Lagerbäck om Norge-jobben: – Skal svare om jeg blir kontaktet

Islands suksesstrener lanseres som det beste alternativet til å erstatte Høgmo – hvis Ståle Solbakken sier nei.

Lars Lagerbäck på sidelinjen som Island-trener under sommerens EM i Frankrike. Blir neste stoppested Ullevaal stadion i Oslo som sjef for Norges A-landslag?
  • Kjetil Flygind

Onsdag formiddag ble det klart at Per-Mathias Høgmos tid som landslagssjef for Norge er over.

Det stoppet på 1145 dager som sjef for Norge. Høgmo får lønn ut 2017 etter at han kastet kortene. En sluttavtale som skaper reaksjoner.

Men hvem skal erstatte 56-åringen?

Ståle Solbakken virker å være både Norges Fotballforbunds og ekspertenes førstevalg. Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås mener svenske Lars Lagerbäck (68) bør være en god nummer to.

Synes synd på Høgmo

— Det er veldig snilt av ham å mene det. Jeg fikk høre at Per-Mathias hadde fått sparken på en mellomlanding tidligere i dag. Det synes jeg er veldig synd, sier Lagerbäck til Aftenposten onsdag kveld.

Lars Lagerbäck og Per-Mathias Høgmo under privatlandskampen på Ullevaal mellom Norge og Island 1. juni.

68-åringen har ledet Sverige til både EM— og VM-sluttspill. Han har også vært landslagssjef for Nigeria. Før han i sommerens EM-sluttspill hadde suksess med Island.Laget slo blant annet ut England, med et lag og supportere som satte farge og fyr på mesterskapet i Frankrike. Nå er svensken tilbake på benken for Sveriges A-landslag i en rådgiverrolle.

- En fin fyr

Den rollen mener Lars Tjærnås det bør være muligå lokke ham vekk fra.

— Lars Lagerbäck vet hva det vil si å være landslagssjef. Det er det eneste man kan holde mot Ståle Solbakken, det at han ikke har vært landslagstrener. Selv om han har vært Nils Johan Sembs assistent og spilt mange landskamper.

— Lagerbäck har en måte å forenkle fotball på som er tiltalende for et lag som har dårlig tid. Han gjør ikke fotball vanskeligere enn det er. Han er ujålete, jeg tror faktisk det bare er Egil "Drillo" Olsen som kler et slips dårligere enn Lagerbäck. Han er en fin fyr som ingen har noe galt å si om. Det må da være mulig å lokke ham vekk fra den gørrkjedelige jobben han har nå, sier Tjærnås i Aftenpodden Sport .

Lover å svare

NFF sa på onsdagens pressekonferanse at de skal ta seg god tid for å finne rett mann.

Lars Lagerbäck tilbake på island etter EM-oppturen i sommer.

— Er dette en interessant jobb for deg, Lars Lagerbäck?- Det blir et litt hypotetisk spørsmål, så jeg tror vi skal la det bli med det. Men igjen, kjedelig at Per-Mathias slutter. Så mye mer har jeg ikke tenkt over dette, sier svensken.

— Hva vil du si om du skulle bli kontaktet av Norges Fotballforbund?

— Vi får vente med det til om jeg blir kontaktet. Men blir jeg det så skal jeg svare dem og ikke deg, om du forstår hva jeg mener.

Flaks er svaret Lagerbäck gir han får spørsmål om hva som er årsaken til at han ifølge Lars Tjærnås er en «Nordens største sluttspillspesialist».

- Hva er din hemmelighet?

— Jeg tror ikke det finnes noen hemmeligheter. Det handler i stor grad om å få samlet sammen en gjeng spillere og ledere som vil jobbe hardt sammen og som også kjøper måten å spille på og jobbe på. Det er det lagidrett handler om, sier Lagerbäck.

- Hvilke egenskaper har du som trener som du tar med deg i de lagene du trener?

— Det er vanskelig å si. Man jobber jo sammen med flere, liksom. Og samtidig har man kanskje lært noe i løpet av disse årene, man har funnet en og annen måte å jobbe som man vet fungerer.

Føler med norsk fotball

Selv om han har hatt nok å gjøre de siste årene, følger han også litt med på hva som rører seg i norsk fotball. han skulle ette rplanen deltatt på cupfinaleseminaret på Ullevaal torsdag, men måtte melde avbud.

Også han undrer seg over grunnen til at det lugger såpass som det gjør for Norge.

— Det er et bra spørsmål, jeg har egentlig ingen anelse. Selv om jeg følger med på hva som skjer i Norge, så kan jeg ikke gi noen forklaring på det. Men jeg har mange venner i norsk fotball, så jeg ønsker det skal gå bra for Norge.

- Er du mannen som kan rette på det?

— Det vet jeg ikke.

  • Hør siste episode av Aftenpodden Sport. Hør hvilke krav som stilles til Høgmos etterfølger: