga, sier dommeren.

Supporterleder: - Burde ikke dømme i eliteserien

I prinsippet kan altså en trønder dømme Rosenborg mot Brann på Lerkendal - så lenge vedkommende tilhører en annen fotballkrets og ikke har andre bindinger til klubben. Det er slett ikke greit, synes Branns supporterleder Roger Lillebøe-Hansen.

– Jeg sier ikke at det skal være automatikk i at en som er født i Trøndelag aldri skal dømme Rosenborg. Slikt må vurderes fra sak til sak. Men listen må legges høyt, ellers kan det fort bli stilt spørsmål ved integriteten, sier supporterlederen.

Lillebøe-Hansen trekker frem Roy Helge Olsen, dommeren fra Trondheim som representerte klubber på øst- og sørlandet. I 1991 dømte Olsen cupfinalen mellom RBK og Strømsgodset.

– Han hadde jo bodd lenge borte. Men man blir nå en gang identifisert av dialekten man har, sier Brann-supporteren som selv har klingende østlandsdialekt.

Branns supporterleder synes det er enda verre at Trond Ivar Døvle dømmer i dag, enn at Olsen dømte cupfinale med RBK.

– Det synes jeg er passe elendig. Med sin fortid i VIF-Klanen forstår jeg ikke at han kan dømme kamper med andre klubber som konkurrerer med Vålerenga, sier Roger Lillebøe-Hansen.

Eliteserien

SVUTMP
1Viking22163350292151
2Bodø/Glimt22154357292849
3Tromsø22143533231045
4Brann22133639251442
5Molde22125548242441
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk